По двама спасители до края на сезона на „Слънчев бряг”
По двама спасители до края на сезона на „Слънчев бряг” / снимкa: Sofia Photo Agency

Доста рязко намаляват туристите по Черноморието, но това се отнася най-вече за Южното Черноморие. Там потокът намалява по-значително, съкратени са и голям брой спасители. На плажове като този на „Слънчев бряг” до края на сезона ще има по двама спасители на всеки плаж, както е по наредбата за водно спасяване. За Бургас стопанинът обяви, че намалява спасителите на Централния плаж.

Казахте, че на някои плажове ще остане поне по един спасител. По колко всъщност трябва да бъдат?

На всеки 100 метра трябва да има спасителен пост, с двама спасители и оборудване.

Тогава как ще остане по един? Това не е редно.

Не е редно, но според тях намаляват туристите и затова намаляват и спасителите. Нарушава се наистина по този начин наредбата за водно спасяване, но такава е практиката за съжаление.

Има ли опасност някои плажове да останат неохраняеми, без нито един спасител?

Със сигурност има плажове, които вече наистина не са охраняеми, от 1 септември например. Доста къмпинги има на юг от Бургас. През целия сезон има проблеми със спасителите. В общинските градове по се изпълнява наредбата за водна спасяване и се изпълнява напълно.

Вашият колега от Варна Лаврентий Силов се оплака, че част от спасителите биват карани да вършат и други неща на плажа, например да ги използват като обслужващ персонал – да се грижат за шезлонгите, за чадърите, а те всъщност трябва да бъдат само спасители. При вас постъпват ли такива оплаквания?

Постъпват такива оплаквания и има такава практика, да ползват спасителите за други цели, не само за водно спасяване. Това са негативи за самите спасители, защото те носят съдебна отговорност за хората, които се къпят. Ако те са на друго място по време на самия инцидент, ако има такъв, изцяло спасителят носи отговорността, а стопанинът в този случай – не.