Михаил Андонов: С 10 % трябва да спадне цената на газа за крайния потребител
Михаил Андонов: С 10 % трябва да спадне цената на газа за крайния потребител / снимка: БГНЕС, архив
Интервю в Седмицата с Михаил Андонов
58808
Интервю в Седмицата с Михаил Андонов
  • Интервю в Седмицата с Михаил Андонов

Интервю с изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов в „Седмицата” на Дарик:

Вие сте и член на съвета на директорите на „Южен поток - България”АД.

Да.

Намалението на цената на газа от Русия ще доведе ли до 20% по-ниска цена на газа за битови и промишлени нужди? Защото това е логиката.

Първо, намалението на цената на газа, която „Булгаргаз” ще получава от „Газпромекспорт”, е повече от 20%. И тази цена не може едно към едно да бъде отнесена към крайните потребители.

Едно по едно, защо повече от 20? Колко?

Спекулира се дотук, повече от 20%, между 22-23% е реалната отстъпка, която сме постигнали.

Току-що прибавихте още почти 3%...

Не 3, това, което беше договорено до края на тази година, плюс още 11,1-11,2 прави около 22-23%.

Е откъде излезе тогава това 20?

Е, това 20 се коментира...

Се помни по-лесно.

Не знам дали се помни. Едни казаха 25, други казаха 20, аз казвам това, което е истината.

Сега, като говорим и с цифрите, опозицията започва да говори, че всъщност срещу „Южен поток” не е постигнато 20%, а от тези 20 трябва да се извадят 11-те, които тъй и тъй са си вече били уговорени, значи намалението било 9 и логиката продължава нататък, но тези 9 не са всъщност никакво намаление, защото тъй и тъй си пада цената на природния газ в световен мащаб.

Това също са коментари от специалисти, в кавички, за мен. Това, което се постигна, над 20%, което казах, около 23% отстъпка, това е по цената, която имахме по договора. А това, което договорихме за тези девет месеца от 1 април до 31 декември, то е в допълнение към този действащ договор. Така че сега отстъпката, която ще действа от 1 януари 2013 г., е на база на действащия договор, където цената, знаете, беше над 500 долара.

А вие всъщност не можете да кажете на колко долара ще купува България?

Сега, пак се спекулира с цифрите. Все пак ние сме партньори в един договор с „Газпромекспорт”, от страна на българската страна е „Булгаргаз”. Има цифри, които, малко или много, носят някаква конфиденциалност. Ако искаха руската страна да обявят цифрата онзи ден на пресконференцията, знаете, там беше г-н Медведев, който е председател на „Газпроемекспорт” и подписа договора, те щяха да я обявят. Практика е в цял свят и това, което се коментира и в момента за всички останали страни, цената, която варира и я има като пазарна информация, тя не е точната и вярната информация. Реалната цена, която сме договорили, ще бъде показана на 10 декември, когато г-н Гогов, изпълнителният директор на „Булгаргаз”, ще внесе заявлението за промяна на цената.

Е, добре, де, ама тя е ясна, защо сега не може да я кажете...

Нека да оставим цената да се...

Не, знаете ли къде е проблемът? Проблемът е в това, че се правят аналогиите с „Белене”. Нали, сегашните управляващи казват, там се е правило тайно, договорите не са обявявани, а в един момент и вие се оказвате по чисто правно-търговски причини в същото положение да не можете да обявявате договори.

Значи, аз не искам да сравнявам това, което успяхме да постигнем, с „Белене”. И явно това, което наистина се направи като резултат на 15 ноември, е нещо много голямо и значимо и много хора се притесниха от този резултат.

Да се върнем на ключовия въпрос...

Ключовият...

Защо 23% намаление на цената на газа за „Булгаргаз” не означава 23% намаление на цената за хората, които получават газ вкъщи, или за предприятията, които произвеждат с помощта на енергията от тази газ?

Значи, не може да е 1 към 1 отстъпката, защото има транзитни такси, които се плащат от „Булгаргаз”, от границата до съответният потребител по преносна...

Те се плащат на количество, нали?

Да. Другото, което е, „Булгаргаз” има издръжка, която, нали, трябва да калкулира в тази цена...

Ама тя не нараства, нали, т.е. с тези 20% „Булгаргаз” си се е издържал тъй или иначе. Той си се издържаше и преди 20-те процента.

Но досега знаете, че цената, по която продаваше „Булгаргаз” в страната, беше под себестойността, по която купуваше. И тези натрупани загуби, те не са в резултат от това, че той е продавал, защото е решил да продава по някаква цена, цената се регулира от държавната комисия. Вече сега, след като подаде заявлението за промяна на цената, аз очаквам, без, нали, да влияя на регулатора, той е независимата институция, която ще каже колко ще бъде цената. Очаквам поне едно 10% минимум намаление на цената.

Вдигнахте мизата, защото г-н Готов е говорил за 5-7%.

Аз го слушах г-н Гогов. Той е прав дотолкова... да защитава интересите на компанията си, която управлява, но, пак казвам, има независим регулатор, който се ръководи и управлява от парламента, под негово ръководство, така че...

Т.е. вие казвате - това намаление, договорено с „Газпром”, ще си го разделят „Булгаргаз” и крайните потребители, понеже „Булгаргаз” всъщност е продавал с 10-11% по-евтино и на загуба досега?

Да, той трябва да си върне тези недовзети приходи. И другото, което е важно в момента да си го кажем, е: ако всички потребители не си плащат регулярно задълженията, тази отстъпка, която беше договорена, тя ще се стопи във времето в рамките може би на година - година и половина и „Булгаргаз” ще се окаже в същото финансово положение, в което беше до онзи ден.

А как изглеждат сметките за парното. Те са по-сложни. Какъв процент от цената на парното е газът?

Ами тук ще оставим правото на г-н Семерджиев и неговия екип да определят тези...

Не, очевидно, но все пак то си е... някаква техническа сметка... има. Колко всъщност от цената парното е газът?

Значи, аз не съм запознат конкретно с формулата, по която се изчислява след това крайната цена и за отопление, и за електроенергия, но при това снижение, което ви казах, което очаквам в рамките на 10%, то ще рефлектира върху цената на парното, то ще рефлектира и цената на електроенергията, която произвеждат топлофикационните дружества.

По друг начин да питам. Ако 10% стане по-ниска цената на природния газ за ТЕЦ-овете, за топлоелектрическите централи, от топлоенергията, която те произвеждат, в какъв порядък е очакването да стане по-малко?

Тази горивна компонента в тези централи е в порядъка на 60-70% от тяхната себестойност.

Т.е. логиката е парното да падне 6-7%?

Ами, ако приемем, че наистина в рамките на формиращата се цена голямата тежест е газта, което казах, над 70%, нормално е да има такова намаление на отоплението и на енергията.

Промени ли Русия формулата, по която продава природния газ на България?

Значи и тук се спекулира - защо сме оставили старата формула, защо не сме приели соуповите сделки... Значи, аз учудих от коментари от експерти, които би трябвало да знаят тези неща. Ако се бяхме опрели на суаповите сделки, още повече ние никъде не участваме в някакъв суапов пазар, за да знаем как са...

За да разберат тези, които ни слушат, ще трябва да го обясните, какво е суапова сделка?

Значи, и да го обясня, пак едва ли ще разберат всички ваши слушатели, но искам да кажа следното. Ако бяхме взели за база изчислението на цената на тези суапови сделки, цената на газта трябваше да се вдигне, защото в момента те са с 30% по-високи от предишните години. А формулата, която се използва и ще продължи да се използва за определяне цената на газта, тя е за един период от девет месеца, в който се хеджира искът и се обират тези флуктуации, които могат да се получат при евентуални военни събития или при някакви атентати и т.н., събития, които могат да повлияят върху цената на петрола и петролните деривативи. И тъй като тенденцията продължава да е в намаление на тези петролни деривативи, и ако доларът не продължи да расте... значи, ако говорим за това 22-23% намаление, то във времето ще продължи да се намалява и ще минем тази психологична граница от 400 долара на 1000 куб.м газ.

Т.е. вие очаквате цената за България да падне под 400 долара...

Да.

... на 100 куб.м?

Защото сега сме малко над 400 долара...

430 беше написано в пресата.

Пак казвам, малко над... няколко долара сме над 400 при тази отстъпка. Така че, ако продължи този темп... и някои се изказаха, че ако не сме договорили нищо, тя, цената, сама щяла да си падне.

Да.

Тя пак ще падне, но вече след тези 23%. И отиваме в тази орбита, която... един експерт отговаряше, че ние сме много далеч от орбитата от 360-370 долара, но сега се оказа, че сме много близо в тази орбита, защото това е единствената държава... от всички източноевропейски и средноевропейски държави, които не инвестират в газови находища, имаме най-ниската цена.

Една реплика на премиера, когато обясняваше как са се чули в последния момент с президента Путин, като че ли убягна от коментарите. Той каза, нали, чухме с президента Путин и той охлади желанията на Медведев да вкарва някакви нови формули. Всъщност и руснаците са искали нова формула. Така ли? Те какво искаха? Медведев какво в ущърб на България е искал?

Не знам какво са говорили президентът на Русия и г-н Борисов, нали, най-малко съм бил свидетел на този разговор. Но това, което до последно преговаряхме, беше точно размерът на самата цена, защото във формулата, която, пак обяснявам, е за този период, наистина г-н Медведев искаше да вкара един елемент, който ние от няколко месеца...

Какъв?

... не го приемаме. И сега нека това да си остане наша вътрешна информация.

Нали нямаше да има тайни вече в...

Не, значи, тук всичко...

Всичко ще знаят хората...

Вашият кредитен договор тайна ли е, ако ви питам, ако имате кредит.

Те имат общи условия банките, да ви кажа. Аз ползвам кредитна карта, ако мен ме питате. Ами ясни са, процентите са обявени.

Ама конкретните условия не са, нали. Не са ясни, вие ще ми ги кажете ли вашите конкретни условия, няма да ги кажете, нали.

16% годишна лихва по ползване на кредит. Казах ви аз моята, хайде вие сега кажете какво искаше Медведев.

21%... Значи Медведев искаше да вкара друг елемент във формулата, който ние не го приехме и не сме го приемали в целия период на преговорите. Така че успяхме да постигнем - аз съм доволен и, пак казвам, явно много голямо нещо постигнахме и много, така, видни знайни и незнайни специалисти се стреснаха от този резултат.

Всъщност един от големите успехи е отпадането на посредниците. Елиминирането на „Овергаз” и „Винтерсхаус”, които внасят всъщност най-големите количества. А това се опитва от години. Аз помня, че като млад репортер съм бил в Москва с Евгений Бакърджиев, тогава той преговаряше, имаше една мистична фигура Рем Вяхерев, и руснаците никога не са били съгласни да отпаднат посредниците и това го обясняваха с икономически аргументи. Тези посредници са регистрирани включително в различни офшорни зони или с по-изгодни данъчни условия. Сега с какъв аргумент ги убедихте?

Аргументът беше такъв, че ние повече няма да водим преговори с посредници. Искаме да преговаряме с основния продавач на пазара в Европа „Газпром експорт”. И още в самото начало това го заявихме категорично. До последно руската страна се опитваше тези посредници по някакъв начин да останат с някакви количества на нашия пазар, да продават, нали, пак на „Булгаргаз”, но това беше категоричната позиция, която ние заехме, и мисля, че за първи път успяхме да постигнем нещо, което, и днес чета по пресата, моят бивш министър твърди, че се е бил договорил с Шматко, ама никъде черно на бяло го няма написано. И ако са се договаряли някои преди за нещо или са се договаряли някакви параметри, да ги бяха написали да се подпишат, а ние тук шест месеца точно това правехме, защото някъде се е договаряло нещо и след това се оказва, че нищо не е договорено.

Падат задължителните количества от твърдите 2,9 млрд. куб. м газ от 90 на 80%. Това вярно ли е разбрано?

Да, това също успяхме... да свалим процента на задължителното заплащане на количества, така наречения тейк ор пей и, мисля,че пак ние сме единствените от всички други държави, които успяхме да увеличим с 20% количествата, които няма да плащаме.

Добре. За да направим прехода към темата „Южен поток”, има ли клауза, пита колегата Весела Ванева във вестник „Преса”, „Транзитирай или плаща”. Русия задължи ли се да транзитира определени количества през България и ако случайно например има проблем с количествата газ в своите находища, щото Русия строи във всички посоки газопроводи, да плаща на България, даже да не минава един кубически метър газ.

Да, има я клаузата „Транзитирай и плащай”...

Или плащай.

...така наречената шип ор пей, нали, и тя стои в договора...

Колко процента ще плащат те, както ние се задължаваме купим - не купим газ 80% плащаме. Те колко процента ще плащат, ако не транзитират.

Съотношението е 90 на 10. 10% няма да плащат, 90 ще плащат независимо от това дали ще транзитират или не.

От това излиза, че вие сте постигнали даже не реципрочност, а по-изгодни условия за България.

Ами, вижте, аз пак казвам, не трябва много да коментираме неща, които успяхме да договорим, дотолкова доколкото да създаваме напрежение между нашия партньор и останалите участници в „Южен поток - България”. Защото всяка държава си е договаряла определени условия. И защо, задавам въпроса, никой от всички останали държави - участници в този проект, „Южен поток”, не излязоха и не казаха „ние подписахме загробващ договор, ние подписахме условия непоносими”...

А кой знае какво говори унгарската опозиция... в смисъл...

Една Словения, която подписа преди една седмица, нито има проектна компания, нито финансов модел, нито има определено трасе и подписа ОИР. Как го подписа?

Добре или зле е обвързването на цената на газа с „Южен поток”. Защо...

Ние никога не сме обвързвали цената на газа с „Южен поток”...

Защото Меглена Кунева казва, че всъщност на България са й били извити ръцете да подпише за „Южен поток” или е нямало да има договор за газ.

Така. Значи не знам какво е казала г-жа Кунева, само прочетох снощи, че ефектът от подписания договор за „Южен поток”, за да се разбере, трябвало да се хвърля боб, сигурно тя е хвърлила...

Тя е хвърлила сега боба и... Нали, има много въпроси...

Тя е хвърлила боб и когато преговаряше за от първи до четвърти блок за АЕЦ „Козлодуй”. Значи, ние нито хвърляме боб, нито гледаме на карти, ние сме професионалисти, правим финансови модели, смятаме и обясняваме какво се получава. И тук съм ви нарисувал една малка фигурка със сроковете и с обезпечаването както на привлечените средства, така и на оперативните разходи и искам, така, да спра всякакви спекулации, и искам да обясня какво се е получило и какво сме договорили по този „Южен поток”, макар че ще кажа някои неща, които, пак казвам, имат някаква конфиденциалност и партньорите ни може би ще се притеснят, но пък ще има съмненията...

Даже спирам сега да ви задавам въпроси, за да чуем цялата ви теза, какво договорихте, а после ще задам многобройните въпроси.

Ами те въпросите ще продължат сигурно и след това обяснение...

Давайте. Какво се разбрахте?

Така. Имаме... това, което подписахме на 27 август във Варна, беше резултат един протокол от тези дълги преговори, които водехме и с които преговори ние успяхме да защитим на 100% интересите на България и на Българския енергиен холдинг като акционер с 50% участие в „Южен поток - България”. Това, което договорихме - че след започване на строителство, ако приемем, че Т нулево е началото на строителството, а то е започне от 31 юли, ако... 2013 г., ако ние получим разрешение за строеж от Министерство на регионалното развитие. Както чухте, г-н Милер каза, че декември месец трябва 2015 г. да имаме търговска експлоатация на тръбата, която ще излезе от Черно море, и сме в търговска експлоатация на 31 юли 2015 г. Тези три години ще бъде строителството на газопровода. В тези три години ще участват български фирми в строителството на този газопровод, трасето е определено, входната точка е наблизо до Галата, изходната е близо до град Зайчар, Сърбия. Определена е и предварителната стойност на проекта, в която влизат всички разходи - както предпроектните, така и основните строителни работи, така и основното оборудване, влизат и всички инфраструктурни обекти. Ще има подстанции, 6 мегавата е инсталираната мощност на приемния терминал, ще има транспортни връзки, ще има телекомуникационни връзки. В тези разходи са предвидени... и авторският надзор, в тези разходи са предвидени непредвидените разходи, които може да излязат. Тук са и всички разходи по археологическите разкопки, които ще се правят по трасето. Така че тази цена, за която ние говорим, тя е инфлирана, тя е ескалирана, а не както някои сравняват „Белене”. Ами „Белене”... ние имаме една базова цена и оттам почваме да слагаме всички коефициенти, Евростат, руски, български, инфраструктура, електропроводи, гориво и получаваме една 10-милиарда цена. А тази цена, която ние сме обявили и тя е на предварителните предпроектни проучвания, в нея влизат и 20% ДДС.

Колко?

Значи, 3,308 милиарда, 3,308 милиарда. Тази цена е на базата на предварителните разчети, които сме направили. Тази цена е обезпечена с финансовия модел и с тарифата, която ние сме получили и договорили с „Газпром” като съакционери. Тази цена е критерият, по който ние ще проведем процедурите и след като се изберат доставчиците на тръби, на оборудване и на строително-монтажни работи, ще получим крайната цена. И тук се спекулира, че ние не знаем колко е крайната цена. Ние я знаем, тя ще бъде резултат от проведените процедури и очакваме тя да е под тази от 3,308. Така че тази 3,308 цена, която сме я заложили в проекта по финансовия модел, тя трябва да бъде възстановена за този прословут 15-годишен период. Това са...

Защото четох и за 25.

Това са капиталовите разходи. 25-годишният период е амортизирането на тръбата, в който период трябва да се възстановят както тези капиталови разходи на 15-ата година, така и оперативните разходи, разходите по управление и поддръжка на този газопровод, защото на 25-ата година тръбата ще бъде с нулева балансова стойност. И по финансовия модел това са двата срока - 15-годишният срок е на възстановяване на привлечените средства на базата на това 100-процентно проектно финансиране, а 25-годишният е базовият период, в който тръбата ще бъде експлоатирана и ще постигне своята нулева балансова стойност. За целия период - и 15-годишния, и 25-годишния, действа вътрешна норма на възвращаемост, която е номиналната 8-процентна стойност. Тази 8-процентна стойност и тези 15 години за възстановяване на капиталовите разходи, пак повтарям, на тази инвестиция от 3,308, формира тарифата, цената, която трябва да се плаща за транзитирането. И тази тарифа е изчислена с такъв размер, че да... компанията „Южен поток -България” да получи положителен финансов резултат и чрез този финансов резултат, след облагане с данъци, 10% корпоративен данък и руската страна 15% при данък при източника, съгласно спогодбата за избягване двойното данъчно облагане, тази сума, т.нар. дивидент, се разделя 50 на 50. И с тези 50%, които българската страна получава от този дивидент като приход, ще си плаща кредита, който е взет за „Южен поток - България”.

Сега много въпроси. Определена ли е цената за транзита през България? Пак сравнения с „Белене”, че не било ясно и тепърва ще определяте колко струва транзитът на 1000 куб.м. Колко струва?

Точно това обясних, че... Няма да ви кажа колко струва, казах ви, че е определена и тя много лесно може да се изчисли. Един специалист финансист знае сумата 3,308, знае 15-годишния период...

А, за това ви упрекват, че това било грешен подход...

Защо?

... да сложиш крайна цена и да почнеш да покриваш... и по нея да определиш транзита. Казват трябваше да определим колко струва транзитът и можеше да излезе, че пък не за 15 или за 25 години са всички разходи, а за 8 години.

Аз питам тези, които казаха, че тръбата струва 1,8...

Да, това беше другото възражение.

... или 2, как е определена. Значи 2008 г., на 18 януари, когато е подписано споразумението, кой определи, как разбра колко ще струва проектът, след като нито знаем трасето, нито знаем геологията, нито знаем съоръженията, нищо нямаме...

Логиката е, че вие определяте...

Подписано на коляно в барове, толкова е, 1,7. А когато седнат експертите и седнат и изчислят, ето, аз имам, ето ви табличката. Това са цифрите.

Румен Овчаров ще участва после и за протеста на БСП, значи, ще го питаме в бар ли е подписано това.

Шест месеца работихме с нашия консултант, който избрахме...

Логиката, в която ви упрекват, е, че вие взимате... че искате за 15 години да се върне цената...

Това е договорено 2008, г-н Вълчев...

Петнайсетте години.

... за тези години, петнайсетте години да се възвърнат инвестициите.

И така определяте размера на таксата.

И точно тези 15 години с този 8-процентен номинален процент за вътрешна норма на възвращаемост, както и да въртите цифрите, получавате една тарифа, която няма как да слезнете под нея.

Т.е. това е било договорено от предишните, казвате вие.

Не от предишните, това е подписаното междуправителствено споразумение. Оттам има подписано акционерно споразумение и тези 15 години стоят вътре и ние няма как да избягаме от тия 15 години.

Втора тръба ли ще е това за руски газ към България или ще замести съществуващата през Украйна? Друг въпрос. Значи няма диверсификация, ако замества, казват тези, които го задават. Ще си тече ли газ и по тръбата от Украйна?

Значи, ние не говорим тук за диверсифискация, ние говорим за промяна на точките на снабдяване и за 100-процентна сигурност на доставките. Ако досега входът, който ние получавахме газта от Черно... Негровод през Исакча, имаше случаи 2009-а, знаете, зимата, и тази зима имахме също такъв един случай, когато падна налягането под 20 бара, което е минималното...

Т.е. ни е заместваме съществуващата тръба с тази. Компенсираме ли я загубата на досега получаваната транзитна такса?

Това пак коментари без цифри и факти. Досега „Булгартрансгаз” получаваше около 160 милиона годишно във връзка с транзитирането от Негровод през територията на България за Турция, Гърция и Македония. С промяната на входната точка ние сме го договорили това с руската страна, не се намаляват приходите, брутните приходи на „Булгаргаз”, със смяната на точката на доставка на газ от Негровод в Галата, с което сме защитили финансовите интереси на „Булгартрансгаз” и на БЕХ. След като не се намаляват финансовите показатели на компанията и, говоря, брутни приходи, не нетни приходи, брутни приходи на компанията, два са ефектите, които ще се постигнат с тези брутни приходи - или да се увеличи таксата в момента, която се плаща на „Булгартрансгаз”, транзитната такса, с новата точка, или да се увеличи количеството, което се транзитира. И ние сме го записали - 2,5 млрд. куб. м или по-висока цена на транзита, с която се запазват приходите на... и дотук спираме със спекулациите.

Т.е., цитирам Трайчо Трайков. Той казва: транзитните такси, които България няма да получава за тези 90 км от Негровода до компресорна станция Провадия, са около 40 милиона годишно, в каква валута говори, в левове. Тъй като вече ще идва от към морето газът, не откъм Румъния, значи за 15 години това са 600 млн. лева, със сигурност загубени, ако приемем, че ще се транзитират около 20 млрд. куб. М годишно.

Аз това обясних, че няма такава загуба. Не знам откъде...

А вие я вкарвате в тази алтернатива, която писахте.

Да, и това 2010 г., когато е говорено с Шматко, не е договорено. Ние сега успяхме да го договорим.

Мария Капон: Нямаме представа дали има клауза, която ще ни компенсира, ако доставките спрат поради спор с трета страна или други форсмажорни обстоятелства, какъвто бе случаят при конфликта с Украйна. Вие обяснихте, че те са се задължили „Транзитирай...

Подписали са....

...или плащай”.

Да, подписали са и количествата.

90% има...

Те са подписани между нас и руската страна.

Така. Отговаряте и на Огнян Минчев, „24 часа”, който твърди, че Русия няма достатъчно газ във всички тръби, които прави, и разчита на каспийския газ. На него разчита и „Набуко”.

А, имаше един коментар и от моя бивш министър, че след 15-ата година тръба няма да имаме. Имаше и такъв въпрос. Ако не се платят кредитите, ние ще си загубим тръбата.

Губим ли я, ако не платим?

Значи, няма такова нещо.

Не е заложена тръба?

До 15-и... тук да обясня още, вие ме прекъснахте...

Т.е. дялове...

Да, в тези 15 години, ако не се възстановят капиталовите разходи, българската страна от 1 януари на 16-ата година си получава на 100% дивидента и няма да покрива никакви капиталови разходи. Руската страна ще продължи да си плаща по тези привлечени средства. Това е другият момент и ние оставаме 50% собственици както на тръбата, така и в проектната компания, която след това ще стане експлоатационна компания.

Защо финансиране на „Южен поток” от Русия е приемливо за България, а за „Белене” не? Пита левицата, преди, коректно е да кажем...

Да.

... питаха и „България на гражданите”.

Значи, първо, ние нямаме финансирания от Русия по този проект. Ние ще проведем процедура, по която ще бъдат поставени условията при какви параметри „Южен поток - България”, в което БЕХ и „Газпром” са акционери, ще договорят привлечения капитал. И при тази 8-процентна минимална норма на възвращаемост, привлеченият капитал няма да бъде повече от 4-4,5%, така че може да си направите сметката какво сме успели да договорим и който разбира от финанси, да разбере какво ще се получи от цялата тази сделка. Така че, първо, „Газпромбанк” няма да дава парите, нека да бъдат спокойни всички, защото, ако тя беше готова да извади 16 млрд. за целия проект, който толкова струва, тя щеше да ги извади досега и да го построи. А защо участват такива големи компании немски, френски, италиански в морската част? Нима те не знаят и не са си направили сметката, че тази тръба ще е печеливша? Те защо ще инвестират в морската част? За да докарат един газ, който е непродаваем в Европа, така ли?

Обсъдихме съмненията в цената на проекта, които според Трайчо Трайков по негово време били 1,5 до 2 млрд., Румен Овчаров говори за малко над 1 млрд. евро, а вие току-що казахте 30 млрд.

Аз съм готов да видим цифрите по какъв начин са изчислени.

БСП поставя допълнителен въпрос тази цена 3,3 на... 3,3 млрд. евро включва ли отклонението за Гърция?

Значи, няма такова отклонение. И самите „Газпром” казаха...

Т.е. това е само за Сърбия?

... че се отказват...

Да, защото...

... и ние нищо не даваме от нашата...

И да се закъсва, я има пари да плаща газ, я не.

... преносна система, руската страна ще плаща за транзитирането през нашата преносна система.

Включихте ли в подписаните документи клауза, че ще се прилага европейското право и по тази тръба ще може да транспортира газ всеки, освен ако Брюксел не каже друго?

Във всички документи, които аз съм подписвал с руската страна, винаги е стояла клаузата, че ще се спазва българското законодателство, защото дружеството е в България регистрирано...

Така?

... и европейското законодателство. Сега, сами разбирате, България като участник в този голям международен проект не може едностранно да реши въпроса с капацитета на тръбата. Ние участваме на експертно ниво в Брюксел, има една работна комисия, която води преговори, Европейската комисия с Русия във връзка с уточняването, даването на дерогация на тръбата по „Южен поток”. На 29 октомври имаше ниво среща министри на всички държави, които участваха. Там участваха и Румъния и Гърция като участници страни - близки до газопровода, с надеждата, че може да мине и през техните територии тръбата, но се оказа, че не минава. Така че сега на 22 ноември има пак на експертно ниво среща. Тук се също постави въпрос, че ние тайно подписваме. Нищо не сме подписали тайно. Европейската комисия два пъти досега ни е искала всички документи, които ние сме подписали, всички протоколи от водени преговори с „Газпром” във връзка с подписването на това окончателно споразумение.

И това споразумение е изпратено в Брюксел?

Да, изпратено е и оттам нямаме някакви санкциониращи ноти.

Не стана ясно кога и къде е имало обществено обсъждане за оценка на въздействието върху околната среда.

Така. Искам да обясня и този момент. Значи, водени са при самото геоложко проучване и при уточняването на трасето, имало е срещи в съответните общини, но за да ви обясня колко е голям проектът... значи, тръбата минава през 11 области, 38 общини, над 120 населени места, около 30 000 декара трябва да се отчуждят терени и над 11 000 имота минава тази тръба, така че това нещо трябва да се извърви съгласно закона...

Т.е. ОВОС още не е... не...

Ние сме в процес на получаване...

Не, в смисъл тези хора, дето ще им мине тръбата, имат право да участват.

Естествено...

Вие ще обявите или ще...

... че ще участват.

Защото една от тактиките е колко по-, така, тихо стане, че да няма обжалвания, да няма...

Не е игла в копа сено да я скрием и да сме казали взехме си разрешение за строеж. Целият процес съгласно ЗУТ и съгласно всички действащи нормативни документи в България ще бъде спазен, има си процедура, обявява се къде ще се коментира трасето.

Т.е. ще има обществени обсъждания оттук нататък...

Естествено. И никой...

... за околната среда?

Аз не мога да разбера защо се говори спекулативно, че ние сме едва ли не... едва ли сме взели решение. Срокът, графикът за издаване разрешения за строеж изтича на 31 юли, някъде месец май ние ще обсъждаме с всички собственици на терени, че трябва да изкупим тези терени, ще се платят по пазарни цени, ще има разрешение от Министерски съвет там, където трябва да се направят принудителни отчуждавания. Минава през терени, които трябва да искаме разрешение от Агенцията по горите, от Министерството на земеделието, МОСВ ще си даде становището. Разберете, това не е нещо, което може да го направим за два дена.

Сега, БСП пита как ще бъде възложено изграждането на българската част от „Южен поток”, дъщерна фирма на „Газпром” ли ще го прави? Кой ще вземе тези 3 млрд. евро...

Може...

... български фирми или...

Отговарям - „Южен поток - България” ще проведе открити процедури за доставка на тръби и оборудване и строително-монтажни работи и ще сключи договори с избраните фирми. И в тези процедури задължително ще има условия, че над 30% от строително-монтажните работи трябва да бъдат изпълнени от български фирми. Сами знаете, че в България няма заводи за тръби и няма заводи за компресори. Те ще бъдат доставени от други държави.

Къде ще изгради газова електроцентрала „Газпром”?

Така. Значи, този въпрос ние го поставихме, когато ходихме на първата среща в Русия с министър Добрев. Има няколко терена от... в Националната електрическа компания, които са близки до газова, електрическа и транспортна инфраструктура и ние казахме „ако иска „Газпром” да строи и да участва в такива газови централи, да даде своето предложение”. Направихме една работна група с представители БЕХ, НЕК и от „Газпром”, идваха руските специалисти, огледаха терените и очаквахме от тях да получим анализите, които те трябваше да направят. И явно оня ден г-н Милер имаше тази информация, ние още официално не сме я получили. Ако те проявят желание и искат да финансират БЕХ, ние да се ангажираме с дългосрочни договори за изкупуване на тази електроенергия, може да участваме съвместно и да строим и газови централи.

Последен вариант - с повече чувство за хумор приехте последния въпрос. Има ли вариант Българският енергиен холдинг или компания от холдинга, или „Южен поток” АД да финансира футболен отбор? „Газпром” си взима вече „Левски”, стана ясно, вие как гледате, примерно, „Бистришките тигри”, които си нямат такъв спонсор, да ги поеме?

... си изпълнява задълженията като холдингова структура и аз... сега, „Газпром” явно има такава политика, поне в нашата стратегия петгодишен бизнес план няма...

Нямате футбол.

... перо, по което да финансираме футболни отбори.

Обаче след шест години, като намерим и ние газ, и тогава вече ще предоговаряме според договора с руснаците...

Ами може би...

... тогава вече ще може и българската газова компания като „Газпром” да си има футболен отбор.

Ами какво лошо, нека да има, да дойде и това време, да имаме и футболни отбори, и отбори по художествена гимнастика, и баскетбол, и волейбол, и всичко, и образование добро.