Лиъм Нийсън
Лиъм Нийсън / Gulliver/Getty Images
Лиъм Нийсън призна в интервю, че се срамува от себе си, тъй като е искал да убие изнасилвача на своя приятелка. Думите му предизвикаха възмущение, но не заради агресивните мисли, а с това, че нарече нападателя "черно копеле", съобщи Асошиейтед прес.
 
Актьорът разказа как е обикалял с палка, надявайки се, че чернокож човек ще излезе от кръчма, ще се заяде с него и така "ще може да го убие". Той сподели това в интервю за в. "Индипендът", докато промотираше филма "Студено отмъщение", в който героят му търси възмездие за убийството на сина си. Лиъм Нийсън нарече реакцията си "ужасна" и обясни, че това за него е бил урок за "първичната необходимост" от отмъщение.
В социалните мрежи обаче разказът на актьора бързо се разпространи и мнозина се засегнаха от коментара му, пише БТА, позовавайки се на в. "Индипендънт". Някои изтъкнаха, че това не са били просто мисли в главата му, а той действително седмица е обикалят, търсейки чернокож, когото да убие.
 
"Щеше ли Лиъм Нийсън да прояви същата енергичност, ако нападателят беше бял?", пита потребител на Twitter.
 
Други се насочиха към расовото неравенство. "Това, че е бил готов да убие който и да е чернокож заради недоказано обвинение, че някой е направил нещо, показва колко незначим и пренебрежим е животът на чернокожите", пише друг потребител в Twitter.
Имаше и много хора, които защитиха звездата от „Твърде лично“. „Изнасилването е отвратително деяние, без значение какъв е цветът на кожата“, пише потребител в Twitter.  
 
Бившият футболист Джон Барнс също подкрепи Лиъм Нийсън – „Той признава, че се срамува и е ужасен от тогавашните си чувства и желания, които са били малко или много наложени от обществото по онова време. Но всеки може да извърти историята както иска“.
„Тогава да махнем статуята на Уинстън Чърчил – човек, който е вярвал в превъзходството на бялата раса, и масов убиец“ , допълва Джон Барнс. „Лиъм Нийсън призна, че е сгрешил. Дори да беше жив днес, Чърчил никога нямаше да признае, че греши и все още щеше да вярва в превъзходството на бялата раса“.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук