Проф. Илчев: Не съм имал симпатии към Людмила Живкова, но това е история
Проф. Илчев: Не съм имал симпатии към Людмила Живкова, но това е история / netinfo
Интервю на Йовка Йовчева с ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев
57739
Интервю на Йовка Йовчева с ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев
  • Интервю на Йовка Йовчева с ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев

„Примитивна реакция" и опит да се забрани на историците да се занимават с онова, което им е професия. Така ректорът на СУ „Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев определи пред Дарик декларацията на Синята коалиция, която поиска да бъде отменена предстоящата в Алма Матер конференция по повод 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова.

Проф. Илчев уточни, че форумът се прави от Историческия факултет на университета и той няма нищо общо с организацията й. Ректорът на СУ подчерта, че конференцията е научна и изрази надежда събитието да не бъде тласнато по линията на политиката. Ето какво още каза той пред Дарик:

От кога се подготвя тази конференция, проф. Илчев, и как си обяснявате политическите реакции срещу нея?

Да ви кажа честно, не помня кога беше дошло писмото. Мисля, че преди поне шест месеца, ако не се лъжа, за такава конференция.

Чия е инициативата, на Историческия факултет?

Да, колеги от Историческия факултет. Самата Людмила Живкова е много противоречива личност, бих казал, изключително противоречива. Не съм изпитвал никога някаква симпатия към нея. Имаше нещо у нея - аз съм бил много далеч от тези неща, разбира се - нещо нервозно, нещо ненормално, което беше подхранвано от групата клакьори около нея.

Но тази реакция просто ме удиви. Това е една примитивна реакция. Защото да се смята, че конференция за Людмила Живкова, която и приживе не беше особено популярна сред българския народ, наричаха я принцесата и не знам какво си още, да се смята, че тя щяла допринесе за някакъв успех на БСП, това е смешно. Това говори за едно примитивно мислене. Жалкото за мен е друго - че опитваме да забраняваме на историците да се занимават с това, което всъщност им е професията.

Преди шест години, ако не се лъжа, президентът Първанов беше опитал да забрани една конференция за Батак, защото давала по-друго гледище за Батак от това, което обичайно сме свикнали. Тогава аз излязох остро в печата срещу него. Поначало изглежда има някакво такова схващане - не се разбира, че в университета човек или поне хората, някои хора се опитват да се държат независимо. После със Сакскобургготски имах сериозни проблеми във връзка с нежеланието му да донесе архива на дядо си Фердинанд в България, що писма си разменихме, протести и така нататък, донесе. Станишев не ме харесваше, защото му показах снимки от обяви за търсене на работа във Враца, в които се предлагаше за готвач и келнер в ресторант основна заплата 1000 лв., при положение че заплатата на професор тогава в Софийския университет беше 800 лв.

Сега ви обвиняват, че правите политическа пропаганда в полза на БКП/БСП.

Боже Господи, да, да. И жалкото е друго. Жалкото е, че доколкото разбрах, декларацията е прочел Веселин Методиев, който всъщност е историк по образование и когото между другото аз винаги съм харесвал и винаги съм смятал, че е много етичен човек, но за съжаление май политиката не прощава никому. Той поне би трябвало да знае, че в историята няма забранени теми. Виж, тази конференция аз щях да я забраня, ако Веско Методиев да речем беше дал заявка за нея да участва с доклад, в който да доказва, че Людмила Живкова е зло, че е причинила неизмерими злини на България и ако организаторите му бяха отказали да го включат. Тогава вече такава конференция, в която да няма плурализъм на мненията, разбира се, не трябва да има.

Обвиненията, че реабилитирате живковизма така ли ги възприемате - като опит да се забрани на историците да си вършат работата?

Интересни са ми българските политици. Те не могат да възприемат, че човек може да има убеждения, различни от тези на политическите партии, че човек може да има, както аз имам и никога не съм го крил леви убеждения, и абсолютно никога не съм имал нищо общо с БСП след 1989 година, за разлика от някои от сега, които се хвалят, че се десни политици. Просто някак си им е трудно да разберат, че човек може да има независимо поведение. Така че съм свикнал да му обвиняват и от ляво, и от дясно.

Форумът ще се проведе въпреки този политически упрек, че той е незаконен или неевропейски.

Вижте сега, на този форум участват някои от авторитетните европейски историци, които се занимават с история на България, доколкото видях в програмата. Аз нямам нищо общо с него, пак ви казвам. И това са имена на хора, които изключително остро критикуваха България на Тодор Живков по време на Възродителния процес; хора, които са имали винаги различна позиция от тази на българските историци по Македонския въпрос. Това е научен форум. Надявам се, че ще остане научен форум, няма да го тласнат по линията на политиката.

Подозирам, че много хора са ви се обадили днес, някой опита ли се да ви окаже натиск конференцията да не се проведе?

Аз мисля, че не се славя като човек, на когото лесно му оказват натиск.

Питам за опита, не за това дали вие бихте се поддал на натиск.

Не, между другото не. Аз не зная даже какво се казва в декларацията. Там има ли призив да се спре конференцията?

Иска се да бъде отменена научната конференция. Цитирим: „Сините изразиха възмущение от опитите на ректора да използва Софийския университет за политическа пропаганда в полза на БКП/БСП".

Това ми е много смешно. Тук има психология на вожда на племето. Някак си, тъй като всички политически партии у нас са центрирани около един водач, някак си не могат да разберат, че в един университет може да има плурализъм на мненията и че хората в университета са свободни да го изказват. Тоест те някак си не могат да повярват, че ректорът няма нищо общо с това.