Пенгезов: Основната задача на съдията е да си разглежда делата в срок
Пенгезов: Основната задача на съдията е да си разглежда делата в срок / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пенгезов: Основната задача на съдията е да си разглежда делата в срок
55208
Пенгезов: Основната задача на съдията е да си разглежда делата в срок
  • Пенгезов: Основната задача на съдията е да си разглежда делата в срок

Мястото на съдиите не е на протест пред Висшия съдебен съвет, а в съдебната зала, заяви пред Дарик председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов. Той не подкрепя протеста на колегите си срещу уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Пенгезов беше първият, който сигнализира ВСС за забавените дела на съдийката. Той е категоричен, че първата работа на съдията е да приключва делата си в срок, а ако Тодорова иска да „политиканства" трябва да напусне системата и да се занимава с обществена дейност.

След като вчера Веселин Пенгезов подкрепи решението на съдебния съвет Мирослава Тодорова да бъде уволнена, днес председателят на Софийския апелативен съд добави като аргумент и друго забавено от съдийката дело - за измама, за което също е поискано прекратяване на производството поради изтекла давност.

Какво се установява от нейните забави по делата? При разглеждане на едно от тези дела, които тя е забавила с четири години и осем месеца, днес в залата беше направено искане за пракратяване на производство поради изтичане на абсолютната давност. Значи те стачкуват в защита на Мирослава Тодорова, а в същото време поради нейните забави се правят искания за прекратяване на делата поради изтекла давност, което е недопустимо. Тя е обявила мотивите пет дни преди изтичане на абсолютната давност.

Какво показва Вашата магистратска практика? Такива неща абсолютно противозаконни ли са?

Разбира се. В закона ясно е записано, че мотивите се изготвят в едномесечен срок. Хайде да не е едномесечен, хайде да са три месеца, пет месеца при сложни мотиви, сложна фактическа и правна страна. Ама четири години и седем месеца, извинявайте много... Какво правим, нали градим основните стълбове на правораздаването. Правораздаване в разумен срок. Това правораздаване в разумен срок ли е?

Тежко ли е това дело, че да налага такова забавяне?

За измама, документна измама. Тя е преквалифицирала след това обикновена измама. Това е, какво да му е тежкото? Явно е било обемно, но четири години и седем месеца... И не е това най... Фрапиращото в случая е, че се иска прекратяване на производство поради изтекла давност.

Подкрепяте ли протеста пред ВСС?

В никакъв случай. Мястото на съдиите не е на протест пред ВСС. Мястото на съдиите е в залата. И всички колеги много добре знаят, че решението на ВСС се обжалва пред съда. До какво ще доведе това? Значи утре ще дойдат пред всяка съдебна зала да протестират разни хора. Точно това искат да покажат и направят.

Освен съдия Тодорова, има ли други съдии, които така системно да бавят делата?

Има, има. Другият съдия се казва Мими Петрова. Общо взето това са двете имена в СГС, по работата на които имам наблюдения, които в общи линии работят по един и същ начин - четири години, пет години, шест години. Има. При извършена проверка през 2009 година бях предложил за наказание шест съдии за забавени дела от СГС. Бившият председател на съда Георги Колев не наказа нито един.

Очаквате ли, че освен към съдия Тодорова и към други ще има някакви подобни, тежки наказания?

Ама то не е да има към други. Досега преди Тодорова е имало към други, тя не е единственият уволнен за неизпълнение на служебни задължения и забавяне на дела. Това не е единственият случай. По този много се шуми. Недопустимо е човек да се занимава с извънкласни дейности преди да си е свършил преките служебни задължения. Основната задача и заплата й се плаща за това да си седи на столчето, да си чете делата, да си ги разглежда в срок и да си ги пише в срок. Като иска да политиканства и да се занимава с обществена, някаква такава... неправителствени организации да напусне и да ходи да политиканства, да ходи в парламента и така нататък.