Лиъм Нийсън
Лиъм Нийсън / Gulliver/Getty Images
"Всички се преструваме, че сме напълно „политически коректни“, но това не е така"
Лиъм Нийсън увери, че не е расист в интервю в предаването на ABC "Добро утро Америка".

Пред водещата Робин Робъртс актьорът обясни как се стигна до „публичното му линчуване“ в социалните мрежи след негово изявление, че искал да нападне чернокож, след като негова приятелка била изнасилена от такъв.
„Спомних си инцидент отпреди близо 40 години, когато моя много близка приятелка беше брутално изнасилена. Тя се справяше със ситуацията с невероятна смелост. Но аз никога не бях изпитвал подобно чувство –  такова примитивно желание да нападна някого. Попитах я – познаваш ли го, знаеш ли кой е. Тя каза – не. От каква раса е? Тя каза, че е чернокож. Последваха няколко нощи, в които нарочно отивах в райони, в които живеят чернокожи, надявах се да ме нападнат, за да мога да отприщя това физическо насилие, което жадувах.
 
Направих го четири или пет пъти, докато не се осъзнах. И се шокирах от това примитивно желание. Веднага потърсих помощ, изповядах се пред свещеник, говорих с много мои добри приятели, разхождах се по два часа на ден. Трябваше да се отърва от това. Та аз не съм расист! Израснал съм в Северна Ирландия, в „проблемни“ времена – 60-те, 70-те, 80-те – времена на война в Северна Ирландия. Взривяваха се барове, католици и протестанти воюваха, но аз никога не съм бил част от това“.

Лиъм Нийсън
Лиъм Нийсън Gulliver/Getty Images

Полемика в социалните мрежи заради коментар на Лиъм Нийсън за изнасилвач

 На въпрос дали би постъпил по същия начин, ако нападателят е бил бял, Лиъм Нийсън беше категоричен:
 
„Със сигурност. Ако беше казала ирландец, шотландец, англичанин, литовец, щях да действам по същия начин, знам го. Аз исках да я подкрепя, да защитя честта ѝ, но по ужасен средновековен маниер. Осъзнах, че съм паднал много ниско. Слава Богу, не се стигна до насилие“.

65-годишният Лиам Нийсън едва ли има проблема с увереността
Лиъм Нийсън Gulliver/Getty Images

А какво се надява да постигне с признанието си?
 
„Надявам се хората да се научат да разговарят, да споделят. Всички се преструваме, че сме напълно „политически коректни“, но това не е така“, сподели Лиъм Нийсън.
 
Звездата от „Твърде лично“ предизвика полемика, заявявайки в интервю за в. "Индипендънт", че искал да убие "чернокожо копеле", след като научил, че негова приятелка била изнасилена от чернокож. Актьорът промотираше филма "Студено отмъщение", в който героят му търси възмездие за убийството на сина си.
Последва вълна от гневни реакции, но и подкрепа. Един от най-ревностните защитници на Лиъм Нийсън се оказа бившият футболист Джон Барнс.

"Той се срамува от тогавашните си чувства и желания, които са били малко или много наложени от обществото по онова време. Наричаме герой Уинстън Чърчил – човек, който е вярвал в превъзходството на бялата раса, и масов убиец. Лиъм Нийсън призна, че е сгрешил. Дори да беше жив днес, Чърчил никога нямаше да признае, че греши и все още щеше да вярва в превъзходството на бялата раса“.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Good Morning America