Патрик Жаро: Анкетите сочат, че Оланд ще е следващият президент на Франция
Патрик Жаро: Анкетите сочат, че Оланд ще е следващият президент на Франция / снимка: Reuters
Патрик Жаро: Анкетите сочат, че Оланд ще е следващият президент на Франция
52597
Патрик Жаро: Анкетите сочат, че Оланд ще е следващият президент на Франция
  • Патрик Жаро: Анкетите сочат, че Оланд ще е следващият президент на Франция

Отива ли си от властта Никола Саркози? Колкото повече наближава първият тур на президентските избори във Франция тази неделя, толкова повече този въпрос си задават политически изкушените хора по целия свят, както и обикновените французи. Дали след вота диктуващият европейската политика тандем Меркюзи, който сформираха сегашният френски президент и германския канцлер Ангела Меркел, няма да остане без една от съставните си части? След 5 години в Елисейския дворец Никола Саркози тръгва на битка за втори мандат като негов основен конкурент е социалистът Франсоа Оланд. Пред Дарик ситуацията във Франция два дни преди важния първи тур обобщи Патрик Жаро - бивш главен редактор на един от най-уважаваните вестници "Льо Монд", както и бивш шеф на отдел "Вътрешнаинформация" на Агенция Франс Прес. Патрик Жаро разказа за това как французите възприемат политиката на Саркози, доколко президентът може да разчита на международните си успехи и строгата си политика по отношение на имигранти, както и как аферата "Строс-Кан" се отрази на кампанията.

Съотношението между популярността на Никола Саркози и Франсоа Оланд доста се е променило през последните месеци. Какво ще се случи на изборите?

Както знаете, изборите са на два етапа и анкетите не се припокриват за това какво ще се случи в първия тур - повечето сочат Оланд като победител, но не всички. Още от началото на кампанията обаче всички сондажи сочат, че на балотажа Оланд ще спечели - в последно време някои дори му дават 58 %.

Французите наистина ли харесват Оланд или просто са доста разочаровани от Саркози? И ако има разочарование, какви са причините за него?

Горе-долу от началото на 2008-а се забелязва спад в популярността на Никола Саркози, тоест само година след като той стъпи в длъжност. Всъщност подкрепата за него е била сравнително слаба през целия му мандат, дори на моменти недоверието към него беше по-голямо от доверието. Това частично се дължи на икономическата криза, особено от края на 2008-а до началото на 2010-а, но също така и на цялостната му политика като президент, с която повечето французи не са съгласни.

Има много французи, които принадлежат към малцинствата, особено такива от северноафрикански произход, които не го харесват още от времето, когато беше вътрешен министър (2002-04 и 2005-07). Промени ли по някакъв начин политиката си, след като влезе в Елисейския дворец? И очаква ли се да я промени, ако бъде преизбран?

Анкетите сочат, че французите имигранти така или иначе най-вече гласуват за левите партии, така че самият той не е имал кой знае какъв личен принос за липсата на малцинствен вот. Трябва да се има също предвид, че той подпомогна основаването на националния Френско-мюсюлмански съвет (Conseil français du culte musulman). Мюсюлманите са значителна общност във Франция - те наброяват между 4 и 5 милиона души. Те си нямаха подобна официална организация в страната, каквито имат католиците, протестантите и евреите. Така че политиката на Саркози като вътрешен министър не е била изцяло отхвърляна от мюсюлманите във Франция. Като цяло обаче политиката му като президент като че ли все е имала за цел да търси такива гласоподаватели, които са против имиграцията и търсят възможно най-тежките наказания за престъпления от най-различен характер. Това е била неговата сила. Политиката му винаги е била твърде строга, концентрирана в сигурността... А това са типичните знаци на популистките партии, дори крайнодесните.

През 2005-а и 2007-а имаше доста размирици в цяла Франция, миналата година имаше такива и в Англия. Чувствате ли, че младежите в бедните квартали са все още ядосани на системата и има ли риск сблъсъците да се повторят, особено ако бъде преизбран Саркози?

Да, все още има рискове. Бунтовете, които споменахте, са предизвикани от подобни причини, но все пак двата случая не са идентични. Основното общо помежду им е, че във въпросните квартали се забелязва висока степен на безработица и това е една ситуация, която не се е променила. Да, безработицата намаля малко през 2010-2011 г., но сега пак се е повишила. Тъй като тя засяга най-много младите, тоест хората между 18 и 25-годишна възраст, се вижда как се създава един несигурен климат, който в един момент в бъдеще наистина може да предизвика подобни събития.

Саркози и Ангела Меркел имат доста единна политика спрямо Европа, но какво е мнението на френския народ за това, което правят? Желаят ли французите да бъдат начело на европейската политика?

Както знаете, френският народ гласува масово против Лисабонския договор през 2005-а, и мнозинството французи продължава да бъде много подозрително настроено към европейската идея. Въпреки това голяма част от французите подкрепят еврото въпреки силните критики, които се отправят от различни партии. Така че като цяло по-скоро подкрепят политиката на Саркози и на Меркел, особено по тази тема, и ако трябва да избират между настоящата ситуация и тази от преди 20-ина години, биха избрали настоящата. Въпреки това французите биха предпочели политици, които ще им дадат някакви гаранции за защитата на общата европейска валута. Затова Франсоа Оланд спечели номинацията на Социалистическата партия и води сполучлива кампания. Хората го приемат като един опитен в икономиката ляв политик.

Повлияна ли е популярността на Саркози от външната му политика? Френският народ подкрепяше ли например натовските атаки над Либия? Какво мислят французите за позицията спрямо Сирия? Те бяха силно против войната в Ирак.

Французите като цяло подкрепяха политиката ни спрямо Либия. Нямало е, за съжаление, скорошни проучвания по въпроса, а и, както виждаме, развитието на ситуацията в Либия изобщо не е насърчаващо. Но щом станаха ясни репресиите в страната, народът подкрепи действията на френските и английските военновъздушни сили. Да, имаше и много критики, но мнозинството бяха „за". Хората видяха, че държавата ни играе важна роля на международната сцена и че президентът е уважаван на тази сцена. Всичко това показва на французите, че държавата ни все още е силен играч в международен план и това се харесва. Разбира се, само по себе си това не е достатъчно силен фактор от гледна точка на президентските избори. Щом хората не са доволни от вътрешната и икономическата политика на Саркози, международните му изяви няма да променят мнението им.

Скандалът с Доминик Строс-Кан повлия ли по някакъв начин на президентските избори? Например колко беше популярен Строс-Кан (бел. ред. - също потенциален кандидат на Социалистическата партия) в сравнение с Оланд?

Строс-Кан не беше по-популярен от Оланд, въпреки че наистина изглеждаше като човек, който е способен да обедини левите партии и да победи Саркози. С поглед назад можем да си зададем въпроса какво щеше да се случи, ако не се беше оттеглил. Всъщност не е сигурно дали щеше да спечели номинацията на своята партия пред Оланд, който се доказа като способен да води силна кампания. Също така не е сигурно дали щеше да бъде по-силен съперник на самия Саркози, ако беше номиниран. По-скоро Саркози в кампанията си щеше да постави под въпрос способността на Строс-Кан да бъде президент. Затова можем да кажем, че оттеглянето на Строс-Кан покрай скандала в Ню Йорк се е отразило най-негативно на самия Саркози.