Коя е новината от посещението на Джордж Буш в София
Коя е новината от посещението на Джордж Буш в София / netinfo

Българският посланик в Съединените американски щати Елена Поптодорова в интервю за предаването "Денят" на Дарик радио:  

Според вас коя е новината от посещението на Джордж Буш в София освен това, че беше в София?

След като вече приключиха разговорите в различни формати, ще ви кажа каква за мен е новината. След като съм следила доста много разговори не само с американски представители, но и с други, чужди делегации, особено в усилията за натовско и европейско членство, за първи път ми се струва ние не обсъждахме въпроси, свързани с вътрешното развитие на България, не се поставяха въпроси за степента на спазване на критерии, въпроси, с които трябва да се прецени годността на България за определена степен на сътрудничество. Тоест България и Америка заедно обсъждаха онова, което могат да свършат заедно, подчертавам отново, по големите въпроси на днешния ден.

Каква. . . като че ли една от новините, изтъкната от световните агенции, са доста твърдите изказвания на американския президент за независимостта на Косово. Според вас има ли промяна в американската позиция, която да доведе до много бързо, скорошно решаване на въпроса за обявяване на независимо Косово?

Анализаторите, които следят американската позиция по този въпрос, отдавна знаят, че тази позиция е била винаги ясна, доста еднозначна и последователна, тъй че това не е новина. По-скоро за пореден път Съединените щати настояха за по-скорошно решаване на казуса, за да могат да се избягнат неблагоприятни развития, насилие и изпадане в състояние на гражданска война в района. Така че няма промяна в американската позиция, тя просто за пореден път беше обоснована от гледна точка на реалностите в областта и околностите.

Добре, а американската позиция провокира ли изясняване на българската позиция, след като от изявленията днес става ясно, че президентът Първанов е дал съвет на президента Буш да бъде дадена европейска и евроатлантическа перспектива на Сърбия, това означава ли, че вече и България е готова да приеме независимо Косово?

За мен беше много удовлетворителен тонът на разговорите въобще, но и особено по регионалните теми, защото президентът Буш с искрен интерес и уважение се обърна към президента с молба за консултация, за обсъждане и за съвет как от наша гледна точка, от нашата съседска позиция изглеждат събитията и състоянието на нещата в непосредствена близост. Позицията на България в интерес на истината е била доста ясна и последователна. Също така като член на Европейския съюз ние естествено сме част и от европейските дискусии по въпроса, така че президентът Първанов ясно посочи, че България подкрепя плана Ахтисаари, така както е заявена и позицията на Европейския съюз. Но познавайки в детайл обстановката наоколо, българският президент насочи вниманието на своя американски хомолог именно към особеностите на сръбската действителност, необходимостта действително от приобщаване на сръбския народ, на Сърбия като държава, а мисля, че това е виждането и на Европа. Трябва да ви кажа, че и аз на собственото ми равнище, което е по-скоро . . .попада към експертната . . .диалози, съм водила подобни разговори във Вашингтон и никога Държавният департамент не е бил колеблив относно необходимостта да се даде такава перспектива на Сърбия. Нещо повече, американската администрация, американския Държавен департамент води такива разговори и в Брюксел. Така че, що се отнася до европейско бъдеще, евро-атлантическа перспектива за Сърбия, тук всички са съгласни.

Добре, това означава ли, че след посещението в София е възможно американците да предложат на НАТО приемане на Сърбия, разбира се, спазвайки всички процедури?

Вижте, върви... както добре знаете, тези разговори вървят. Има степени. В никакъв случай не е възможно, и мисля, че и България това няма да приеме, да се направи един вид служебно членство в северноатлантическия пакт, особено след като всички знаем какви условия трябваше да изпълни нашата страна - и българската армия, и българското общество. По-скоро е важно Сърбия като държава и сръбската администрация, сръбският народ да влязат в този процес на преговори, "Партньорство за мир", план за действие за членство и, разбира се, след това членство. Важно е да се сложи началото на процеса и затова е хубаво, че Сърбия има правителство, въпреки че отне доста време съставянето му след едни не леки избори.

Вие сте може би един от най-подходящите хора, който може да обясни достъпно на българите в какво точно се състои американският дебат за тази визова система, заседнала в миналото, която трябва да бъде реформирана, по думите на президента Буш днес в София. Какъв е проблемът българите, като много други европейци, да влизат в САЩ като туристи, без да имат визи и без да минават през, да ги наречем, сравнително унизителни процедури в американското посолство?

Ще се опитам да обясня. Но наистина тук имаме една дълга предистория и затова аз по-скоро по-опростено ще го направя. Бедата е, че нашите разговори, усилията не само на България, но и на останалите държави, подписали пътни карти и кандидатстващи за безвизов режим, съвпадат по време с един наистина много труден дебат в САЩ и той е за съдбата на нелегалните имигранти в САЩ. Разбира се, имаме сигурно и българи, които са с неуреден статут, и други националности от европейските държави, но не те, не ние сме големият проблем, същинският проблем, поради който се усложнява тази политическа дискусия. Стана дума за близо 12 даже до 14 милиона нелегални имигранти в САЩ, повечето от които са влезли от южната граница, от Мексико. И големият спор е дали и как да се регламентира техният статут. Така че нашият въпрос, визовият въпрос за европейците попада в този много по-сложен контекст.

Добре, и каква е перспективата във времето? Кога българи ще могат да отидат и да видят САЩ без визи?

Нарочно прекъснах отговора си, за да не натоварим съзнанието на слушателите с много подробности. Сега продължавам отговора по темата. За нас, за посолството усилията в ежедневието, когато си правим срещите в Конгреса, са да искаме разграничаване на въпросите, което всъщност прави и ЕС, ние работим заедно със своите съюзници, със своите колеги от ЕС. Един е въпросът за безвизово пътуване на държавите съюзници и тук именно попада България. Законът, който е внесен от сенатора Войнович, носи именно такова наименование, такова название. Това е закон за безвизово пътуване, закон за подкрепа на държавите, подпомагащи Америка в борбата срещу тероризма. И тук ние вече влизаме в много по-ясна система на законодателни и политически действия. Този закон, който е част от сектора за защита на държавата, т. нар. пейтриът акт, патриотичен закон, правя груб превод, защото не може съвсем добре да се преведе на български, този закон, както казах, визира съюзниците на САЩ, които не представляват заплаха - било имиграционна или заплаха за сигурността на Щатите. Ако този закон мине в Конгреса, ако той бъде гласуван в идните два до три месеца, то тогава започват разговорите на равнище администрации с държавите, с отделните държави. И в момента нашите усилия са, както казах днес и по-рано, да отделим темата за безвизово пътуване на европейските държави от темата за статут на незаконните, нелегалните имигранти вътре в САЩ. Знам,че най-добре би било да мога да ви кажа срок, дата едва ли не, но нека да вървим постепенно. Нека най-напред са сме сигурни, че е приет законът, който отваря вратите към конкретните разговори с администрацията.

Имате ли статистика какъв е процентът на нелегални или просрочили визите си българи в САЩ, такива, които поставят България сред страните, от гледна точка на Америка, застрашаващи сигурността й?

Радвам се, че отворихте дума за критериите, защото във всички случаи критерии ще има и те ще бъдат еднакви, повтарям, и за т. нар. стара Европа, и за нова Европа. Отказът на визи, на исканията, на молбите за визи към момента е определен като праг от 3 процента. В този закон се дават варианти - или силно повишаване на прага до 10 процента, или цялостното му отпадане. Тоест един много положителен поглед към този критерий. Имаме информация да, за това какъв е процентът на отказани визи. ..

Какъв е нашият процент?

...да, но имайте предвид, че слязохме от близо 30 процента на 16-17 процента.

Е, даже 10 да направят, пак няма да стане.

Тук обаче ние зависим от преценката, която се прави от американска страна. И затова в разговорите, които водят българските представители, постоянно настояваме да има по-ясна система на преценка, по-прозрачна и с яснота на критериите. Има обаче още един критерий, по който ние сме безпомощни да направим преценка и това е пресрочване на срока на визите, което вече води именно до нелегални имигранти. Затова усилия трябва да положи американската страна, която да проследява по-ясно изхода, излизането на посетителите в САЩ. Така или иначе става дума за доста сложни погранични дейности, дейности на администрациите по пропускателните пунктове и много по-добра организация на място. Няма да е лесно, но аз съм радостна, че процесът е започнал. И във всички случаи ние ще стигнем до отпадане на визите, но. .. какво да кажа, не го виждам примерно в рамките на тази календарна година.

Друг въпрос, който българите разглеждат и в контекста на равнопоставеност, е американският противоракетен щит. Днес президентът Буш говореше за щит за ракети, но със среден обсег, за разлика от щита, който ще бъде в Чехия и Полша и който ще е с далечен обсег. Вие като български посланик след това посещение ще поставяте ли вече във Вашингтон въпроса за разпростиране на щита на сигурност срещу ракетите и върху България?

Тук искам да внеса малко. .. ще я нарека техническа яснота. През цялото време говорим за противоядрена защита или противоракетна защита, която САЩ искат да разположат в Полша и в Чехия, и която на практика защитава САЩ, защото това са прехващачи за ракети с далечен радиус на действие. Сега, оттук насетне идва големият въпрос как Европа като цяло осигурява защитата си. И затова нашето разбиране е, а то в интерес на истината... от американската страна, е, че е необходимо да се помисли за натовска защита. Така че няма да се формулира по този начин тезата, българската теза. По-скоро в Брюксел, където е мястото на тези разговори, би следвало най-напред натовските държави да изяснят как те виждат своята противоядрена защита, в която да се впише вече и американският противоядрен щит.

Друга тема са. .. всъщност бяха ли тема базите, които да се ползват съвместно на българска територия, защо се бавят техническите споразумения, които да направят възможно практическото използване на тези бази?

Бяха маркирани като един решен въпрос, в интерес на истината. Министър-председателят в своите разговори с президента Буш отбеляза, че се работи интензивно по приключване на текстовете, което означава, че в идните месеци и тази част от задачата ще бъде изпълнена, за да могат те да влязат в действие.

Т.е. срокът е есента?

Срокът е есента, да.

Другата голяма тема - Либия. Доловихте ли някакъв нов сигнал, нещо непознато в това, което каза днес президентът Буш по казуса с българските медицински сестри?

Виждам продължаващия ангажимент на президента, който е и политически, а бих казала, и практически, защото САЩ участват и във фонда, който бе създаден специално за тази цел. САЩ винаги в тези години, откакто бе създаден тристранният формат САЩ - ЕС - България, използват своята политическа тежест пред либийската страна, пред полковник Кадафи, за да настояват за това решение. Така че оттук нататък виждам още по-концентриран натиск и същевременно видим, достатъчен принос на американската страна и във фонда. Търси се, както знаем отдавна, търси се пакет, който да успее да удовлетвори и исканията на семействата, и политическата страна, политическия компонент в този толкова сложен казус.

Въпросът към Буш днес обаче беше за парите и за това доколко той ще се ангажира да лобира сред големите американски компании да дадат пари във фонда. Там като че ли американският президент не даде категоричен отговор, че ще работи да се дават пари във фонда.

Вижте, нека не. . . имаше един въпрос, да, знам за какво говорите, мисля от "24 часа" се зададе един въпрос, който беше свързан с една конкретна програма, но аз предлагам да оставим на американската страна да търси начините и средствата, с които да ни окаже тази помощ. Във всички случаи те по-добре знаят своите собствени пътища за осигуряване на такава подкрепа. Аз мисля, че не бива да се притесняваме относно готовността на президента Буш да я окаже.

Друга тема - американските инвестиции конкретно в енергетиката, какво точно имаше предвид българският президент, когато канеше американците да се включат в енергийни проекти? Търсене на баланс с руските участия в България или нови проекти, каква точно е идеята, какво искаме от Америка?

Ами вижте, аз бях като вас слушател на пресконференцията и мога да презумирам нещо, което е очевидно. Присъствието на американски компании в енергетиката без съмнение ще приведе геостратегически характер на тези инфраструктурни проекти. И повече от това няма причина да предполагаме и да търсим, то е очевидно.

Добре, а какво каза Буш на призивите изобщо за инвестиции в България? Агенциите цитират неговия уклончив отговор, свързан с гарантирането на инвестиционните проекти в България. Продължава ли да бъде недоволна Америка, американският бизнес от условията за бизнес в България и от какво точно?

Вижте, самото навлизане на AIG в България и буквално преди седмици със закупуването на БТК означава, че американският бизнес не се притеснява да влезе в България. Ще ви кажа, и то даже не толкова от днешния ден като впечатления, от мои впечатления от обиколката, която имахме с посланик Байърли в първите 10 дни на месец май. Това, което очаква американският бизнес са, разбира се, прозрачна и сигурна среда. Такава те намират, сигурно има ситуации, в които не се спазват всички критерии, които очакват да намерят място, но доброто е, че съдебната система действа и са налице гаранции за инвестициите, които се влагат у нас. Те са защитени инвестиции.

А в частните разговори...

Това, което обаче стана известно също, е намаляващият пул от квалифицирани българи дотолкова, доколкото, когато идват у нас, в своите представителства, в своите офиси чуждите, големите чужди компании наистина набират най-добрите представители, най-добрите кандидати от българска страна и постепенно този запас започва да се изчерпва. Така че, мисля, един от изводите е необходимостта да се организира още по-активна подготовка на квалифицирани българи, за да не става така, че силно вливащият се такъв резерв да бъде повод да се търсят други държави, други места за инвестиции.

А назова ли Буш в някой разговор, било официален или частен, конкретна компания, конкретен случай с проблем в България, понеже имаше такива очаквания за канадски компании, за американски компании? Тези истории около златото в Челопеч. Каза ли той някаква фирма, която има проблем?

Не. Аз затова започнах с думите, че в това посещение, в тези разговори България като страна с изисквания или по-скоро към нея отправени изисквания, такава тема нямаше. Повтарям отново, разговорите бяха изцяло около това какво могат България и Америка да направят заедно и нямаше това, за което ме питате вие. Нямаше посочване на конфузни ситуации или пък на недоволни фирми.

Какво точно ще прави фондация "Америка" за България? Кои ще са нейните точно учредители като юридически лица?

Аз също като вас ще се интересувам да разбера. Идеята на президента всъщност е фондът, който беше създаден преди години и който подпомагаше предприемачи, да прерасне в тази фондация с основно същата цел - за да бъдат подпомагани млади предприемачи, среден и малък бизнес у нас.

Друга тема в България. Президентът Буш каза колко подкрепя премиера Станишев в борбата му срещу корупцията. Преведе ли точно какво подкрепя?

Не ви чух добре.

Какво точно...

Преведе ли?

Да, преведе ли, освен тази обща декларация в разговорите, кои точно действия той оценява като постижение в борбата срещу корупцията?

Да. Чух ви добре сега. Тук имам един интересен, любопитен щрих в изказа на президента Буш. В интерес на истината той въведе темата единствено за да покаже пътя, който е изминала България от началото на тези интензивни контакти между двете страни, и той припомни колко по-различни са изглеждали обстоятелствата около борбата с корупцията, около прозрачността, създаването на правова държава и днес. И това беше смисълът да отправи поздравленията си и похвалата си към министър председателя Сергей Станишев. И това, за което ви казвам, което беше една много хубава фраза, той се обърна към него и каза: Г-н министър-председателю, ние очакваме вие да сте мистър Клийн. Сега, това е, съжалявам, че го казвам на английски, но най-близко би се превело като г-н Чистота, г-н Чисти ръце. И това беше може би най-хубавият метафоричен израз, по който. . . с който Джордж Буш даде оценката си за усилията на министър-председателя. И на правителството, разбира се.

Кажете накрая неща извън протокола, някакви гафове. Чуждите медии разказват как някои от флаговете в София на САЩ били обърнати и като че ли с това се изчерпват гафовете. Докато...

А, това не е и гаф дори, а по-скоро едно изискване, което да ви призная, и аз сега научих - звездите, където са звездите да сочи само на север и на изток, и то се оказа, че се корени в историята на Гражданската война и борбата между Севера и Юга, войната по-скоро между Севера и Юга. Тъй че оказва се...

Това значи няма гаф?

... човек цял живот учи по нещо. Аз също смятах, че са неправилно сложени, но се разбра, че е станало по изрично настояване на американската страна. И може би да използвам разговора, за да изразя малко учудване от тази психоза, която се създаде около мерките за сигурност. Това е обичайна практика и даже днес споделях в разговори с участници в делегацията, че преди много години в Хелзинки, когато се провеждаше Съвещанието за сигурност и сътрудничество и аз за първи път можах да видя американска делегация, президентът Форд тогава беше охраняван по доста по-зрелищен начин - с открити автомобили, в които прави или полуприклекнали се виждаха живата му охрана, с кордони, т.е. има една система на охраняване, която е заложена като закон, и може би е по-добре да има сигурна охрана, отколкото да има неприятни изненади. Аз ви го разказвам единствено, за да... поне чрез вас, ако мога аз да разкажа на българските зрители, на... т.е. слушатели, на българската публика, че не са извънредни, не са изключения тези мерки. Те са част, нека така да кажем, част от американската система на опазване, на гарантиране на сигурността на американския държавен глава, който и да е той и където и да се намира той.

И на вас да кажа, и на слушателите, че преди малко една информационна агенция от Испания - ЕФЕ, позовавайки се на албански телевизионни канали, разказва, че часовникът на Буш бил изчезнал, докато се здрависвал с албанските граждани. Белият дом отричал тази информация, но така или иначе такива чак истории в София днес нямаше. Впрочем импровизация на президента ли беше това да отиде днес в... да се ръкува с хората при Незнайния воин, или беше добре организирана? Знаеше ли се предварително?

Мисля, че той го прави винаги. Аз съм гледала неговите предизборни кампании. Джордж Буш знам, че бива критикуван за много неща, но той има едно свойство, с което човек се ражда, или го има, или го няма. Той общува много добре лично с хората и мисля, че за него е веднъж лично удоволствие, и втори път - разбирането, че това е част от работата му като президент - да се ръкува, да се изправя лице в лице с възможно най-голям брой хора. И трябва да ви кажа, че където и да минахме пеш, той никъде не пропусна да го направи. Ще ви кажа, че в колата, когато се придвижвахме, тъй като имах удоволствието да бъда в бронирания автомобил на президента от срещата в Министерския съвет до Бояна, той не пропускаше да маха, може една ръка да се е изправила да маха отстрани на улицата, да помаха и да обърне поглед към всеки, който той можеше да обхване. Така че, това е разбиране при него, начин на поведение.