По-високи детски добавки за по-бедните семейства, но след обществен дебат
По-високи детски добавки за по-бедните семейства, но след обществен дебат / снимка: Sofia Photo Agency, архив

През 2013-та година майките отново ще разчитат на майчинство в размер на 240 лева месечно през втората година от раждането на детето, а семействата с доходи под 350 лева месечно на човек ще имат право на замразените за поредна година 35 лева детска добавка за всяко от децата си. Въпреки протестите на родители и продължителния дебат за увеличаване на майчинството и детските добавки, както и за правото на всички деца да получават този вид месечна помощ, управляващите запазиха досегашната политика на семейно подпомагане. Може ли да се промени принципът, по който се дават детските добавки, и как той да изглежда справедлив и приемлив за повече български семейства? Потърсихме отговори на тези въпроси от заместник-министъра на труда и социалната политика Валентина Симеонова. Ето какво каза тя пред Дарик:

Допустимо ли е да преразгледате политиката за отпускане на детските добавки и да има детска добавка за всяко дете, независимо от дохода на семейството?

Аз лично смятам, че всяка такава реформа предполага един сериозен дебат в обществото. Защото от държавния бюджет се отделят доста средства за тези месечни добавки по закона за семейните помощи за деца. Те са около половин милиард лева и някъде над 80 процента от българските семейства имат право на такава помощ, тоест това не е кой знае каква голяма тема за нас. Но въпросът е принципен - аз лично не смятам, че трябва да се дават на всички по малко. Според мен по-честно и коректно е, ако ще се прави и ще има нов подход към семейното подпомагане, би следвало то да е на базата на индивидуална оценка на семейството. Но пак казвам, че това е една тема, която предполага сериозен дебат и търсене на консенсус в обществото.

Ако базата е индивидуалният подход, то семействата с по-ниски доходи трябва да получават по-високи добавки, това ли да е принципът?

Грубо казано така, но според мен на базата на лична оценка означава при сключване на индивидуален договор със семейството и поставяне на конкретни условия. Това, което се опитахме да направим с промяната в закона за семейните помощи за деца - получаваш семейна помощ под условие, ако детето ти ходи редовно на училище, ако то бъде имунизирано, ако ти полагаш грижи и има добро качество на живот за това семейство. В противен случай нямаш право на тези помощи, тъй като ти не се показваш като добър родител. И смятам, че тези мерки действат. При такива условия, да, по-справедливо е там, където семейството се нуждае от по-голяма подкрепа, да я получава.

Като казвате, че тези мерки действат, има ли спрени детски добавки през миналата година, когато бяха затегнати условията?

На около 3500 семейства са спрени детските добавки поради факта, че децата са направили повече от 5 неизвинени отсъствия в училище, и някъде около 1000 са семействата, на които са спрени семейните помощи, заради това, че децата не са имунизирани. Добавките се спират до момента, в който родителите започнат да отговарят на условията - когато детето започне редовно да посещава училище, могат да бъдат възстановени тези помощи.

Има ли нужда от още по-строг контрол? Допълнителни условия, които да се въведат за недобросъвестните родители?

Аз не мисля, че само със санкции ние решаваме проблема. По-скоро наистина трябва да видим как целенасочено да подкрепяме семействата, така че те да преодоляват кризите и да се грижат добре за децата. За да се повиши качеството на живот на децата, е добре родителите да имат достъп до работа, достъп до образование и квалификация, защото не можем да говорим за детска бедност извън контекста на семейството. Детето е бедно тогава, когато родителите са бедни. И ако ние ползваме само санкции към родителите, до голяма степен обричаме тези семейства на голяма бедност. По-скоро трябва да ориентираме помощта и подкрепата за семействата така, че да стимулираме тяхната родителска активност, да ги насърчаваме да бъдат добри родители.

Как гледате на следната идея от времето на социализма - детските добавки да са диференцирани според поредността на детето - за първо и второ дете сумата да е нарастваща, за трето да пада, така не се стимулират онези родители, които разчитат на големия брой деца, за да получават повече помощи. Приложима ли е тя днес?

Има такива идеи, но това не редно да се случва само с политическо решение на едно или друго правителство. За това трябва да се търси обществено съгласие, да се направи дебат и в парламента, и в обществото, за да се избере най-добрият подход в подкрепа на семейството.

Ще бъде ли иницииран такъв дебат до края на мандата на ГЕРБ?

Би могло да се инициира такъв дебат. Всеки дебат, който е в подкрепа на семейството и доброто родителство, би бил полезен за нас. И от гледна точка на по-правилния подход при политическите решения. Защото ние трябва да изследваме и адекватността на законите, до каква степен те са полезни на хората. Ако има нови идеи, които да са ориентирани и да работят в полза на семействата, разбира се, че винаги е добре да се проведе обществен дебат и да се случат тези промени.