Никола Янев: Ще дам всичко от себе си повече хора да научат за 40 до 40
Никола Янев: Ще дам всичко от себе си повече хора да научат за 40 до 40 / Юлиана Николова, Sofia Photo Agency

Проектът на Дарик "40 до 40" откроява позитивните новини, успешните истории, споделените идеи и хората, за които си струва да се разказва в България. След като на 29 ноември Дарик радио обяви списъка на 40-те личности по проекта, материалът в DarikNews.bg за избраните финалисти дни наред беше един от най-четените и споделяните в социалните мрежи.

След труден избор журито на проекта определи финалните Топ 40 (сред над 150 номинирани млади иноватори). Те са с различни професии, нестандартни проекти и принос към българския бизнес и общество.

За "Пръв между равни" беше избран Никола Янев, който е само на 19 години. Създател е на предприемаческата платформа Entrepreneur.bg, има много проекти зад гърба си и продължава да развива необикновени идеи.

Най-интересните подробности около 40-те избрани личности в първото издание на "40 до 40" разказва програмният директор на Дарик радио Константин Вълков, а специален гост в студиото на "Кой говори" е Никола Янев, който спечели единодушно симпатиите на журито по проекта.

Никола, разкажи ни малко повече за проекта "40 до 40" и как се чувстваш, след като стана част от него, напълно заслужено?

Никола Янев:
Новината ме завари късно вечерта преди лягане, когато един от членовете на журито ми съобщи. След това цяла нощ от вълнение не успях да заспя от вълнение. Аз приемам тази номинация като голяма отговорност и смятам, че моята мисия оттук нататък е идеите на тези млади хора, избрани в проекта, да станат максимално известни сред обществото. Искам да се разбере, че в България има такива хора – млади, креативни, успешни.

Какво учиш в момента?

Никола Янев:
В момента уча "Бизнес администрация" в Нов български университет. Реших да остана в България, въпреки че бях приет в пет университета във Великобритания. Преди да кандидатствам за тях, смятах че образованието там ще ми даде силен тласък в професионалното ми развитие като цяло. Впоследствие обаче осъзнах, че тук - с проекта Entrepreneur.bg - бих дал много повече на младите хора и на предприемческата среда България и останах.

Разкажи ни малко повече за този проект, който има амбицията да стане предприемaчeският портал на България.

Никола Янев:
Проектът стартира, за да покаже новата вълна предприемачество в България. Така платформата започна да представя предприемачи, които създават продукт или услуга, за да дадат добавена стойност на своите клиенти, да споделя за хора, които искат да решат с реализацията на идеята си реален проблем. Това са хора, които не се примиряват с проблемите и имат различен поглед върху нещата.

Другата важна идея на сайта Entrepreneur.bg е да информира по-широка общественост за предприемчаеството като цяло. Това става чрез статии, интервюта, събития. С други думи, идеята му е да обединява новините в start up екосистемата у нас и не само, да представя вече успели предприемачи като успешен пример и да събира на конкретни събития всички заинтересовани от темата страни.

Напоследък тенденциите около предприемчеството са обвързани с иновации в сферата на технологиите, било то мобилни, уеб, биотехнологии и други. В България има много примери за такива иновации, например едно 18-годишно момче, което прави т.нар. модерен иконом. Това е система, посредством която можеш да управляваш всичко в дома си: да изключиш лампата, да включиш отопление, телевизор и други. В този ред на мисли бъдещето на бизнеса е именно да решава реални проблеми на различни групи от хора.

Имал ли си и друг предприемачески опит до момента и какво ти е донесъл той?

Никола Янев:
Когато бях на около 15 години, се занимавах с фингърборди – скейтборд за пръсти. В България едва тогава навлезе вълната за тяхното използване като хоби и спорт, докато в световен мащаб това и до момента е доста голяма индустрия. По онова време беше трудно хората, които се интересуват от фингърборд, да се сдобият с него, затова реших да поръчам голямо количество от Тайланд и така стартирах първия си бизнес. Вярно е, че не спечелих много, но мисля, че спомогнах за раздвижването на средата на това хоби у нас.

Какво ти е помогнало да станеш толкова бликащ от енергия и идеи човек? Защото хора като теб и на тази възраст са рядкост.

Никола Янев:
Израснал съм в един от крайните квартали на София. Родителите ми са важен фактор за изграждането на това, което съм. Те са ме подкрепяли във всяка моя идея, например когато практикувах поне десет спорта, за нито един от тях не са ме спирали, напротив – поощряваха ме да опитвам. И това, че съм опитвал много неща, си мисля, че ми даде знанието какво мога и какво искам да правя впоследствие.

Това е много ценно. А от какво се отказа, докато намериш правилното занимание?

Никола Янев:
В 8 клас смятах, че мога да стана режисьор, заради възможността да заснема видео клип или филм, с който да въздействам. След това имах амбицията да стана програмист, като се захванах упорито с това и започнах да уча различни програмни езици. Това обаче се оказа скучно за мен и тогава се върнах назад в детството си, за да открия, че всъщност винаги съм попълвал някакви липси. Това е предприемачеството в мен, да направиш нещо ново и необходимо. Така в последствие са навързаха бизнесът и иновациите. Започнах да чета много за това, като например книгите на Браян Трейси "100-те абсолютни закона на бизнес успеха" и "Изяж жабата".

Разкажи ни малко за средата, в която живееш, за хората около теб.

Никола Янев:
Може би организацията Start it smart е мястото, където открих хора, с които споделяме една визия за света, идеи за развитие. Много от тях са по-големи от мен, имали са успешни бизнеси в различни сфери; някои например се занимават с мисловни карти - начин да изобразяваш мислите си чрез рисуване, не чрез писане, като така усвояваш повече информация. Всички хора около мен са ценни, защото от тях мога да уча и да вървим заедно напред в развитието си.

Никола Янев Ще дам всичко от себе си повече хора да научат за "40 до 40"
netinfo


Разкажете малко повече за общия поглед върху номинациите и обявените 40 личности в проекта.

Константин Вълков: На първо място ме впечатли нормалността на тези хора, без излишна суетност.

Какво се случи в четвъртък, когато обявихме финалния топ 40? На фона на сензационните новини този материал изпъкна силно сред останалите по два груби показателя. Първо, това беше най-четената новина в сайта DarikNews.bg, и второ - беше споделена в социалните мрежи около 1300 пъти. Това е безспорен успех, ако приемем, че нормално най-четените новини се споделят около 60 пъти. И моят личен извод е, че нормалността победи пошлостта по четаемост.

Ако млади хора като Никола четат и слушат за нормални неща, за позитивни събития, може би след 40 години поколението ще е различно, със смислени интереси, нормално.

Никола, как ще се справиш с титлата "Пръв между равни" и как реагираха твоите близки хора?

Никола Янев:
Поздравленията бяха много. Ще дам всичко от себе си повече хора да разберат за тези 40 души, за това какво мислят и как живеят, какви идеи имат и т.н. Искам да се запозная с всички тях, да обменяме идеи, защото смятам, че можем да си помогнем взаимно с много неща и това да даде позитивен отпечатък върху обществото и средата като цяло.