Проф. Марков: При Живков една целувка на Брежнев струваше 5 млн. тона нефт, сега ги целуваме безплатно
Проф. Марков: При Живков една целувка на Брежнев струваше 5 млн. тона нефт, сега ги целуваме безплатно / снимка: БГНЕС, архив
Интервю на Йовка Йовчева с директора на Института по история при БАН акад. Проф. Дин Георги Марков
52046
Интервю на Йовка Йовчева с директора на Института по история при БАН акад. Проф. Дин Георги Марков
  • Интервю на Йовка Йовчева с директора на Института по история при БАН акад. Проф. Дин Георги Марков

Решението за спиране на проекта „Белене" не ни прави по-независими от Русия - това заяви в интервю за рубриката „МеждУредие" на Дарик кафе историкът проф. Георги Марков. Според него втората атомна централа е станала заложник на геополитическите интереси на големите сили в региона. Голямата грешка на българската външна политика през последните 130 години според проф. Марков била, че страната ни се обвързвала само с една велика сила. „Сега ни наричат „американците" на Балканите", коментира още пред Дарик директорът на Института по история при БАН.

Тезата на Георги Марков е, че геополитическото положение на България трябва да струва скъпо. „Ние нямаме нефт, нито кой знае какви изкопаеми, но не бива така евтино да се заричаме. Сега нашите политици, където седнат и станат казват: Ние сме зависими от Русия и някой трябва да ни освободи. Кой ще ни освободи? Американците! Ама, стига са ни освобождавали!", репликира проф. Марков.

Проф. Марков, по-независими ли станахме от Русия след това решение да откажем строителството на АЕЦ „Белене"?

Понеже съм живял и пред 1989 година, тогава се смеехме, че пускаме обява „Заменям независима външна политика за удобна геополитическо местоположение". Така че не сме по- независими, за жалост. Ние не можем да вземем България от Черно море и да я преместим на Атлантическия океан. Това го казвам по повод, че наскоро издадох една моя книга „Балканизацията като геополитическо явление". Обикновено всяка балканска държава се свързва с определена велика сила. За тези 130 години голямата грешка на българската външна политика е това, че се подава на сателитния синдром. Тя се обвързва само с една велика сила - бяхме „руснаци" на Балканите, „прусаци" на Балканите, „американци" на Балканите. Въпросът е кога ще бъдем българи на Балканите. Въпреки че сега сме в Европейския съюз, пак имаме голям брат. И се съобразяваме с волята на големия брат. За жалост е така.

Казусът с енергетиката и специално „Белене", Вие видяхте ли влиянието на коментираните американски интереси, руското лоби.

Аз бях в един граждански комитет за защита на атомните реактори в Козлодуй. Правителството на СДС закри първи и втори блок, а на Симеон - трети и четвърти. Тогава Симеон рече „Закривам трети и четвърти, но ще има АЕЦ „Белене". Аз знаех, че няма да има АЕЦ Белене. Както сега ще ви кажа, че няма да има и седми реактор в Козлодуй. Това е политическата игра. Ще го продадем на половин цена, както през 90-те продадохме предидущи. Няма да имаме газова централа. Руската мечка - навремето, преди петнадесет години един политик каза, че тази мечка вече е мършава. Казвам: „Не я дърпай по опашката, защото тази мечка има сила". Ние, разбира се, сме в Европейския съюз - това е добре. Ние сме в НАТО, но това не означава, че трябва да угаждаме на големия брат. Защото техните отношения са сложни. Те имат геополитически интереси в различни точки на света. Утре Русия ако каже спирам снабдяването на Афганистан и САЩ ще отстъпят някъде във Венецуела. Това са великите сили, това е тяхната геополитика. Така че ако американците имат интерес някъде в друга точка, те могат да отстъпят тук. Не зависи от нашите доморасли политици, поради което майсторлъкът е да провираш своите национални интереси в противоречията между великите сили. Както правят гърците. Имаме един приятел от Института по балканистика в Солун. И той казва: ние както играем на струната на православието на Третия Рим, ако можехме да бъдем и славяни, знаете ли какво щяхме да направим. А ние това не умеем. При нас се люшна махалото. Преди 1989 година бяхме най-верният съветски сателит. Тодор Живков заяви в Кремъл „Който не обича Съветския съюз, той не обича България". Обаче при Тодор Живков тази дружба струваше много скъпо: една целувка на Брежнев - пет милиона тона нефт и реекспорт. Ние сме изкарвали до един милиард щатски долара от нефтен реекспорт - преработва се в Нефтохима, а по това време Западна Европа се гърчи от енергийна криза след поредната арабо-израелска война. Така че Живков целуваше Брежнев, но това струваше много скъпо.

Сега целуваме ли ги и май не на такава цена?

Сега ги целуваме безплатно. В Ново село, в полигона - не знам дали е уредена сметката, - дори строителите не бяха получили парите на полигона, който използва американската армия. А нашето геополитическо положение трябва да струва скъпо. Тъй като ние нямаме нефт, нямаме кой знае какви природни изкопаеми. Но исторически цената на България - това е геопилитика. Ние не бяхме готови нито за НАТО, нито за ЕС. Не бяхме готови, но те ни приеха геополитически с оглед сблъсъка на цивилизациите. Ние ставаме интересни, но не бива така евтино да се заричаме, да казваме ето, сега това е руска технология, ние не я приемаме, ако беше някаква друга технология... Защото една Германия, която е воювала в две световни войни, преди две години Меркел беше на парада на победата с Путин на Червения площад, на 65- годишнината от разгрома на Германия. Германия не каза да, ние сме зависими от Русия, но сега ще се освободим. Известно е, че канцлерът Шрьодер (бившият канцлер Герхард Шрьодер, който оглавяваше германското правителство в периода от 1998 до 2005 година) работи за Газпром, Бекенбауер стана рекламно лице на Газпром, а сега нашите политици, където седнат и станат, казват ние сме зависими от Русия. Стига с тази зависимост! И някой трябва да ни освободи... кой ще ни освободи? Американците. Стига са ни освобождавали!

Новият ни президент каза в Италия преди дни „Моята България ще бъде по-малко зависима от Москва".

Без никой да го пита. Новият президент е технократ. Предишният ми е колега, историк. Не искам да казвам за историците, но ние някак сме по-близо до политиката, защото едно е да построиш наистина великолепен бизнес център в „Младост 4", браво на новия президент, но трябва да чете историята, защото такава декларация не е полезна, меко казано, за българските интереси. Както не е полезно да се изправи президентът на вечерната заря и нито да каже кой ни е освободил, нито от кого. И венецът на американското посолство се поднася преди венеца на руското посолство. Ставаме за смях. Защото имаме и други съседи. Винаги при нас махалото се люшка. Аз бях в Белград през есента на миналата година и там вече ни наричат „американците на Балканите". Защото сърбите - разбира се, с тях имаме стари сметки, - но сърбите поне навремето се обявиха против Хитлер, после против Сталин, след това срещу Бил Клинтън. Те все са в национална катастрофа сърбите, но има самочувствие, казват „Ние сме си сърби". А ние все гледаме някакви да бъдем.

Нещо друго да бъдем.

„Прусаци", „руснаци", сега „американци". Освен това ние сме европейска държава, с европейска политика. Съединените щати са в НАТО, но те са извън ЕС. Големите европейски държави Германия и Франция, ето, тях ги няма в Ирак. А ние първи изтичахме в Ирак с нашата могъща армия. Така че трябва повече национално достойнство, по-малко декларации. Русия няма как да я отместим. Нито може. Един пък иска покрай Паметника на съветската армия да маха и Паметника на Царя Освободител. При положение че ние и през двете световни войни бяхме съюзници на германците против Русия, нито цар Фердинанд, нито цар Борис са смятали да преименуват улиците „Московска"... Дворецът се е водил на ул. „Московска", забележете.

Смятате ли, че решението, взето онзи ден, което ще остане в историята, беше грешка.

Определено грешка. Тази атомна централа отдавна щеше да бъде построена, още през 90-те години. Но тя се превърна в една играчка на тези геополитически интереси. Американският посланик, който иначе е така, весел човек, виждал съм го по приеми, той се държи като съветския посланик. Но съветският посланик някога е ходил на определени места. Никакви медии. Той е дърпал ушите и на Живков, и на другите големци, без това да се разбере. А американският посланик обикаля и парадира: Искам шистов газ! Не искам атомна централа! Хилари вчера прегръща Николай Младенов и казва браво, че спряхте централата в Белене. Това ще има последици, защото ние, като провеждаме еднопосочна политика, облягайки се само да един голям брат, залагайки само на една карта, ние сме губили. Ние сме загубили двете световни войни и студената война точно поради тази причина. Защото империите също загиват. Само Китай надживя вековете. Така че не бива да се облягаме само на една велика сила като Съединените щати.

В кабинета „Борисов" вижда ли се тази явна ориентация, антируското лоби?

Тя ориентацията може да бъде проамериканска, но не бива да бъде русофобска. Когато се прави проамериканска политика, разбира се, Америка е велика държава, велика демокрация, нямам нищо против САЩ, аз не съм в Куба, трябва да бъдем добри приятели със САЩ, но трябва да има известно достойнство в нашата външна политика. Ние сме приятели. Ние сме съюзници. Но с Русия ние сме свързани племенно, исторически, религиозно. Един колега написа книга „Славяни ли са българите??". Отговорът - ние не сме славяни. Питам го защо - защото и руснаците са славяни. Не може да ставаме смешни, да се отричаме. Имаме всичко, разбира се, но имаме и славянско.

Въпросът е дали в тази игра печелим нещо или май печеливш ще се окаже друг. Турция, Румъния...

Турция ще прави четири атомни електроцентрали, като едната ще бъде в Източна Тракия. Румъния ще построи още два реактора в АЕЦ „Черна вода". Просто ще се наложи да внасяме. От износител на ток ще станем вносител. Защото не може този реактор да го хванеш и да го сложиш там някъде на поляната в Козлодуй. То трябва да минат години, за да се подготви, инфраструктура, площадка. Така не може да се говори. Много на едро говорят нашите политици. Едни милиарди... Просто ме объркват. Сега пък някакви 20 млрд. излязоха, че ще струва тази централа.

Някой подведе ли Борисов или той просто реши да отсече този възел, който пък наистина от години стои.

Според мен Дянков е човекът на Световната банка и САЩ. Има там няколко точки и едната точка е Русия вън от България. Една друга точка има - закриване на БАН. Знаете колко се борихме. Така че той е човекът тук, той е човекът на големия брат. От последните си перипетии около едно честване, разбрах, че той отговаря не само за парите, но и за други неща. Колкото и да ми се вижда невзрачен отблизо. Аз веднъж го предизвиках на канадска борба, той ни нарече феодални старци. Аз съм академик. Казах аз може да съм академик, но винаги ще ви бия на канадска борба. Не - той казва - аз такива спортни... Защото този спорт му се видя много хамалски. Аз не играя голф. Правим се на американци.... Ама какъв голф, какви англичани? Вижте колко голф игрища станаха в България. Кой играе на тези пространства? Ставаме по католици от папата и по американци от американците.

Още ли БАН е в „обсадно положение", както бяхте казал? Успокоиха ли се малко страстите?

Засега. Аз не вярвам, че Дянков ще ни остави, защото той е много последователен. Той е дошъл тук с определена програма. Но той ще се върне, в CV-то ще му пише, че е бил вицепремиер и министър на финансите и в Световната банка ще му вдигнат много заплатата. Това е, а ние ще останем. Мен това ме е яд като историк. Защото знам, че когато... Бойко Борисов сигурно пак ще го намеря в Банкя някъде, вярвам, че ще остане. Но той трябва да знае, ако има перспектива пред него, да мисли стратегически, той рано или късно трябва да се раздели с Дянков. Гръмоотвод ли е Дянков, не знам, но той е човекът на американците, определено, смея да твърдя, защото той беше казал отпреди, че изобщо не е търсен инвеститор за АЕЦ „Белене". Това стана известно. Той е решил предварително да закрие атомната централа, никакви инвеститори и се усмихва такъв.

Какво според Вас ще пише за това управление в учебниците по история след време, освен това, че е правителството е взело решение да се спре този проект?

Има още време това правителство.

Година и малко остават.

Да, ама те дават заявка. Дянков казва „през втория мандат" и аз изтръпвам какво ще стане с академията през втория му мандат. Иначе Бойко Борисов той си е самобитен. Аз не го сравнявам с Живков, а със Стамболийски. Той и много му прилича. Той е едър, народен трибун, умее да говори с хората, разбираемо, без да чете книги, той все пак бързо схваща оттук-оттам, умее и това му е предимството. Общува. И народът казва ето, той е един от нас. Това е едно качество. Без да е учил в Харвард или в Кеймбридж нали. Пожарна, пожарна, но има някакви природни качества. Както и Живков не е учил. Живков - едно печатарско училище.

Бяхте казал, че той се е учил достатъчно и от Царя, и от Живков.

Да, той има качества. Бойко Борисов си има качества. Но грумоотводите около него, примерно в здравеопазването вече колко гръмоотвода изгърмяха. Той така ги е правил и цар Фердинанд, той е казвал „Това са моите гръмоотводи над двореца, махам ги". Включително министър-председателите е махал, но той е бил цар. Въпросът е, че Дянков не е обикновен гръмоотвод.

Друга функция виждате.

Друга функция. И оттам идват някои беди. И това няма как да се прехвърли на гърба на Дянков, защото Бойко казва това е моето слънчице и му се радва. Радва му се, явно, че той към него има някаква слабост.

Може би пък е някаква зависимост.

Възможно е. Дянков няма право да живее в резиденция „Бояна". Бойко, когато го докара тук, каза вземай моята вила тук, аз ще живея в Банкя. И сега се оказа, че и двамата живеят в Бояна. Там са съседи. Да сложат и Цветанов там. Но явно това пак показва, че Дянков е нещо повече от вицепремиер. Не е за подценяване. Защото Световната банка е зад гърба му, Съединените щати... Но в последните десет години вече и те не са световен лидер. В историята центровете на цивилизацията се местят. Вече има и други центрове, има едно обединение - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Ето едни развиващи се икономики. Има и Китай. Вече нито Европа е центърът на света, нито САЩ, това трябва да се разбере от нашите политици. Трябва по-нашироко да се размърда, да не залагат само... Както Стамболийски казва: „Аз яйцата ги слагам в две кошници". Повече кошници трябват.

Да не са само Щатите и Русия?

Не. Това е съветът на историка. Аз не се правя на политик, но понякога историята, тя не се повтаря едно към едно, но понякога, когато една силна личност, какъвто е Бойко, или преди това Иван Костов също беше за малък период от време, вече в него се съсредоточава властта, надеждите, очарованията... Но колкото по-силно хората възлагат някакво очарование, толкова по-силно е разочарованието. Затова властта трябва да се разпределя. Тя не трябва само да се събира в едни ръце. Големият държавник разпределя властта.

Опасно ли става обаче за ГЕРБ? След изборите взеха и президентската институция. Отделно свръхочакванията към Борисов.

По едно време аз помислих, че Бойко е по-умен, както Симеон, който е от стара коза - яре. Те го порязаха за президент. Той не е за министър-председател, защото това е най-тежката корона, но Симеон, освен че е полиглот, той с английската кралица е на "братовчедке", с белгийския крал и така нататък. Той е само за държавен глава, но рекоха цялата власт на СДС и загубиха цялата власт. СДС загуби цялата власт. Бойко по едно време направи заявка като царя, тъй като царят през 2001 година можеше да вземе и президентството. Той подреди така Петър Стоянов, че да загуби. С половин уста, той умее. По едно време Бойко каза „Мен не ме интересува президентския пост". И аз казах, ето, той ще е стратег като царя. Не му трябваше президентският пост, защото това е представителна длъжност, но е прекалено вече събиране на власт. Можеше друг да бъде президент. Можеше някакъв безпартиен да излезе, не бивш министър. Както сбърка Костов през 2001 година, не пуснаха... В историята няма „ако", но ако Симеон беше станал президент, може би Костов щеше да остане на власт. Ето сега Бойко рече да сложи Плевнелиев за президент, който трябва много да се учи. Защото да строиш държава, това не е бизнес центъра. Аз казах на един: кажете му да престане да се смее. Като кандидат-президент, те го обучаваха американците да се здрависва и да се смее, чаровна усмивка. Вече като стане президент на една мизерстваща държава, с тъжен народ, дразнещо е, когато се усмихва по телевизора. Дано да му кажат.

Като казахте намръщен народ, този президент се свързва много с магистралите в битността му на човек от изпълнителната власт.

Той си има качества. Но той има 16 млн. в банковата си сметка и му е весело. А хората броят яйцата за Великден дали да си купят зелена салата. Иначе той е бизнесмен, тези пари си ги е изкарал с труда си, прави му чeст. Прави му чeст, обаче хората с в недоимък. Ние сме най-бедните в Европейския съюз.

Сам отворихте темата за БАН и за науката. Дилемата между асфалта, парите за живота и парите ни за наука къде е онзи баланс.

За жалост Дянков има едно разбиране, то беше известно преди да дойде в България. Той казва: малките държави като България нямат възможност да развиват наука. Умното, ценното, младите ще идват на запад като мен. Добре де, ама ние какво тук - орачи, копачи, проститутки, какво ще стане тук. Нали трябва да остане нещо, някакъв интелект. Ние подготвяме кадри за тях и те стават все по-богати, а ние все по-бедни.

Виждате втори мандат на Бойко Борисов, от думите Ви...

Да, вероятно да. Защото няма кой. Ето, в БСП вече има разделение и противопоставяне за лидерство. Преди десет години колегата Първанов, както каза Овчаров, извади този Станишев като зайче, но за десет години Станишев е придобил самочувствие, казва аз съм лидерът. А другите там - Сидеров, Яне Янев, това.... А Синята коалиция много жалко за Синята коалиция, защото можеха да имат и бъдеще. Но Луканов - няма да кажа Бог да го прости - като мозъка на този преход веднага след 10 ноември е казал на някои опозиционни лидери „Искам безкръвен преход, ще има и за нас, и за вас". И ги оцапа всички. Затова българският народ се отчая, каза всички са маскари и избра Бойко. Буров има една максима: човек трябва да влезе в политиката, когато забогатее, за да не краде. Защото Бойко е достатъчно богат човек, той има пари, на него му трябва слава. Него не го вълнуват парите, него го вълнува слава. Поне това казвам, ето този няма да краде.

Славата обаче не играе ли лоша шега в политиката?

Да. Трябва да се пази от ласкатели, те са най-опасни. Те му внушават, че той е всичко. Както на Живков му внушаваха, че разбира от зарязване на лози, от полупроводници, цели проводници, от енергетика и той „Другарки и другари..." За мършавия лев говореше, и от финанси разбираше. Трябва много да внимава, защото ласкателите са нещо изключително коварно. Човек се главозамайва и се откъсва от действителността. Та така че това, здравото, шопското в него, от Банкя, трябва да надделее, да стъпва здраво на земята и да се пази от ласкатели.