Маруся Любчева: Бих определила доклада като обективно критичен
Маруся Любчева: Бих определила доклада като обективно критичен / снимка: DarikNews

Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент разгледа свой доклад за България след като посети у нас в края на септември няколко обекта, финансирани с европейски средства по предприсъединителните програми. В доклада си бюджетната комисия в Европарламента подкрепя вдигането на забраната за спрените евросредства за България.

Интервю с европейския депутат от групата на европейските социалисти Маруся Любчева, тя е и член на комисията по бюджетен контрол в „Денят” по Дарик:

Как се стигна до това решение на бюджетната комисия в Европарламента? Разбирам, че заседанието не е било лишено от драматизъм и драматични оценки.

Разбира се, всяко заседание може да има такива драматични, емоционални и подобни елементи и моменти, особено когато сме от различни страни и различни политически сили. Но това е съвсем нормална практика. Искам само едно уточнение да направя и да бъдем, така, точни - това е комисията по бюджетен контрол. Тази комисия има в правомощията си функцията да прави, да осъществява контрол върху разходването на средства на ЕС в страните членки и тя е различна от комисията по бюджет. Така че днес заседанието беше на комисията по бюджетен контрол, която прие доклада за осъществената визита в края на месец септември в България, в която визита, в програмата, бяха включени проверки на няколко проекта по предприсъединителните програми ФАР, ИСПА и САПАРД, и, разбира се, много срещи с министри, ръководни тела на програмите, много други изпълнителни агенции, за да могат да направят оценка каква е ситуацията, какви са проблемите, какво е свършено, какво не е свършено и да направи своите препоръки във връзка с проблемите, които съществуват.

Ще ви помоля по същество да кажете на нашите слушатели, кои бяха най-критичните, най-лицеприятните изводи в този доклад, които прозвучаха по време на заседанието на комисията по бюджетен контрол, които вероятно са ви накарали да се почувствате не много добре, но така или иначе са прозвучали, и какви в крайна сметка бяха препоръките на тази комисия?

Бих определила доклада като обективно критичен. Критика се отправи и в доклада, и днес в обсъждането прозвуча по отношение на забавянето на изпълнението на проектите, по отношение на невисоката прозрачност на обществените поръчки, на процедурите по обществените поръчки, на това, че има не само забавяне, но и неефективно използване, а в някои случаи и неправомерно използване на средства. И на това се обръща внимание, България да продължи усилията, за да преодолее тези проблеми и да направи тези реформи, които ще доведат до конкретни, много бързо до конкретни резултати. Тъй като до момента такива конкретни резултати все още не са налица. Оценява се едновременно с това, в доклада и в изказванията също прозвуча, волята на правителството да преодолява проблемите, да направи тези промени, които са необходими. Оцениха се много достойно тези структурни промени и определянето, и назначаването на вицепремиер по проблемите на оползотворяването на структурните фондове на европейските фондове, което беше оценено като положително, но не достатъчно, тъй като този вицепремиерски пост разполага с малко правомощия в сравнение с големите отговорности, които той има. И във връзка с цялата дискусия, както и с описания доклад, беше, така, записано и беше казано в обсъжданията, че комисията подкрепя деблокирането на средствата, които са замразени по предприсъединителните фондове. С това тя показва своята съпричастност, кооперативност и помощ, и съдействие към България и към българското правителство, за да се решат проблемите и да се използват тези средства за довършване на проектите, които са изключително важни за България.

Вашата колежка от ЕНП Петя Ставрева коментира, че Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент не може да дава оценки за отблокиране на евросредствата за страната ни.

Тя не дава оценка, тя е записала в доклада си, че подкрепя България в искането да бъдат деблокирани средствата. Тя има право да дава оценки. Тя има право да прави анализ и да препоръчва какво трябва да направи съответната страна, след като тези факти са установени. Защото мисията е такава, установяваща факти. Освен това в тази делегация, която беше в България, имаше представители на Европейската комисия от три генерални дирекции, имаше представители на ОЛАФ и всички днес обсъждаха доклада, в който това е записано. Така че никой не възрази, че комисията няма право да прави такъв доклад и да пише това в доклада.

Тогава, в такъв смисъл...

Независимо, че имаше, да имаше, така, емоционални...

Говорехме за въпросната препоръка, с която е завършило заседанието на комисията по бюджетен контрол. Каква е силата на тази препоръка, на тази подкрепа Европейската комисия да вдигне забраната за спрените евросредства за страната ни?

Искам да кажа, че комисията по бюджетен контрол нито наказва, нито отпуска, нито спира средства сама. Това се прави... комисията може да анализира, да прави препоръки, но оперативното ръководство на проектите както по предприсъединителните, така и по структурните фондове се осъществява от Европейската комисия. Тя е тази, която наистина впоследствие, ако се установи, че има напредък и той е добър, ако се установи, че има изпълнение на всички тези препоръки, които се правят към България от всички контролни органи на ЕС, включително и от нашата комисия, тя може да деблокира средствата или може, обратно, ако има влошаване на ситуацията, да блокира още средства, така че няма нищо окончателно в това решение, което ние днес сме взели. Ние просто подкрепяме България в усилията й да бъдат деблокирани тези средства.

Това мисля. . .

И в същото време се настоява България да продължи усилията да изпълни тези препоръки, които ние сме записали в доклада, за да се преодолеят и съдебните проблеми, които има в съдебната система, да има отговорни, да има... които са неправомерно или не по целесъобразност изразходвали средствата, така че докладът наистина е критичен и в същото време дава шанс да бъдат решавани проблемите.

Това, че комисията е господар на ситуацията, тук мисля, че и за най-неизкушените от темата ни слушатели спор няма, че това е така. Въпросът ми беше това решение, взето преди два часа и малко, дали има пожелателен характер за комисията, как да кажа, чисто морален акт?

. . . положително влияние при вземането на решенията от Европейската комисия. Пак казвам, никак не беше случаен фактът, че в нашата делегация имаше трима представители на Европейската комисия, които видяха на място. Те днес се съгласиха с този доклад, те също взеха участие в цялата дискусия и от тази гледна точка аз смятам, че това ще повлияе върху тяхното окончателно решение, защото същите тези хора, които бяха с нас, и техните дирекции ще направят окончателната преценка какво е подобрено, доколко е подобрено, в какъв срок. Всички сме категорични, че в кратък срок трябва да има конкретни резултати и изключително сериозно подобрение на ситуацията.

И кога очаквате Европейската комисия да вземе своето окончателно решение за това дали блокира или деблокира парите ни?

Мисля, че това може би ще го каже г-жа Плугчиева. В много скоро време, може би утре или вдругиден, защото тя днес присъства на заседанието на комисията по бюджетен контрол. Тя направи изявление и доста широко експозе в това какви мерки е предприело правителството на България за разрешаване на ситуацията, за подобряване, за напредък, за търсене на отговорност от тези, които са нарушили или неправомерно използвали. Тя днес има среща с различни хора както от Европейския парламент, освен с председателя на Европейския парламент и с много представители на комисията. Мисля, че по. . . с г-жа Мариан Фишер Боел също ще има среща, така че след тези срещи може би комисията вече ще има една малко по-точна представа какво се е случило до днес и какво се очаква в близкия месец, за да вземе своето решение.

Добре, последен въпрос от кухнята на това заседание, доколкото разбирам. Германската евродепутатка Ингеборг Гресле ви е нападнала, имам предвид водили сте спор, разбира се, не някаква лична обида, казвайки, че е разочарована от дебата, който се води в комисията, че той не е по същество и лично ви е призовала да се държите като европейски политик, а не като пиар на правителството си. Обидихте ли се от тази реакция на колежката си от Германия?

Не, аз не съм се обидила, защото аз не съм се държала като пиар на правителството и мога да ви кажа, че в началото на своето изявление казах, че държа и разчитам на солидарността на колегите си европейски депутати и говоря отговорно...