П. Димитров от ГЕРБ: ТИМ помогнаха за първите мандати на Йорданов, но не те ще изберат новия варненски кмет
П. Димитров от ГЕРБ: ТИМ помогнаха за първите мандати на Йорданов, но не те ще изберат новия варненски кмет / снимка: DarikNews.bg, архив

Кметът на Варна Кирил Йорданов спечели първите си мандати с подкрепата на ТИМ и затова хората го свързват с корпорацията, заяви в предаването „Междуредие" по Дарик депутатът и бивш областен координатор на ГЕРБ в морския град Павел Димитров. Той описа градоначалника като труден за работа човек и коментира, че сваленото от него доверие на партията му е закъсняла реакция.

„Не е тайна, че без ТИМ не се случва почти нищо във Варна, те имат позиции и в цялата страна. Моите уважения към тази корпорация, която е голям данъкоплатец. ТИМ правят сериозни неща, например укрепването на брега в Морската градина. Известно е, че първите мандати на Кирил Йорданов са спечелени с подкрепата на ТИМ", коментира народният представител.

Запитан дали те ще изберат и следващия градоначалник, Димитров бе категоричен, че не смята така. „При тази ситуация ще има сериозна промяна. Чувам варненци, които не искат стари муцуни, стари политици и явно ще трябва нов човек, подготвен мениджър", каза още Павел Димитров.

От местната структура на ГЕРБ обявиха, че свалят политическото си доверие от Кирил Йорданов. Не се ли забави тази реакция на ГЕРБ и грешат ли медиите, че забелязаха известна нерешителност на ГЕРБ? Твърде плахо и след доста чакане се случи?

Очевидно е, че се забави. Ако вие следите процесите, аз още преди седмица пред Дарик заявих, че трябва да се свали доверието на ГЕРБ от кмета и той да си подаде оставката. Явно комуникацията може би е по-бавна, но мисля, че се позакъсня.

Кой носи отговорност за това, че партията се ангажира с този кметски мандат? Мисля, че не бъркам, че вие не бяхте убедени в ГЕРБ, когато се решаваше с кого да играете във Варна, че това трябва да е фигурата на кмета с мандати зад гърба си?

Много лесно е сега да се търси отговорност, след като нещата са преминали и са стигнали до този етап. Няма партия и не би могла да съществува, ако няма устав, особено пък ако той не се спазва. Ако припомня събитията, защото сега дочувам, че се правят опити да се прехвърля вината на старото ръководство, тоест на мен...

Дори беше посочено, че затова сте сменен като областен координатор.

Решението за номинирането на един кмет и не само на кмет, а и на депутати и общински съветници, по нашия устав е абсолютно право на Изпълнителната комисия. И аз искам да припомня, че изпълнителната комисия. Местната структура във Варна беше номинирала трима кандидати за кметове. Това е Данаил Папазов, който е директор на пристанището, бившият областен управител Данчо Симеонов и Иван Портих, който е настоящият областен координатор на ПП ГЕРБ в местната структура. Обаче Изпълнителната комисия, която има абсолютното право на крайната дума, реши друго, реши да бъде номиниран Кирил Йорданов. И вие сте свидетели на това, че лично председателят на партията го обяви във Варна публично. Сега да търсим отговорност... Аз искам друго да кажа, което просто се забравя. Наистина в момента еуфорията е такава, че всички искат оставката на Кирил Йорданов. Но нека не зачеркваме всичко и да си припомним, че в първите два-три мандата той е бил успешен кмет. И Варна изостана в своето развитие в края на предпоследния му мандат и сега особено последния. И че отдавна ГЕРБ контактува с него, още дори на предния избор, но в крайна сметка сега се взе това решение да се подкрепи Кирил Йорданов. И всъщност той сега имаше сериозна подкрепа във Варна, но когато се разбра, че ГЕРБ го подкрепя, тогава започнаха негативите. Освен това старото ръководство в мое лице настоявахме правихме опити да накараме кмета Кирил Йорданов да направи структурни е персонални промени в общинската администрация, за да заработи по европейските и всички други мащабни проекти за Варна. Това не се случи. Това е една от причините да се стигне до този сериозен граждански протест. И аз се радвам, че вече има сериозно гражданско общество, което да ни показва правилната посока, ако някъде бъркаме. Така стоят нещата.

Какво все пак се случи в края на предпоследния и този последен мандат на кмета Йорданов, та в града се събра огромно недоволство от местната власт отвъд тези персонални, управленски грешки за липсата на реформи, на смята на определени хора и структури, които са давали дефекти?

Веднага след местните избори Кирил Йорданов обяви и реши, че трябва да ползва един много дълъг отпуск и това беше известно на всички - че той продължително време си ходеше до Швейцария при семейството и отсъстваше от работа. А също така той назначи една комисия с водещ професор, която да направи изводи и заключения как трябва да се направят структурните промени. Само се платиха сигурно някакви пари за това, а нищо не се случи. Никакви структурни промени, а да не говорим за персоналните. Остана си старата администрация. Всичко си вървеше по сторому и тази път кметът беше изключително пасивен. Буксувахме във Варна и затова се стигна и до това да говорим, че Бургас ни е изпреварил и затова това недоволство - най-масовия протест от последните години.

Как да си обясним това, че протестиращите носят плакати със снимките на Кирил Йорданов, върху чиято шапка примерно на един от плакатите пише ТИМ. Има ли знак за равенство между кмета и тази най-споменавана напоследък групировка?

Не е тайна във Варна, че без ТИМ не се случва почти нищо в града. Те имат позиции в цялата страна. Моите уважения към тази корпорация, тя е голям данъкоплатец. Но известно е също така във Варна, че още първите мандати на Кирил Йорданов са спечелени с подкрепата на ТИМ. И затова хората свързват така нещата.

Въпросът е какво са получавали от тази корпорация срещу тази подкрепа и доколко вие пък като политическа сила и вашите представители са можели с лостовете си да гарантират прозрачност за варненци, за да се види, че дадената подкрепа за изборите на една или друга фигура след това не се връща сенчесто, отзад, в различни поръчки, свързани с управлението. Хората подозирам, че затова негодуват основно.

Много са деликатни тези въпроси, които поставяте. Може би сте наясно с въпроса на прозрачността. В крайна сметка винаги има една кухня, в която се развиват събитията. Но така или иначе са се появявали сигнали в тази посока и затова и гражданите са го разбрали. И ние сме давали тези сигнали. Аз искам да ви кажа, че една от причините да си подам оставката и да бъда сменен, е, че Кирил Йорданов не се съобрази с опитите, които правих, да се променят нещата в тази посока във Варна.

Тоест по никакъв начин не успяхте да упражните и като политическа фигура, и като политическа сила влияние за това поне да се осветли или да се спрат порочните практики?

Ами, който го познава, знае, че той е изключително труден човек, с него трудно се работи, защото той обещава, след два часа забравя това, което е обещал, и прави това, което той си е намислил. Просто опитите ни удряха на камък, както се казва, и не успя да се промени нищо.

Сам казахте, тази корпорация е данъкоплатец. Нямат ли интерес хората в този сектор, в този бизнес да се развива регионът, та за Варна вече наистина се говори в колко не добър град за живеене се е превърнал.

Едва ли може да си говори, че нямат такива интереси градът да се развива. Напротив, те сигурно и с такава цел са подкрепяли кмета Кирил Йорданов. Те правят сериозни неща в град Варна. Дори ако вземем укрепването на брега на Морската градина към Алея Първа, да оставим настрана въпроса как и защо са купили това, но те като голям инвеститор го правят и едва ли някой друг във Варна може да го направи. Алея Първа също. Отделям спорните въпроси по отношение на другите неща. Но те правят някои неща за Варна, които се виждат, но стремежът им в цялата страна да се ангажират с бизнеса, не им дава много големи възможности.

Те ли ще изберат и следващия кмет на Варна?

Не, не смятам. При тази ситуация нещата мисля, че имат други измерения и ще има сериозна промяна, защото чувам варненци, които не искат стари муцуни, не искат стари политици, не искат стари лица, които до този момент са били в политиката и явно ще трябва нов човек, добър мениджър, който наистина да поеме нещата в ръцете си в правилната посока.

Колко прогнозирате, че ще продължи политическата криза в местната власт във Варна? Досега се изчаква насрочване на извънредно заседание. Тук очаквате ли протакане, бойкот.

Аз всичко мога да очаквам от Кирил Йорданов. Зависи той кога ще вземе своето решение. Мисля, че той не го е взел, той тепърва ще решава. И зависи от това колко по-бързо той ще вземе това решение. От това зависи колко ще продължи политическата криза. Ако го вземе до седмица и започнат да се развиват нещата в правилната посока - да се мисли за нови местни избори, нещата могат да приключат за няколко месеца, да се изчистят и да се тръгне по правилния начин.

А трябва ли общинският съвет да бъде сменен в града, да се върви към цялостен местен вот във Варна. Много от хората, които излизаха тези дни на улицата, изразяваха и чрез медиите позицията си, говорят и за прочистване след общинарите, защото няма какво да се лъжем кмет и общински съвет работят в партньорство и много от порочните практики тъкмо в това партньорство се пораждат.

Така е, права сте за това. Макар че в конкретния случай не можем да кажем за някакво идеално партньорство, тъй като и там прехвръкват искри. Аз не съм на сто процента убеден дали варненци искат да се разпусне и общинския съвет. Ако те наистина настояват категорично за това, действително да се пристъпи и към това и да се правят нови избори за кмет и общински съвет.

Беше разпространено съобщение, според което кметът е взел своето решение, но изчаква извънредното заседание на общинския съвет. И има едно изречение, че е обясним страхът у тези, които ще бойкотират това заседание, защото те знаят, че на такова заседание „ще прозвучат страшни истини за града ни". Това е цитат на кмета. Да го възприемаме ли като някаква заплаха към общинските съветници, че могат да се разкрият големи далавери там?

Едва ли това ще се случи. Аз първо съм изненадан защо кметът трябва да съобщи своето решение на извънредна общинска сесия. Той трябва да го съобщи на гражданите, които му искат оставката. Те са го избрали и той трябва да им съобщи това. Тълкувам съобщението не като това, че той е взел своето решение, а че ще съобщи своето решение, което не е взел все още.

На какво се надява Кирил Йорданов? Очаквате ли да упорства срещу настроенията на улицата?

Не виждате ли, че той това прави. Той непрекъснато упорства. Аз не знам какво трябва да се случи по-нататък. Как да не упорства, като той продължава да упорства. Иска извънредна сесия. За какво му е тази извънредна сесия? Там ще разкрива. Какво ще разкрива там?

Смятате че бързичко да огласи едно решение.

Естествено. Трябваше да го направи днес (вчера - бел. ред.).

Може ли да се стигне до изостряне на и без това не добрата обстановка по улиците във Варна?

Той ако продължи да упорства, аз за това предупредих преди седмица, че всяко забавяне може да доведе до ескалация на тези процеси, защото хората явно са решени категорично и те му показаха, че тези негови 70 000 гласа са на улицата и не го искат. Какво повече да му показват? Така че много бързо трябва да се вземе и съобщи решението, за да се успокоят хората.

Вие имате ли вариант какво правите при извънредни кметски избори във Варна като политическа сила?

Не бива аз да го коментирам, аз вече не съм областен координатор.

Да, но сте депутат.

Не сме мислили, поне с мен никой не е разговарял. Надявам се, че ще се намери вариант. Мен ако питат, аз отново ще препоръчам Данаил Папазов. Първо, защото той никога не е бил активно в политиката, не е бил общински съветник. Единствено е доказан мениджър, 12 години Пристанище Варна е най-печелившото в България. Доказан мениджър. На града трябва мениджър.