Петър Димитров: Не може да разиграваш Русия и да чакаш добро за газа и блоковете в Козлодуй
Петър Димитров: Не може да разиграваш Русия и да чакаш добро за газа и блоковете в Козлодуй / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Йовка Йовчева с депутата от БСП Петър Димитров
51525
Интервю на Йовка Йовчева с депутата от БСП Петър Димитров
  • Интервю на Йовка Йовчева с депутата от БСП Петър Димитров

Идеята почти готовият реактор за АЕЦ „Белене" да се мести в Козлодуй би отнела години и очевидно няма да се случи. Прогнозата е на депутата от левицата Петър Димитров, който беше икономически и енергиен министър в кабинета на Тройната коалиция. По думите му най-тревожното е, че заради липсата на ясна позиция за „Белене" България рискувала да не получи подкрепата на Русия при решението за удължаването на живота на 5-ти и 6-ти реактор в АЕЦ „Козлодуй".

По думите на Петър Димитров не било сериозно да се говори, че България може да продаде почти готовия реактор за Белене. Ако се откажем от реактора ще си понесем финансовите и политически негативи, каза още той. „Това действително не е „бидонче", което можеш да го изкараш на пазара и да го продадеш", коментира Петър Димитров в интервю за рубриката „МеждУредие" на "Дарик кафе".

Преди да поговорим за енергетиката и другите въпроси, свързани с икономиката с днешна дата, започвам с един въпрос от вестниците днес, че дават тройната коалиция на прокурор. Не знам дали сте успял да се запознаете с новините от вчерашния ден, но става въпрос за одит на Сметната палата за управлението на бюджета, имотите, обществените поръчки в периода 2008-2009 година. Цял кабинет няма как да носи отговорност, но част от данните били дадени на прокуратурата. Чувствате ли се застрашен по някакъв начин като част от бившия кабинет?

Не знам за какви имоти става въпрос, но не съм правил нещо, което да е против интересите на България. Знаете, че тази лавина от обвинения към миналото върви вече три години. Свикнахме. След като не можеш да обещаеш не бъдеще, а не можеш да осигуриш днешния ден на хората, то, естествено, се опитваш да осигуряваш кръв от миналото и от време на време кръвопускаш и от настоящето, като махнеш по някой министър. Не мисля, че това е новина. Новина щеше да бъде, ако най-после премиерът осъзнае, че причината най-вероятно не е в некадърните министри, които той посочва еднолично. Очевидно, че причината е на върха и би трябвало там да се реагира.

Как трябва там да се реагира? Сам дадохте тон да продължим с коментарите за последните две министерски оставки. Казвате, не е достатъчно само тези оставки?

Вие сами виждате какво се случва външен министър - грешен избор, здравен министър - три грешни избора, икономически министър - грешен избор, транспортен министър - грешен избор. Да не продължавам да изброявам. Кой ги сложи тези хора там? Те не се появяват сами, слага ги премиерът, той е еднолично отговорен за тези назначения. И ако те са неудачни, то, разбира се, те трябва да бъдат сменяни, но цялата палитра от министри да се окаже неудачна, очевидно, че този, който ги подбира, прави неправилен избор. Да не говорим за това, че в отчаянието, в безизходната ситуация, до която се стигна, - да не съдим това, - но буквално се назначават младежи. Двете най-тежки министерства се поверяват на млади хора, които нямат нито жизнен, нито политически опит. Това разбирате, че както и да го гледаме, не звучи обнадеждаващо за България. Затова ви казвам, че очевидно е време да бъде сменено цялото правителство, тъй като то безспорно води България към изключително тежки икономически проблеми, морални проблеми, образователни проблеми, демографски проблеми. Няма нищо, което да е решено. Не може с размахването на едни магистрали, да отречеш целия живот на хората и правото им да живеят по-добре, да имат спокойно настояще и да имат право на бъдеще.

Мнозина ще кажат, че това е логичен коментар особено от устата на човек от опозицията. Ако обаче погледнем същината на тези оставки и по-точно онази от тях, която изненада повече обществото - тази на икономическия министър, и Вие ли смятате, че „Белене" е била причина за оставката на Трайков.

Има една обективна причина. Трайчо Трайков за тези три години не свърши нищо от това, което трябваше да свърши. И за да започна с позитивите, аз искам да кажа какво свърши. Той свърши две изключително важни неща - осигури на ЕВН собственост върху „Горна Арда", осигури им го без търг и конкурс, без пари. Те получиха мажоритарната собственост на „Горна Арда" на практика, както и да я гледаме, в разрез с всички юридически изисквания. Но това е четиво, което е по-интересно за прокуратурата, отколкото за читателите. И второто, което се случи - ЕВН получи миноритарния дял от ЕРП-то, което управлява. Това са двата позитива. Оттук нататък има един безкраен списък от провалите на този министър - газовите връзки с Гърция и Румъния, газовата връзка с Турция, АЕЦ „Белене", където са опукани по израза на премиера 320 млн. лв. за проект, който правителството няма да реализира. Разширението на Черен трябваше да се състои за да имаме по-голяма газова сигурност. Няма го. Ново газохранилище край Варна, няма го. Терминали за втечнен газ на гръцкото или турското крайбрежие - няма ги. Нови газови договори с Русия без посредници и на по-ниски цени - нямаме никакви договори, да не говорим за нови, на по-ниски цени и без посредници. Да ви напомням ли за провала с шистовия газ и „Шеврон", провала с АCTA, където министърът се опита отново да хвърли вината върху миналото. Изключително скандалната ситуация с ОП „Конкурентоспособност", където на практика не са се сключили договори за 293 млн. евро, сключени още по времето на предходното правителство.

Очевидно можете да продължите този списък още дълго.

Може, списъкът е изключително дълъг.

Защото с доста аргументи подкрепяте позицията си. Но да погледнем към казуса „Белене", който влезе във фокуса на вниманието покрай тази оставка. Ще я бъде ли според Вас тази централа, от това, което вие чухте от премиера и от новия, още незаклел се икономически министър?

Аз от премиера чух... Последно той заяви, че няма да го бъде - че същият този реактор, който той нарече "бидонче" - не е бидонче - сега отиваме точно на този вариант: че ще вземем „бидончето" от „Белене" и ще го пренесем в Козлодуй. Сутринта слушах изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй". Човекът е зависим от тази власт и на въпроса за колко време може да стане това нещо, той започна „Ами... три до шест години". След това в процеса на разговора ги качва, качва и накрая каза „някъде между шест и 12 години". А реално за българските условия вероятно става въпрос за 13-14 години. Всичко трябва да се прави наново - от анализ на сеизмичната обстановка, нов ОВОС, нови разрешения. Тоест да се мине през целия цикъл, през който минахме за „Белене". Това не е актуално за това правителство, това не е актуално за тези политици, но те се научиха да прехвърлят всичко за след мандата си. Очевидно, че и това няма да се случи. Това обаче, което е страшно и което е тревожно, е, че през 2017 и 2019 година изтичат сроковете за експлоатация на сега действащите блокове.

Не закъснява ли държавата с действията си в посока удължаване сроковете на живот на двата блока особено на фона на неясната съдба на АЕЦ „Белене"?

Аз не знам има ли смисъл да се бърза, тъй като там при всички случаи това разрешение зависи от Русия. А сегашните ни отношения с Русия вероятно са били такива, каквито са били по времето на турското робство. Тоест ние на практика нямаме никакви отношения, но липсва естествената... на Русия към нас заради разиграването, което се прави. Преди три години беше срещата на Бойко Борисов с Путин в Полша, където Путин директно му каза „Заявете ще го правите ли или няма да го правите". За да поддържат огънчето на това „вероятно ще го правим", те са продължили да дават пари за „Белене". Което естествено тук изводът е логичен: няма идиот, който да похарчи 320 млн. лв. за нещо, което няма да прави. Това е абсурдно. Три години след тази среща, след тези разговори отново казва „най-добрият вариант е да вземем да го преместим в Козлодуй". Ами да бяхте започнали веднага да го местите в Козлодуй. Явно, че докладът на англичаните не е готов, тези изводи не се правят на базата на някаква обективна оценка, това са политически решения, които са наложени най-вероятно под външен натиск. Но кажете го на Русия, не ги разигравайте. И след като разиграваш Русия, да очакваш, че тя ще бъде добронамерена към теб, че ще бъде позитивна, аз мисля, че нямаме абсолютно никакво основание - нито за предстоящото подписване на договорите за газа, нито за блоковете в Козлодуй. Това е тревожното - с Великите сили трябва да се разговаря най-малкото уважително.

От това, което казвате, разбирам, че без подкрепата на Русия и без нейната положителна санкция, ние не можем да се сдобием с удължаване живота на блоковете.

Това каза сутринта и Александър Николов - директорът на АЕЦ „Козлодуй". Цитирам го, тъй като аз съм опозиция и ако го кажа аз, то ще звучи като преднамерено и предпоставено. Това са реалностите. Росенергоатом заедно с френската ЕDF ще прави обследването, ще прави заключенията. Да се надяваме, че тези хора ще изхождат само от някакви технико-технологични критерии. Да си спомним, че блоковете от първи до четвърти не бяха затворени на база технико-технологични критерии.

Политически бяха решенията.

След като нашата икономическа и политическа общност - Европейският съюз, ни затвори блоковете, защо да очакваме, че друга икономическа сила, към която ние се дължим не просто враждебно, а се държим арогантно, ще бъде по-благосклонна към България от ЕК.

Прогнозирате един вид руски шамар, ако решим да вървим в посока удължаване на живота на двата блока?

Нито руската дипломация ще позволи да се наричат нещата така, изобщо в сферата на международната политика и дипломация такива неща не се използват. Но ви казвам кое ще даде основание на една държава да бъде толкова добронамерена към България, след като ние не искаме да реализираме нито един от съвместните проекти, за които сме поели договорни ангажименти на най-високо ниво. За това става въпрос.

По Ваше време изобщо обсъждан ли е вариантът за местене на този реактор, който оказва се е почти готов и ще си го получим, ще станем собственици на реактор.

Разбира се, че е обсъждан вариантът, но бяхме минали през правителството на Симеон Сакскобургготски беше спечелен търгът за строителството на Белене. Не може непрекъснато да се затичаш в някаква посока, да се оглеждаш назад и да очакваш нещо да се случи. Ние имаме друго правителство, което е взело изключително важни за България решения, поело е ангажименти и ние вървяхме към тяхното изпълнение. Сега три години няма кураж да се каже, че се отказваме от тези ангажименти. Сега каквото и да кажат няма да има значение. До следващите избори има една година и три месеца. През тази една година и три месеца нищо не може да се случи, а по старите договорки през 2012 година първият реактор на „Белене" трябваше да влезе в експлоатация. Ами вместо да имаме нов работещ реактор, ние ще имаме една нула по отношение на „Козлодуй", тъй като там върви обследване, там не е поставена задачата за проектиране на нов реактор. Там ще решаваме най-напред съдбата на пети и шести блок.

Препродаване на реактора вариант ли е според Вас, появи се и такава версия, заговори се, че можем да продадем руския, а да купим западен, било за Козлодуй, било за Белене. Някакви такива варианти се спрягат в медиите.

Предлагам все пак да останем в рамките на сериозния разговор. Ако ние се откажем от реактора, ние ще си понесем всички негативи, в това число финансови и политически. Това действително не е бидонче, което можеш да изкараш на пазара и да го продадеш на един или друг човек.

Сериозно питам, защото дори финансовият министър, ако не се лъжа, в коментарите си през уикенда някъде беше казал, че ако не се постигне договорка, то почти готов реактор за транспортиране можем да си го продадем.

Този реактор не е сам. Той има система за управление. Това действително не е бидон. И ако някой може да го продаде, това е онзи, който го е произвел, който може да осигури надграждането на този реактор. Те са свързани нещата. Говорим се едни фантазии. Нали ви казвам, ако се откажем, Русия най-вероятно ще търси друг купувач. Тя няма да го даде за вторични суровини. Както знаете, ние спряхме строителството на „Белене" със старото оборудване, Русия го взе монтира го и то вече функционира. Хората работят прагматично и е ясно, че реакторът ще намери приложение в тази ситуация, когато Турция се готви да прави пет ядрени централи, едната от които на нашата граница край Резово. Ще се намери реализация. Това Русия не може да я безпокой. Въпросът е какво прави България. Аз искам да ви кажа две думи за изключително спекулативната теза как цената ще бъде толкова непоносима, че ние няма да можем да я понесем и затова едва ли не нашият бизнес и нашият семеен бюджет ще рухне. Дори да допуснем, че тази цена ще е на нивото на цената на електроенергията на ТЕЦ 1 в Марица Изток, която е изключително скъпа, една от най-скъпите, а всички прогнози показват, че тази цена ще е по-ниска, този реактор ще изплаща кредитите си в продължение на 20 години. След това поне четиридесет години ще работи на себестойност, както работят сегашните реактори в Козлодуй. Затова е толкова евтина електроенергията. И вместо като българин да погледнеш в 60-годишна перспектива и да си осигуриш енергийна независимост, енергийно спокойствие и едни съвсем поносими цени, ние лишаваме българина от всякаква енергийна надежда, тъй като виждате какви „подаръци" вървят. Отново такъв скок на цените на енергията, които хвърлят в шок и стрес всеки нормален българин.

От всичко, което казвате, разбирам, че и вашата прогноза не сочи, че в края на март ще имаме някакви решения по темата. Напротив очевидно вървим към ново - ен-то на брой допълнение към този договор, който само допълваме. Другите икономически въпроси, които влекат след себе си темите за цените и на електроенергията, и на „Белене", ще бъдат предмет на коментар в друг наш разговор изобщо за икономиката в страната.