Президентът атакува нежеланието за промяна на статуквото
Президентът атакува нежеланието за промяна на статуквото / снимка: Sofia Photo Agency
Интервю с икономическия съветник на президента Георги Първанов Венцислав Димитров за „Седмицата” на Дарик радио:

Ей сега проверявахме в сайта на президента кой е съветник и кой не е съветник на Георги Първанов.

Ами. . . там пише.

Венцислав Димитров е съветник по икономическите въпроси. Други обаче популярни лица, някои не вече между живите, не излизат тук при съветници.

Предполагам, че трябва да. . .

Съветник ли беше Кюлев, съветник ли е Манол Велев?

Сега, вижте, преди да стана съветник, да вляза в сайта на президента, така да се каже, и аз съм участвал в неговите съвети. Спомням си преди години, сега вчера беше повдигнат пак тоя въпрос, един съвет имаше за външния дълг. Там участваха доста хора. Могат и хора като Кюлев да са идвали там, банкери и т.н., обаче това не значи, че имат статут на съветници. Може да ги. . . това е един голям. . .

Т.е., те са в съвет, без да са съветници?

Ами сега, той ги кани за ад хок съвет.

За мнения.

Съвет да кажат външният дълг изгодна сделка ли е, или не.

Защо президентът критикува премиера или по-скоро да използваме вашия богат политически опит, за да направим някои сравнения, които прави пресата. Вие бяхте председател на комисията по бюджет и финанси в 36-то народно събрание, тогава бяхте от СДС и през онези години даже счупихте очилата на Филип Димитров. . .

Е, не е точно така, не е, очилата му паднаха. Сега, да. . .

Задето беше поискал вот на доверие.

. . . и едно. . . Не, това беше за изборите, беше 1994 г.

Така, както и да е де, но. . .

А вота, както и да е, вота знаете - тогава СДС падна. . .

Припомням тези истории, за да изтъкна богатия ви политически опит. . .

Така е.

. . . и да ви попитам каква разлика виждате между сегашните критики на този президент и критиките на президента Желев на така наречените "Боянски ливади" към Филип Димитров?

Значи, значи, съветниците са нещо, съветниците могат да дават съвети и аз наскоро, преди няколко месеца, когато видях премиера Станишев му казах - господин Станишев, мисля, че в икономическата област се нуждаете от някой друг съветник, по-опитен и т.н., защото някои теми доста олекват, нали, когато вие започнете да ги коментирате. Има нужда от професионален съвет. Сега, кой е взел, кой е взел не знам, обаче се прави съпоставка тук със съветниците на Филип Димитров, със съветниците на Жан Виденов, че управляват хора, близки до премиера, т.е., участват във взимането на решения хора, които на практика са политически нелегитимни, политически не са избрани те да решават съответните проблеми, и знаете какви. . .

Т.е., това е прилика с "Боянските ливади".

Това е прилика и това е, и това е проблема, мисля, който е напипал и президентът, и мисля, че не е само това, има и други. Но наистина не може един съветник да се явява в Министерския съвет със 7-8 бодигардове, с някакъв джип и да казва колко е могъщ и т.н.

Кой е този съветник?

Ами, някой си там бил.

А това да не е за този експерт Гамизов? За него ли говорите?

Е, не знам, сигурно. . . Прочетох в интервюто на Валерия Велева, тя. .. попитайте я нея, тя ще ви каже. Предполагам, че е той. И мисля, че не е основният въпрос за съветниците. Вярно, че. . .

Ама той не е съветник, той сега е такъв. Дава, може би дава топ съвети, както тия, дето говорите вие. ..

Може да дава акъл. . .

. .. че ги е давал Кюлев или ги е давал Манол Велев.

Сега, вижте, истината е, че решенията трябва да се взимат в. . . значи от нормалните политически субекти, които са избрани. Министерският съвет работи с министри и т.н. Сега, обаче проблемът мисля че, който повдигна президента, малко се изопачава само по отношение на това, че атакува. Той атакува нежеланието на политическите лидери или на политическите партии да променят статуквото. Аз не знам дали си спомняте последния път, когато гостувах в това същото студио. Аз съжалявам, ако ще се повторя, но това беше изборите 2005 г. . . .

Вие бяхте кандидат тогава на частичните избори за кмет на София.

. ..да, и аз тогава ви казах - господин Вълчев, става нещо страшно вече в нашата политика, вече политическите партии се замерят не с пачки, а с бали с пари, и това нещо, ако не се спре, не знам България докъде ще стигне. Мисля, тогава ви казах, че основата на корупцията е политическата корупция, основата на корупцията е финансирането на политическите партии, правят се обещания през време на предизборните периоди на съмнителни, значи, на съмнителни бизнес кръгове, защото който си прави нормален бизнес той никога няма да дава пари за избори, и после те си ги взимат с лихви. И оттук вече тръгва цялата корупция. И сега като гледам. .. отворете новия Закон за политическите партии, знаете, че имаше междувременно нов Закон за политическите партии, там само една държавна институция е натоварена с функцията да контролира финансите на политическите партии.

То тя даже не ги контролира, а ги описа.

Това е Сметната. . . точно така, вижте, а така. . . Значи, тя се занимава не с контролиране, а тя има това право. Аз ако бях шеф на Сметната палата, щях да кажа - да, трябва ми още един отдел да следи как се финансират политическите партии. И ще го създам този отдел, после ще си направя самостоятелен бюджет и ще се дадат пари.

Те ще трябва да имат разузнавателни функции в тоя отдел.

Така, всякакви функции ще имат, най-просто какво ще правят по време на избори вие много лесно ще се сетите, защото сте вътре, вие сте масмедия, ще гледа колко пари дават политическите партии за масмедиите. Чисто и просто един ще гледа Би Ти Ви, един ще гледа Нова телевизия, един ще гледа "Дарик" радио, ще гледат колко клипове пускат, ще направят сметката и ще кажат - о, ами тия отдавна са превишили парите, които са предвидени по закон. Тогава, нали, казвах, тези, тези и тези партии отдавна са превишили 500 хиляди лева, които се дават по закон, направили са вече по 2 милиона, отделно по вестниците, нали, карета дето се пускат. Какво да правим? И се оказва, че няма институция, която да ги санкционира, която да следи това и която да каже - тази политическа партия, този кандидат вече трябва да бъде изхвърлен от предизборната борба, защото е надхвърлил парите.

Тоест вие отваряте приказка за корупцията в политиката?

Корупцията не в политиката, а казвам, че корупцията в политиката, в партиите тя се разпространява като някаква хидра из цялото общество в България и става основа за корупцията.

Тогава виждате ли, виждате ли аналогии с друг момент от историята, в който вие също бяхте активен участник, тогава като заместник-председател на комисията по бюджет, финанси и финансов контрол в 38-то народно събрание, онзи момент, в който друг президент, Петър Стоянов, каза на друг премиер, Иван Костов - Иване, кажи си.

Тогава, тогава беше тръгнало, обаче сега това се е развило като лавина. Наистина аз съм свидетел на политическото развитие в България в последните 20 години и мога да ви кажа, че 1990 г., 1992 г. имаше избори, даже и 1994 г. такива пари не играеха. Сега такива грамадни пари играят, аз не знам дали сте направили сметка, но примерно ето, догодина идват избори, мисля, че 200-250 милиона ще бъдат хвърлени от политическите партии за избори.

250 милиона очаквате за избори от партиите?

Да, нататък, да. Да, да, очаквам, да, очаквам толкова. Може накрая и 200 да са, не знам, обаче нататък като гледам как върви, като екстраполирам тенденцията, нататък ще отидат. Откъде ще бъдат взети тези пари? Ето, че политиците сами трябва да кажат - дайте да създадем контрол, дайте да намалим това. . . Аз бих изключил политическата реклама по телевизията, примерно някой да излиза, да размахва нещо в един клип по телевизията за 30 секунди и да каже - гласувайте за мен, и после за това да трябва да даде 10 хиляди лева неговата политическа партия. Ясно е, че парите идват по неведоми канали. Ето затова мисля, че. .. и още тогава аз отидох при президента, без да съм съветник, без да съм никакъв, и му казах - господин президент, някой политик трябва да тропне по масата и да каже - дайте да сменим това нещо.

Т.е. вие посъветвахте президента Първанов. . .

Точно тогава го посъветвах. . .

. . . да ги каже тия неща?

. . .още тогава да го каже, и той вика - аз нямам правомощия и т.н., но ще видя какво може да се направи. Без да съм никакъв съветник. И наистина сега. .. Той вижда, че се приближават новите избори, вижда, че от неговите идеи, които бяха лансирани през зимата, през януари месец, нищо не става за промяна поне в избирателната система, да не говорим за промяна в целия политически модел. И мисля, че. . .

Добре де, обаче господин Димитров,. . .

. . .че е прав да е нервен. . .

. . . ама БСП се скъсват да опровергават, че има каквато и да е аналогия между "Боянските ливади" и "Иване, кажи си", а вие сега всъщност. . .

Вижте, това аналогията. . .

. . . направихте директни аналогии. . .

Да, това. . Вижте, президентът, президентът е избран директно от хората, нали така, обаче той има малки правомощия. Той трябва да използва този свой директен избор, още повече че настоящият. . . не че съм му адвокат на президента, нито съм му говорител, има си функции, има си пресаташе, който ще ви каже какво мисли, аз не знам какво мисли, но мисля, че е прав особено във втория си мандат, когато не се бори за трети, да каже - абе, дайте да променим нещо. Защото с това ще остане, ако успее да се промени нещо.

Да, обаче има. . .

Защото тая политическа система, ако върви така, ние си мислим, че правим нещо, обаче в Европа много добре виждат какво става, много добре виждат откъде тръгва корупцията и затова са тези критики. И аз ще ви кажа, и съм го казвал и друг път - ако ние не направим нещо да променим настоящото положение по отношение на политическите партии, по отношение на корупцията, финансирането в предизборни периоди, Европа ще намери начин как да ни наложи политически борд, както ни наложи икономически борд. Нали те ни наложиха, светът нали ни наложиха икономическа. . .

Е, как, как мислите, че ще стане?

Сега, под някаква форма ще стане, под някаква форма на натиск ще стане, още повече че сме членове на Европейския съюз и аз като гражданин искам ние да вземем тези пари. А политиците се оказа, че правят всичко възможно да пречат тези пари да се вземат. .. със своето поведение. Ще намерят начин и ще го направят. Те няма да ни търпят с тая грамадна корупция в Европа.

Да, обаче обясненията на това интервю на президента са и по-различни от това, което вие казвате. Едното обяснение дойде от опозицията - че всъщност икономически интереси стоят зад изявленията на Първанов. Иван Сотиров от СДС смята, че сблъсъкът е на олигархичните кръгове около президента и премиера.

Вижте, аз бих, аз бих. . .

Т.е., демек нещо премиерът не е дал на хората на президента.

Така. Аз бих приел някои от тези мнения, ако не бяха точно от политически кръгове. Какъв е Иван Сотиров? Много добре го познавам Иван Сотиров. Иван Сотиров е един политик от СДС. Сега естествено, че опозицията ще се опита да развие така това търкане, че да излезе, че нещо има, че те са там, ами те какви са? Какви бяха Иван Сотиров, който тук беше тогава от активистите в СДС, които подкрепиха кандидатурата на една личност като Минко Герджиков за кандидат-кмет 2005 г. Защо го подкрепиха него? Спомняте ли си тогава, че СДС каза, че няма пари да си плати телефоните, въпреки това за Минко Герджиков дадоха милион и половина, два милиона за кампанията му за кмет. Откъде дойдоха тия пари, от джоба на Минко Герджиков ли? И аз тогава директно му поставих въпроса - кажи, Иване, откъде са тези пари, знаеш ли откъде са тези пари? Не знаеш. Минко каза - ами, това е една много моя скромна кампания, ето тук седеше даже на отсрещния стол, ако си спомняте, във вашето предаване. Как стана тази работа? Сега, те естествено могат да правят всякакви интерпретации, обаче проблемът съществува ли с финансирането на партиите, има ли кой да контролира финансирането на партиите, приходите и разходите? Няма кой да контролира финансирането на партиите. Така че президентът е прав да тропа по масата и да каже - направете нещо, защото ние загиваме.

А това за олигархичните кръгове няма нищо вярно според вас?

Е. .. вярно. .. аз не знам. Аз. . . чий олигархичен кръг представлявам? Кой казва? Там нека да си видят президента да каже в какви бордове участвам и т.н. Така че това. .. оставете ги да ги говорят, те са все пак в опозиция и трябва да кажат нещо.

Други обяснения, политическите обяснения. Първанов се опитва да се дистанцира от кабинета заради срутващото се доверие и предстоящия евродоклад. Даже нещо повече - гледа напред. Вие казвате - няма да кара трети мандат, но той гледа към политическото си бъдеще след. . .

Е, това. . Вижте, аз нито съм него съветник по неговото политическо бъдеще или нещо друго, но сега. .. нито съм негов говорител - кажете вие и т.н. Но кажете сега, вие, ако бяхте на негово място, нямаше ли да тропате по масата? Аз, ако бях, щях да правя всичко възможно, включително и много повече за това да променя начина на генериране на корупцията в България. Защото това е проблемът, който е свързан с доклада, който ще излезе. Какво ще пише в доклада - съдебната система, МВР, корупцията, тия работи ще си ги пише. Е, кой носи отговорност за това? Вижте правителството, правителството към какво се е насочило в момента, какво мислите? Правителството гледа как ще се оправи следващата година, когато има избори, как да вземе малко повече проценти, че да скалъпи някаква коалиция, в която примерно БСП да участва или някой друг да участва някак си, защото виждат, че изпускат властта. Това е така. Аз, ако бях на премиера Станишев, щях веднага да кажа - при този доклад аз повече не мога да управлявам, давам си оставката, отиваме на избори, нека хората решат кой крив, кой прав. Аз обаче, това е мое лично мнение. Той може би няма да го направи, защото се страхува от неговата партия, ще каже - той пак не си изкара мандата. Но наистина, при такъв унищожителен доклад според вас трябва ли да има виновни? И те са виновни пряко пред хората, не пред техните политически партии.

Т.е., вие отивате в личното си мнение по-далеч от президента. Вие смятате, че не е проблемът в съветниците, ами че и Станишев трябва да си ходи?

Ами, който е допринесъл за такъв доклад, може би да, и може би даже и за неговата партия ще е добре, може би да. Това е мое лично мнение, разбира се, не е, не. . . Но наистина при такъв унищожителен доклад според вас кой е виновен, журналистите ли са виновни. . .

Да де, обаче. . .

. . . мафиотите ли са виновни? Даже аз ще ви кажа нещо друго. Сега, като гледам последните развития, особено около дебата около МВР и т.н., ние си мислим, че има едни лоши хора, които представляват така наречената мафия, разни групировки и т.н., които непрекъснато корумпират политиците. Аз си мисля дали не е обратното. Дали политиците не създават такива структури, които да могат да ги финансират? Т.е. политиците да ги назначават и те после естествено имат и свой собствен живот, и по-нататък започват да влияят върху политическо развитие.Политиците. . .

Да назначават. . . Т.е. политиците назначават мафията у нас?

. . .политическата корупция изгражда мафията и я създава.

А не мафията създава политическата корупция?

Най-простото - данъчните измами. Може ли едни цигани да създадат система за източване на ДДС без данъчните служители? И могат ли тези данъчни служители без висши покровителства да направят такава сериозна и добре функционираща система за източване на държавата? Ето това ми кажете.

Е, вие ще кажете, вие два пъти сте в ръководството на бюджетните комисии на парламента.

Това е, това е. Едно време не беше така, сега обаче вече е малко по-различно. И сега вече ние трябва да се научим да работим по европейски, включително и в областта на политиката, включително и в областта на финансирането на политическите партии.

Да, обаче. . .

Ето това трябва да го направим и това трябва всички да разберат - че вече с пари и с куфари не трябва да се носят за избори. И кога е моментът според вас за това? Ами, моментът е, така, когато има достатъчно време до изборите - да се смени системата, да се създаде. .. наистина сега е създаден орган, който не работи, да се накара тоя орган или някой друг орган наистина изкъсо да контролира кой какво събира, кой какви пари събира и какво харчи. Сега примерно всички говорят за това как се купуват гласове. Но аз не бих казал, че това е най-сериозният проблем - купуването на гласове. Купуването на гласове. .. директно да се дадат пари. Много по-сериозен е проблемът купуване на гласове чрез цялостното въздействие с многото пари, с многото пачки пари, с многото бали пари, които се правят чрез. .. през реклама по телевизията, по радиото, чрез купуване, чрез насочване, чрез плащане на разни политолози, социолози и т.н., и които въздействат на хората да гласуват за дадена политическа партия, защото се оказа, че иначе без пари нищо не може да се прави.

Да.

И там са големите пари, и това е по-опасно купуване, когато въздействаш по този индиректен начин, отколкото като купиш колко, там няколко хиляди роми, и им дадеш там един-два мандата? Кой знае какво не е, макар че е сериозно, разбира се.

Според Костадин Паскалев обаче президентът има изключително сериозно влияние върху управлението на държавата и включително върху толерирането на икономически субекти. Ако започнем, казва той, само с двамата вицепремиери, които са кадри от неговия екип, продължим през министрите, на всекиго е ясно, че президентът разполага с огромни лостове за влияние върху изпълнителната власт извън онези, които са записани в конституцията. Съгласен или не?

Ами, сега, може би, казва негови кадри, обаче това, че са негови кадри, не значи, че не са кадри на политическите сили, които са ги излъчили. Защото президентът директно няма квота. Вчера гледам една телевизия пише - президентът назначи свой човек в управата на БНБ. Извинявайте, но президентът, аз бях на назначаването на госпожата за член на управителния съвет, ами извинявайте, това са правомощията по Закона за БНБ, президентът трябва да издаде указ и те няма къде да се закълнат освен в сградата на президентството. Това не значи, че е негов човек. Какво мислите - тя ще почне да печата, или една част от парите, които са в банката, ще ги носи директно на президента? Това са просто такива глупости.

Каква е връзката Първанов - Борисов?

Е, не знам, вие кажете, аз не съм анализатор, вие сте анализатор и вие . . .

Вие като ходите да съветвате. . .

Е, аз не съм виждал специално Бойко Борисов да влиза в сградата на президентството. ..

Изглеждат ли ви нещата, че отиват по-далеч от печеливши футболни отбори?

Вижте, сега. . . Оставете значи това, което пишат журналистите, обаче и вие сте наблюдател, и аз съм до известна степен политически наблюдател.. .

Така.

. .. виждам, че Бойко Борисов има изключително влияние поне в момента и изглежда, че той ще е най-голямата политическа сила на следващите парламентарни избори. И нищо чудно президентът да покани Бойко Борисов да състави правителство. Защо се учудвате на това? Това всички го знаят. Сега, въпросът е кой ще дойде заедно с Бойко Борисов? Дали ще дойде самичък със Цецо Цветанов, или ще дойде с. . . примерно с Юруков, или дали ще дойде със Сергей Станишев? Това е сериозният проблем.

Според вас със Сергей Станишев може ли да дойде, след всички клетви, че няма да дойде с него?

Ами, той и царят се кълнеше, ама виждате какво стана. Ами, вижте сега, мисля, че е по-вероятно да дойде със Станишев, отколкото с Ахмед Доган. Въпреки че не изключвам и другата теза. Аз мисля. . . Питайте социолози, политолози, мен не ме питайте тия работи, питайте ме за финансирането на политическите партии, защото. . .

Не, като заговорихме за финансиране, за пари, за имоти - ето тема от седмицата.

Искам да ви припомня един случай. Изборите коя година бяха? Надежда Михайлова беше шеф на СДС, тя отстрани Пламен Орешарски, защо? Защото той имаше нерегламентирани контакти, беше ходил на гости. . .

За 2003 г. говорите?

. . .при Васил Божков. Тя го отстрани, обаче после как стана, някак си това не можа да стане практика на нашите политически лидери. Нека бизнесмените да ходят, обаче да отидат официално в централата, да говорят за това, за онова и т.н.

Добре де, вие бяхте съюзник на Ахмед Доган през 1997 г., нали, обединението за националност?

Е, така, така беше, да.

В сараите ходил ли сте горе, в Бояна?

Ами не знам, аз даже не ги знам къде са, ама мисля, че не са. . .

На "Беловодски път", или не са били готови тогава?

Не са били готови, не съм ходил никога. Даже и не знам къде са.

Добре, имате ли коментар за това, което излиза тая седмица, че част от тия имоти всъщност са си незаконни?

Ами, като са незаконни, кой е виновен за незаконното строителство? Аз когато си строих моята къща, това беше преди осем-девет години, защото имахме някакви материали, какво беше там, няколко греди имаше, дойдоха да ми съставят акт от общината, нали, въпреки че бях народен представител, платих си акта, колко бяха там - 15 ли, 30 лева ли, не знам колко беше, защото съм го държал повече от един ден, нали? Ами сега, нали те това правят? Какво правят тези хора? Страх ли ги е от политиците? Ами, да отидат там и да кажат - това е законно, това е незаконно.

Ами, сигурно ги е страх.

Кой е виновен за това нещо? И сега да казваме - ама, той е построил незаконна.. .

Според вас общински служител може да ходи да глоби Ахмед Доган и нищо да не му се случи? Такъв един инспектор ще отиде. . .

Да отиде. Аз предполагам. . .

. . .ще иде, ще прави фадрома да я бутне къщата . . .

Добре де, вие какво мислите - че той ще говори с Ахмед Доган? Той ще говори там с някой, който е примерно или шеф на строежа, или управител някакъв, или портиер, или нещо друго. Аз съм сигурен, че Ахмед Доган няма да има нищо против да си плати глобата.

А да му бутнат къщите, дето са без разрешение?

Как така, как да. . . Ами той, защо не са му казали като строи? Нали? Вярно, че сега, ако са без разрешение, ако наистина са пратили предупреждение, има си ред, има си закон. Аз съм сигурен, че Ахмед Доган няма нищо против да спазва закона. Мислите ли, че той не иска да спазва закона?

Е как се озова тогава в това положение?

Не знам. Попитайте вие, попитайте тия служители, които не са си гледали работата.

Затова пък може би обяснението. . .

Има ли някои служители, които са си затваряли очите за това някой, ако върши безобразия? Е това е лошото вече. Че и самите държавни служители трябва да знаят, че те трябва да си гледат работата. Сега вика. .. говорим за Сметна палата. Защо Сметната палата не ще да се намеси във финансирането на политическите партии? Ами защото те са функция на тия партии. Нали ги, избират ги там и ги гласуват в Народното събрание. Това е обяснението.

Ами, сигурно това е обяснението и със служителите, за които говорите, защо не смеят да се намесят.

Ето това е. Но кметът, ако застане зад своите служители и каже - вървете, глобявайте всеки, който е сгазил лука. Все пак има ред в тая държава. И най-малкото. . .

Ама има ли ред?

. . . и политиците са тези, които призовават да се спазва редът.

Има ли ред според вас в тая държава?

Ами, сега. . . Аз нали ви казвам какъв е редът. Редът е такъв, че корупцията почва от самите политически партии и се спуска надолу като някаква пирамида, спуска се надолу. Ето това е трагичното. И наистина някой трябва да направи, и мисля, че президентът е в правото си, и министър-председателят, ако направи, председателят на парламента, тия хора да се съберат и да кажат - дайте да правим нещо, за да ни дават парите най-малкото от Европа.

Вие описахте толкова драматична ситуацията на българския политически живот в момента. . .

Ами такава е бе, господин Вълчев.

. . .че човек пък си задава въпроса - може ли пък президентът да е извън тоя проблем? Той и той на избори ходи.

Ами сега. . . не знам. Аз не съм правил избори на президента, даже ще отида по-нататък - не съм гласувал за този президент. Аз му казах - ще ме вземете в съвета, обаче трябва да знаете, че аз гласувах за един от вашите опоненти на изборите. Какво сега - всеки човек има право на избор. Попитайте го него как е било там. Нито съм участвал в щаба за финансирането, но предполагам, че. . . Вижте, една партия, когато направи определени разходи, другата се чувства задължена да каже - ние пък ще направим повече. И сега тая партия, която управлява, ще каже - дайте сега, аз ще си пратя мои разни агенции там да изкупят цялото рекламно време, да видим какво ще правят другите партии. Сега, тук, аз знам при вас как е, нали? При вас, когато има избори, прави се програма, всяка една партия идва и купува един рекламен пакет при вас, така е.

Точно така е, да.

Така е. И тук господин Карбовски, когато му казах това нещо 2005 г., каза, а. . . Той водеше предаване тук, не знам дали още го води. . .

Води си го, да.

. .. и казва - а, нашето радио не прави такава работа. Викам - господин Карбовски, излезте в коридора. . .

Ама те са общи правилата, да, за всички.

Да, да, има си тарифи там. Аз не можах да платя цялата тарифа, защото нямах пари чак толкоз, нали, и т.н. Викам, излезте и вижте в коридора как са записани тези схеми. . .

Ама те тия правила са в закона. Там пише. .

Не, не става дума за правилата, става дума за графика кой ваш журналист къде да посещава. . .

Да, ама става дума, че така е сложена системата. . .

Ами, такава е системата, сега това е, виждате.

. . . в закона.

Сега и вестниците, и телевизията ще видите сега за изборите ще повишат. . .

А вие. .. каква избирателна система предлага всъщност според вас президентът?

Вижте, мажоритарна, мажоритарна, може би е добра. . .

Ами, те и в Съединените щати - колко милиона похарчила Хилари Клинтън, даже не можа на избори да стигне с тях. 200 милиона, не е един и два, 212 мисля, че бяха долара.

Е, не можа, обаче там всичко. . . Да, толкова ли. . . Там всичко е регламентирано и се вижда. Там примерно да поканите, между другото аз съм се виждал със сенатора Маккейн 1997 г., и да поканите един сенатор на вечеря и ако дадете повече от 10 долара за неговата почерпка, той трябва да ги опише в отчета, който прави той, за да се знае кой го е почерпил с повече от 10 долара. Вижте там, богата Америка са стигнали до там 10 долара да е мизата за това кой трябва да се отчита, дали е подкупен или не.

Т.е., това е системата, която предлагате.

Да, има система на финансиране. Президентът предлага да не се финансират партиите от юридическите лица, защото вече става страшно. Нека физически лица от техните доходи да си финансират партиите, нека това да е описано. Нали ви казвам, че трябва, обаче той сам няма право на законодателна инициатива по отношение на изборния закон.

А къде. . .

В изборния закон това трябва да бъде разписано.

. . .къде е по-големият проблем за демокрацията - по места или на национално ниво?

Мисля, че е навсякъде. . .

Защото мисля, че. . .

. . . мисля, че е навсякъде. Това дето говорят, че на национално ниво ние сме чисти, нали, точно на национално ниво се разнасят куфарите с пари.

Ама от ДСБ пък дойде упрекът към президента, че гледат да се прехвърлят нещата някак си, че сега в Сандански е проблема, на Роман, Казанлък.

Не, не е само там. Проблемът е. .. мисля, че отгоре е проблемът и той се спуска надолу по един съвсем нормален начин. Вярно е, че на местно ниво се опитват нещо различно да правят, обикновено на местно ниво винаги са имали претенции, даже в една партия - защо издигате тоя, а не тоя, защо ни го спускате тоя с парашут, ние си имаме тук собствени кандидати, па ние ще се отцепим, па ще направим някаква друга партийка и т.н.

Има ли конкретни данни президентът за още далавери в армията от това, което, понеже вие нали по икономиката го съветвате. . .

Значи, ако, ако имат, не са достигнали до мен, а и да достигнат до мен, трябва да попитам дали ще ми даде право да говоря за тях, но аз ви казвам - аз не знам за това.

Понеже намеква за това в интервюто в "Труд".

Да, може би, не знам, може би, той е главнокомандващ, би трябвало да има.

Т.е. според вас има?

Ами, сега не знам.

Не се свършват имотите?

Не мога да ви кажа, сега не мога да кажа, не съм. . .

Продължават . ..

. . .нямам достъп до такива документи.

Мислите ли, че е възможен сценарий като в Русия в България? Първанов, след като вече не може трети мандат, нали, прекалено ще е да се поправя чак конституцията, да стане премиер?

Вижте, мисля, че в далечното бъдеще може да се появи. Вижте какво става примерно в една държава като Кипър, че даже и в Гърция, има си лидери, които днес са в опозиция, утре са там. Даже, примерно в Кипър те могат да са от различни партии, нали, но, ако го няма да кажем президентът, го замества председателят на парламента или нещо друго. Днес единият е президент, утре другият е президент и т.н. Но в Русия е малко по-различно, нали, те там са от една партия и се сменят, нали, и си подават топката. Тук става дума за приемствеността на политическите лидери именно поради тази бързо развиваща се политическа система или поради балканските нрави. При нас малко трудно ще се получи такова нещо. При нас виждате колко бързо се износват политическите лидери. Значи, някой, който е бил един път, много трудно може да стане след два-три мандата пак, разбирате ли? Не може да се задържи. . .

Т.е. според вас няма да стане?

. . .като политически лидер. Ето вижте, Филип Димитров беше, изигра си своята роля и сега се чуди какво прави в политиката, и човекът вижда, седи, седи там, вижда, че никой не му обръща внимание, и той поне беше честен, аз не се съмнявам, че той не е бил корумпиран. Той имаше. . .

А, да кажете. .. вие толкова се карахте с него, сега. .. добра дума да кажете за Филип Димитров.

Не, ние, не, не, то си е така. Ние се карахме за това, че не ще да задържи властта, че прави всичко възможно да не ни слуша нас, дето са ни избрали, а слуша някакви около него, които го карат да си ходи по-бързо, разбирате ли, и нас да ни изолира или да разцепи СДС-то. Но тогава проблемът беше друг.

Ама викате - той беше честен. И той един честен, и той си тръгна.

Ами, сега какво да правя? Аз лично съм му носил един плик с пари на Филип Димитров още по време на изборите, мисля че бяха 1992 г., даде ми ги покойният Илко Ескенази, те бяха по 2 и по 5 лева, не бяха кой знае, в един плик на "Булгарплод", той вика - ти си по-близък с него, занеси му го, тук ми го дадоха едни мои приятели, нали, някакви, с някакъв бизнес са се занимавали, ама не са били кой знае колко. Но нито Илко ги е броил, нито аз съм ги броил, дадох ги на Филип, аз съм сигурен, че нито той ги е броил, дал ги е на счетоводителката Вилма, беше в СДС, и са заприходени там, и са си отишли по предназначение. Ама тогава избори се правеха с много по-малко пари, отколкото сега. Сега това, което става. .. Пък има и нещо друго, господин Вълчев, аз все пак, то и за нас е ясно, но за слушателите мисля, че трябва също да се. . . Тези политически лидери, които събират пари, са подложени на голямо изкушение една част от парите да не ги предадат в партийната централа, а да ги остави за себе си. И мисля, че това е един много сериозен проблем.

Сега, вие каква история разказахте - как и СДС сте се финансирали с плик от "Булгарплод", така ли?

Не, не, не, пликът беше на "Булгарплод", вие помните. .. . Да, да, едно найлоново.. .

В смисъл - в едно пликче от тия. .. кесийки, кесийки, кафявите. . .

Е, то колко да имаше, да имаше 12-13 хиляди лева да са били от. . .

От ония пари.

. . . от ония пари, коя 1991 г. изборите. . .

То и тогава имаше някакви закони, че не може така.

Е, можеше-не можеше, откъде да се съберат пари? Може да са събрани от симпатизанти, да са дадени. . .

И сега продължава това така, оттогава като е тръгнало. .. в големи размери.

Е, продължава. . . Тогава беше много малко, сега е много повече. И сега се обещава. Аз не знам, тогава Илко, Бог да го прости, когато ми даде тези пари, не е казал - за този и този трябва да има, нали, протекции или този и този иска това за тия пари. Нищо. Ето ви пари там, работете с тях и толкоз. .. за каузата, дето се казва. Сега така не става. Сега става с много милиони срещу ангажименти, нерегламентирани контакти и всякакви такива неща, което наистина води до засилване на корупцията.