Ковачки: Ще бъде огромно удоволствие, ако НЕК купи някога немски ТЕЦ
Ковачки: Ще бъде огромно удоволствие, ако НЕК купи някога немски ТЕЦ / netinfo

Интервю на Йовка Йовчева и Нина Александрова с бизнесмена Христо Ковачки

Факт е, че през последните няколко дни най-сериозната атракция на политическата сцена, макар и през август, беше новината, че вече в България има още една партия – ЛИДЕР, създадена от над 20 собственици и мениджъри на компании не само в сферата на енергийния бизнес, но зад всички тези анонси стоеше вашето име, господин Ковачки. Смущава ли ви фактът, че наистина една от най-младите политически сили у нас - партията ЛИДЕР, получи етикета „партията на Христо Ковачки”? Като че ли винаги досега във всички свои интервюта сте казвали, че не се интересувате от политиката, не това е вашето амплоа.

ЛИДЕР е политически проект на повече от 80 работодатели. Моето име е известно в медиите и служи, както вие казвате, за етикет. Аз лично нямам политически амбиции да участвам в партия ЛИДЕР, но ще ги подкрепя, ще бъда техен симпатизант изхождайки от тези послания, които те отправят към обществото. В партия ЛИДЕР участват също така няколко мениджъри, които са работили в някои от нашите компании, но това се е техен избор и ние нямаме право да спираме тяхното развитие.

Вчера председателят на новата формация – г-н Кънчо Филипов, изпълнителният директор на „Брикел” призна, че не вие сте идеологът на тази формация. Кой всъщност, как се роди тази идея и защо бизнесът потърси представителство в политиката точно преди местните избори? Това е първият сериозен тест за тази политическа сила.

Ами аз не съм запознат с подробности от кухнята от ЛИДЕР. Това, което аз мога да кажа, е, че когато на мен ми беше предложено да участвам в този политически проект, моите думи бяха, че: „Аз ще помагам, ще бъда ваш симпатизант, но нищо повече не мога да направя от гледна точка за развитието на партия ЛИДЕР по простата причина, че аз съм ангажиран с редица икономически проекти и на този етап за мен това е по-важно и по-интересно.

Г-н Ковачки, като бизнесмен и то със сериозни инвестиции, има ли нужда България, според вас, от една такава сериозна бизнес партия, която е с влияние на национално ниво или по-скоро подобни партии ще бъдат полезни като представени на мастно ниво в общините?

Ни ми е силата в политиката и е сложно за мен да бъда анализатор, да предсказвам как ще се развие политиката в обозримо бъдеще. Това, което според мен е важно е, че на този етап партия ЛИДЕР и други такива партии се опитват да установят мостове между местната власт и съответните икономически субекти, които се намират на тяхна територия.

Казахте, не сте запознат, не следите внимателно и ви е трудно да анализирате самата политика, но като човек от реалния бизнес със сигурност можете да дадете оценка на отношенията бизнес-политика в момента в България. Има ли пречки, които трябва да бъдат премахнати, за да работите и вие по-спокойно. Не сте крил, че ви се налага да общувате с политици, с представители на политическата класа, на изпълнителната власт. Не е ли тъкмо една бизнес партия път, начин за урегулиране на част от тези отношения?

Те са толкова сложни и толкова динамични, че да се сметне, че една бизнес партия би била някакъв регулатор и би била някакъв коректив според мен е несериозно. Мисля, че развитието на цялото общество ще покаже и то ще коригира тези взаимоотношения между политиците и бизнеса.

Не е тайна, че и самият бизнес и представители на реалния бизнес в България са признавали, че се налага все още да се плаща на политическата система, на политическата класа и политиците, за да се приемат, да минат през парламента или друга институция важни, нужни за бизнеса решения. Иначе казано, дойде ли му времето, според вас, бизнесът да спре да плаща, директно да се включи във взамането на тези решения н местно ниво със свои представители?

Според мен важно нещо за обществото е да се създаде един закон за лобирането, който под някаква форма третира взаимоотношенията между политическите партии и бизнеса. Успехът би бил следният: ако бизнесът плаща на обществото с политически проекти, пък политиците плащат на бизнеса с подкрепа за тези проекти.

Тоест не става дума за урегулиране на отношенията на база чисти и ясни законови отношения, за това говорите.

Формата на корупция е толкова сложна, че аз няма да мога да ви обясня в този разговор.

Като казвате корупция, как оценявате нивото на корупция през последните, хайде да кажем две години, в България? Правителството, това правителство поне, има база да отчете нещо свършено за тези последни две години.

Да се надяваме, че вече откакто влязохме в Европейския съюз нещата, свързани с корупционни схеми, ще стават все по-сложни и по-трудни и да се надяваме, че ще има един процес на намаляване на корупцията в България.