През май и юни ще стане ясно дали ще отпадне минималният праг за акциза върху алкохола в ЕС
През май и юни ще стане ясно дали ще отпадне минималният праг за акциза върху алкохола в ЕС / netinfo

През май или юни ще стане ясно как точно ще се развие одисеята с минималния налог за твърдия алкохол и бирата в ЕС и следователно в България. Тогава Европейският парламент ще гледа внесеното от депутата от Европейската народна партия Астрид Люлинг предложение за премахване на минималния праг и даване на свобода на всяка държава – членка на ЕС да определи размера на акциза си върху алкохола, което би означавало и страната ни да има свободата да премахне акциза върху домашната ракия.

Според думите на Люлинг, има прецеденти, при които са променяни директиви на Европейската комисия след направени предложения. Разногласията са между отделните държави – част от тях искат високи налози за всички, за да могат да се борят със зависимостите от алкохол, като в същото време не губят от пазара си.

Интервю на Цветана Минкова с вносителката на предложението – депутатът от ЕНП Астрид Люлинг.

Какви точно са мотивите в доклада ви, с който призовавате за премахване на минималните ставки за акцизите за алкохола?

Минималните ставки да изчезнат като цяло, защото не носят нищо, и тази директива от 1992 година да изчезне, и страните членки да бъдат оставени сами да определят размера на налозите върху алкохола. Това не значи, че ставките ще намалеят, когато премахнем директивата, но държавите могат да направят, каквото поискат с размера им. Тези, които искат да повишат ставката си, могат да го направят, защото говорим за минимални ставки, под които не може да се падне, а те са ниски. В същото време в новоприсъедините се страни членки повишаването ще се отрази на цените и инфлацията. Затова отделните държави трябва да бъдат оставени сами да определят размера на налозите си.

Финландското председателство предложи налозите в някои страни да бъдат повишени с 4 %, каквато е инфлацията след приемането на десетте нови членки, но нямаше споразумение. Комисията предложи това, защото сметнаха, че има вмешателство в конкуренцията на общия пазар и че тези минимални нива на налога трябва да бъдат адаптирани към инфлацията. Не съм съгласна с това, защото смятам, че няма нарушаване на конкуренцията, защото когато минималните ставки бяха фиксирани през 1992 г., не бяха фиксирани максимални такива. Трябваше да фиксират максимални, защото ставките в различните страни са много различни, има страни с много ниски равнища, и държави с много високи. Така че дори ако повишим минималните равнища, ще има огромни различия между отделните държави.

Според някои изчисления, гласовете на депутатите от ЕНП и либералите ще са достатъчни за приемането на предложението – очаквате ли те да гласуват „за”?

В двете групи ще има различни мнения. В моята има представители на Швеция и Финландия, които не искат това да се случи. Британските ми колеги изглеждат съгласни. Така че дори в моята група не всички са съгласни. Същото е и с либералите. Представителите на скандинавските държави искат да се борят с алкохолизма и смятат, че могат да го направят с високи налози, каквито са свободни да въведат. Ако го направят обаче, не бива да се оплакват, че конкуренцията е несправедлива, защото повишаването на налозите ще е въпрос на техен избор.

Има ли прецеденти, при които след подобни предложения са отменяни директиви на ЕП?

Да. Ферхойген заяви, че иска да отмени част от законите, които изглеждат безсмислени, така че комисията би следвало да ме подкрепи. Ако имате закони, които вече не са ефективни, най-доброто решение е да бъдат премахнати. По думите на Ферхойген, отменени са някои наредби. Не знам за истински важна, която да е била отменена. Надявам се в случая и българските евродепутати да ми помогнат.

Кога ще се гледа предложението ви от парламента, от Европейския съвет и колко време след евентуалното му приемане ще влезе в сила?

На 28 февруари ще обсъждаме моя проектодоклад. След това можем да гласуваме вероятно през април, и евентуално през май или юни ще се гледа в пленарна зала. След това решението на парламента ще отиде в Европейския съвет. Те трябва да вземат решението, но кога ще стане това, не знам. Имаше предложения за транзитен период за новите страни членки.

Очаквате ли предложението ви да бъде прието?

Надявам се. Не бих направила предложение, ако не виждах шанс то поне да бъде обсъдено. Ако Европарламентът излезе с това предложение, то ще попадне в Европейския съвет за обсъждане.

Работя по въпроса. Направихме 2 обсъждания във финансовата комисия, и депутатите, които участваха в тях, се съгласиха с мен. Сред тях имаше представители на Унгария и Великобритания. Опитвам се, но не знам дали ще успея.