Меджидиева: Имам пари за едно кафе
Меджидиева: Имам пари за едно кафе / снимка: Sofia Photo Agency

Живея скромно и имам пари за едно кафе. Това каза в предаването „Пропаганда” по Дарик радио Веска Меджидиева. Моята оправдателна присъда е резултат от действията, които аз съм извършила на времето, т.е. аз не съм извършила никакви действия, които са извън закона, каза още Меджидиева. В началото на седмицата Софийският апелативен съд постанови оправдателна присъда по наказателно дело, образувано срещу Веска Меджидиева. Делото срещу нея бе за източването на Българската земеделска и промишлена банка. Меджидиева беше обвинена, че през периода от 25 октомври 1994 до 15 май 1995 е присвоила 279 млн. стари лева, които тогава са се равнявали на близо 4.5 млн. долара.

Къде ви намираме, госпожо Меджедиева?

В Кейптаун.

Как сте? Добре ли живеете? Нормално ли се чувствате?

Нормално, зависи какво човек разбира под нормално.

Сега ще прочета нашата информация за вас и ако има някаква грешка, моля да ме поправите. Благодаря, че се съгласихте да говорите с нас. На 27 май състав на Софийския апелативен съд е постановил оправдателна присъда по наказателно дело, образувано срещу Веска Меджедиева. Отменена е присъдата на Софийски градски съд, в частта в която Меджедиева е призната за виновна в извършване на обсебване. За това и е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 7 години, лишаване от право да заема държавна длъжност в кредитните институции на България и от правото да упражнява банкова дейност в срок от 7 години. Последната присъда е подписана с особено мнение от съдията докладчик по делото Камен Иванов. Според него е следвало присъдата да бъде изцяло потвърдена. Делото срещу Меджедиева бе за източване на Българска земеделска промишлена банка. Меджедиева беше обвинена, че е присвоила 279 мил. Стари лева, равняващи се на 4,5 мил. долара. Според разследващите, парите са били преведени от набирателна смета на банката на частни фирми. Госпожо Меджедиева, искам заедно с вас да се подиграваме на българското правосъдие тази сутрин, защото беше обещано вие да бъдете докарана с чувал от ЮАР. Ние не знаем дали сте виновна, или не сте, но дори и да бяхте- ние бяхме убедени, че това няма да стане. Сега, след като българският съд е решил, че вие сте невинна, ние ви поздравяваме. Мисля, че е хубаво да коментираме заедно българското правосъдие от вашата гледна точка. Нашата е ясна. Какво мислите вие за вашата оправдателна присъда?

Аз мисля, че моята оправдателна присъда е резултат от действията, които съм извършвала на времето. Аз не съм извършвала никакви действия извън закона.

Тогава защо ви набедиха и каква беше тази кампания срещу вас?

На времето, ако си спомняте, имаше екстрадиционно дело, България поиска екстрадиция от Южна Африка срещу мен, но екстрадицията беше отхвърлена от южноафриканското правосъдие. По закон не може да се иска втора екстрадиция по същото дело. Затова, според мен, в България трябваше да се организира друго обвинение срещу мен, за да може да се поиска нова екстрадиция.

Вие не сте източила Българска земеделска промишлена банка?

Не.

А кой я източи?

Никой не я е източвал! Банката не е била във фалит никога. Имаше съдебно решение, според което някои, не се посочваше кои, от акционерите са с недобре оформени документи за акционерно участие.

Всъщност, никога не е имало проблем с Българска земеделска промишлена банка, така ли? В момента тя съществува ли?

Не. Не мога да ви отговоря.

Знаете ли хората как си го представят, госпожо Меджедиева? Не се засягайте, но според тях вие сте взели 4,5 милиона долара в едно куфарче, качила сте се на самолета и сте избягала в ЮАР.

Как се взимат в едно куфарче 4,5 милиона долара? Вие представяте ли си какво са 4,5 милиона долара като обем пари? Това е най-малко един камион.

Защо толкова време ви нямаше? Вие сте невинна явно, защото съдът така реши, но защо не се върнахте тук, ако се чувствате невинна? Защо не се защитихте тук и не казахте: „ Не съм ги взела тези пари!”?

Въпросът не е дали се чувствам невинна, или не. Като знам как ми образуваха обвинителните актове за абсолютно нищо. Може би сега нещата са доста променени, но по онова време как да вярвам?! Как да вярвам на следствие, на прокуратура?

Ето, че можете спокойно да им вярвате. Атаката към вас от къде дойде?

Защо да вярвам на следствие и на прокуратура? Напротив- съдът взе решение!

Да се върнем малко в началото. Сега си спомням един цитат, който е много важно да коментираме. Той е на бившия главен прокурор, Иван Татарчев, който посвети половината си кариера на това да ви върне в София „ в чувал”. Кажете от къде тръгнаха нещата?

Нещата тръгнаха от политическите амбиции и битки на политически мъже.

Кои са те? Сега сте невинна и сте в ЮАР, никой не може да ви отмъсти- кажете имената им. Трябва да ги потвърдите, нищо че ги има по вестниците.

Знае се кои са. Като се започне от Иван Костов, Татарчев. Те коментираха. Това бяха някакви битки за власт. В крайна сметка нещата опряха до мен, което е доста смехотворно, но е факт.

Какво работите в момента в ЮАР?

Нищо.

Това е може би личната битка на главния прокурор Иван Татарчев. Какви бяха отношенията между вас?

Никакви. Този човек нито съм го срещала, нито го познавам.

Защо той образува делата срещу вас? Защо не нарочи някой друг?

Той беше главен прокурор по това време.

Политически ли бяха обвиненията срещу вас в началото?

Ами то всичко е политика в цялата история, която започна през 91 година. Просто много хора се иплзшиха от тази банка, защото в тази банка, вие сами знаете, че акционери бяха земеделците- земеделски кооператори, еднолични земеделци, който са, в крайна сметка, една много голяма част от наслението, което гласува на избори.

Е? В какво искате да кажете, че, ако е ударена тази банка и тези хора няма да гласуват на избори ли? Каква беше логиката?

Тази банка беше създадена, за да помага на змемеделието и много хора се уплашиха, че тази банка може да влияе на акционерите, разбирай земеделците, разбирай гласоподавателите.

И за това нападнаха банката и вас?

Да. Иначе банката беше с прекрасни финансови резултати, нямаше никаква причина да се започват каквито и да било съдебни дела. Разбирате, че е смехотворно да се унищожава цяла банка заради това, че от 5 или 6 земедерлски кооперации са допуснали грешки в документацията, която са подали, за да станат акционери. Всъщност това беше причината, заради която съдът реши да се заличи банката.

Аз търся логиката: ако земедлците са били акционери в тази банка, то смисълът за което и да е правителство би трябвало да е да пази тази банка жива и здрава, за да са доволни гласоподавателите. В момента вие казвате, че тази банка е атакувана, а причината остава някакси неясна.

Е, неясна остава причината, за голямата част от населението причината остава неясна, но за онези, които атакуваха банката причината е достатъчно ясна.

Добре, а къде са парите?

Ами аз нали това казвам, банката никога не е била във фалит, тя има два одита направени. Просто това са тиражирани истории. Пари, които липсват- няма.

„Пари, които липсват – няма", казва Веска Меджидиева.

Как си представяте, че аз ще открадна капитала на банката, след това ще бъдат направени два одита, след това и две ревизии ще направят от банков надзор и никой нищо да не види ?! Че капиталът просто липсва! Разбирате ли, смешно е!

Тези 4, 5 млн долара не може да са капитала на банката, предполага се, че капиталът на една банка е доста по- голям.

Капиталът беше 200 млн лева. В обвинението е, че аз съм откраднала капитала на банката.

Обвинението е, че вие сте откраднали 270 млн лева, което е било 4.5 млн долара по това време.

Интересно е как се прави тази аритметика, как така 270 млн лева като капиталът на банката е 200 млн. Вие бихте ли ми казали как се прави тази аритметика?! Как от 200 лмн стават 270 млн лева?!

В миналото предаване казах, че 6 по 5 е 35 – мисля, че тук няма да съм ви много полезен.

Да, някой хора просто не могат да смятат.

Има един мит „Веска Меджидиева”. Вие може да не ми кажете всичко, но все пак ще ви питам как се издържате в момента? Какво правихте през последните години? Надявам се, че не сте имали проблеми, не се е налагало да се криете от правосъдието или от някакви ловци на глави, не сте живяли зле в ЮАР. Как се издържате в момента и как живяхте последните години е въпросът.

Ами последните 10- 12 години всеки божи ден чаках да дойдат и да ме арестуват. Така живях 10- 12 години, очаквайки някой да позвъни и аз да бъда арестувана.

Криехте ли се през тези 12 години?

Къде да се крия? Живеех си в къщата тези 12 години.

Има легенди, че вие живеете много добре, не се налага да работите, което потвърждава, едва ли не, участието ви в някакви тъмни дела. Може би не е зле да обясните как живеете тези дни.

Първо, когато напуснах ми се наложи да продам голяма част от бизнеса си в България.

А той беше?

Той беше в селското стопанство – мандри, гъбарници и т.н.

И вие продадохте този бизнес?

Да и част от транспортната фирма също, защото просто нямаше вариан, след като аз и съпругът ми не сме в България нямаше как да се управлява бизнесът и се наложи да го продадем.

И тези пари ви стигнаха за 12 години живот в ЮАР?

Ние живеем доста скромно.

А сега имате ли бизнес в България?

Да.

Ще се върнете ли в България на бял кон, бял самолет или каквото там си изберете. Имате повод след 27 май да го направите.

Ще се върна, но „на бял кон” е прекалено поетично казано.

Ще съдите ли България за щетите, които ви нанесе? Имиджовите най- малко?

Знаете ли, още ми е трудно да възприема, че наистина съм оправдана, след като 12 години съм живяла с това отвратително усещане и дори аз някакси не мога да се зарадвам, още не мога да приема, че наистина съм оправдана.

Да, оправдана сте. Ето ви сега един такъв въпрос: Интересувате ли се какво става в момента в България и от съдбата на други като вас, които са източвали банки?

Доколкото разбрах, ръководствата на другите банки, повечето от тях, делата им са приключили и то отново с оправдателни присъди.

Имаше и неоправдателни, но сме забравили вече. И все пак, интересувате ли се от съдбата на ваши колеги? Малко подвеждащ е въпросът – други като Вас, източили банки?

Други като Българска земеделска промишлена банка, източени банки…ако се коригира въпросът, бих отговорила.

Коригира се въпросът.

Банката не е била източена и затова въпроса не го приемам и няма да отговоря.

Правя го нарочно в ефир, защото Мария Йотова написа в невинността си едно тире и изглежда така, сякаш Вие сте източила банка, а това не е така съдът вече го реши. Просто въпросът беше интересувате ли се какво става в България?

Аз чета от време на време българските новини, но в частта им за образованието и здравеопазването.

Само това Ви интересува, защо така?

Защото за мен в едно общество е много важно образованието на децата и здравеопазването. Ако в тези две посоки всичко е наред, то значи има някакво развитие и напредък в обществото, тоест нещата са се подобрили, но както разбирам положението не е така, както би трябвало да е.

Затова пък в съдебната система всичко е наред, поне така излиза напоследък. Няма ирония в думите ми. Не, просто има много добър адвокат.

Да, много благодаря на господин Юлиян Василев. Той е изключителен адвокат и му благодаря за моралната подкрепа.

Това е реклама и не бива да излиза в ефира. Ще се върнете ли в България и кога – искаме да Ви посрещнем специално ние?

Когато реша да се върне, ще ви кажа, за да дойдете да ме посрещнете.

Добре, госпожо Меджидиева, последен въпрос от мене и може би от Нина. Много е важно да кажете на слушатели на Дарик радио, колко пари имате за черни дени? Какво е Вашето имотно състояние в момента?

Парите ми за черни дни са нула.

А Вашето имотно състояние и бизнесът Ви на колко възлиза?

Трябва да поискам актуално състояние и тогава мога да ви отговоря.

Бедна жена ли е Веска Меджидиева в ЮАР? Бедно ли живеете, или скромно, или нормално, или живеете в лукс.

Аз живея съвсем нормално, имам пари колкото да си пия кафето. И винаги съм живяла така.

„Примата на кръга „Орион” – така Ви наричат, нали знаете. Другите от кръга „Орион”, какво стана в тях. Поддържате ли връзка?

Не.

Кратко и ясно „не”. Имаше ли кръг „Орион”.

Зависи какво разбирате под кръг “Орион”. Имаше фирми, имаше хора, имаше съдружници, имаше различни видове бизнеси. Хора, обединени да работят. Това беше „Орион”.

Кой предизвика фалита на банките и ограби хората и техните спестявания? Кой? Ясно е, че не сте Вие, но сигурно имате информация кой.

Не, аз информация няма, но в никакъв случай причината не беше, че самите банки са зле, за да бъдат фалитите един след друг. Просто това беше някаква схема, която в някакъв момент трябваше да се реализира в процеса на демокрацията в България.

И последно нещо – искате ли да кажете нещо на бившия прокурор Иван Татарчев? Употребете думата „чувал”.

Чувал ли!? Не, аз не съм злопаметен човек.

12 години от живота ми минаха с идеята за чувала и сте се страхували.

Аз не искам да го чуя, не искам да го видя, дори искам да забравя това име.

Друго име, което искате за забравите – едно или две?

Нека останат за следващия ни разговор.

Последен въпрос от екипа – как ще живеете сега, пита Мария Йотова отвъд стъклото? Ще празнувате ли, как ще живеете оттук нататък? Идвате в България, започвате бизнес, очистено Ви е името.

Да, чувствам се добре, защото в крайна сметка от тези 12 години децата ми най-много пострадаха. Дъщеря ми, която е в България и за съжаление постоянно е под моята сянка, че аз съм подсъдима. Малкият ми син, който не разбира защо аз не мога да се върна в България. Не можах да отида на погребението на баща ми, който почина…да, доста горчивина ми се е събрала за тези 10-12 години.

Сега пък Вие може да триумфирате, единственото което аз не разбирам и на което държа като принцип в нашата работа е, че ако човек е невинен, той може да се върне тук и да защити. Само това ми остане неясно. Иначе съм убеден, че още един от митовете на прехода се сгромолясва или най-малкото ние нямаме право да го издигаме повече, поради простата причина, че съдът оправда Веска Меджидиева. Тя не е осъдена за обвинението, че е присвоила едни пари от една банка, които се равняват на 4,5 милиона долара. Госпожо Меджидиева, благодаря Ви за това интервю. Имаме новина – Веска Меджидиева живее скромно, има пари колкото за едно кафе и ще се върне в България. Освен това, интересно е, че през цялото време продължава да има бизнес тук в България.