Касим Дал: РБ трябва да сложи ред в къщата си - ако няма единни решения, по-добре да се разделим
Касим Дал: РБ трябва да сложи ред в къщата си - ако няма единни решения, по-добре да се разделим / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Няма друг изход освен правителство на малцинството с два варианта - ГЕРБ да направи коалиция с РБ или сами да излъчат правителство. Третият вариант е да се ходи на нови парламентарни избори, от които не бива да се боим. Това коментира в интервю за предаването на Дарик „Междуредие" Касим Дал. Като създател на Народна партия „Свобода и достойнство" /НПДС/, която е част от Реформаторския блок, Касим Дал коментира в сряда противоречията в позициите на реформаторите ден по-рано.

РБ не е взимал решение да се участва в коалиция, само ако в нея се включи официално и Патриотичния фронт, заяви Касим Дал ден след като Радан Кънев и Меглена Кунева обявиха такава позиция на реформаторите. Дал подчерта, че в блока няма единно мнение за патриотите, но беше категоричен, че не може да има тройна коалиция. Той смята, че трябва да се сложи край на боричканията в Реформаторския блок, като призна, че представители на различни формации правят опити да водят паралелни разговори с ГЕРБ. „Ако няма да се вземат единни решения в блока, по-добре е да се разделим", каза още той пред Дарик.

Осем групи в НС и над 40 партии, представени реално в парламента - това ли кара всички от първия ден на работата му да говорят за нови предсрочни избори, кога ще бъдат те?

За нови парламентарни избори говорят, но никой не иска тези избори, защото нито една политическа партия или коалиция, която участва на изборите, не е готова за избори.
Но ние не трябва да се страхуваме от нови избори. Напротив - не може тази агония да продължава! Час по-скоро трябва ГЕРБ да вземат инициативата и наистина вече след днешните срещи с председателя на ЕНП, мисля, че нямат друг изход, освен да се направи правителство на малцинството - или само ГЕРБ или ГЕРБ и РБ. Друго решение няма или да се отиде на избори. Трябва да се подготви споразумение с РБ, защото за дясно-центристки кабинет друг вариант няма.

Как си обяснихте промяната вчера в позицията - първоначално Борисов и Кунева обявиха като вариант правителство на малцинството на ГЕРБ и РБ, после какво се случи, че тази позиция се промени и се поиска участието на патриотите?

Част от колегите, за съжаление точно там е проблемът при нас в РБ, че точно по този въпрос дали ПФ да участва или да не участва, ние нямаме общо становище. И една част вчера обявиха, че непременно трябва с ПФ да се направи коалиция. Държа да подчертая, че такова решение няма на целия Реформаторски блок.

В какъв формат е взето то тогава? Само в групата ли?

Само в групата е обсъждано, без да се обсъжда в различните партии. И може би ние като РБ оттам трябва да започнем, за да спрем този цирк. Първо да си сложим в нашата къща ред и след това да тръгнем.

Оптимист ли сте, че има шанс да се сложи ред?

Вижте, ако няма да се случва това нещо, ако няма да се взимат единни решения, по-добре да се разделим. И този вариант го има. Но искам да кажа, че ние първо трябва да си решим нашите проблеми в РБ, а да не ги прехвърляме на други партии, на други коалиции.

И изобщо на страната в момента като политически субект, от който зависи правителството.

Точно така. За да сме сериозна политическа сила, получила доверието на българските избиратели, ние трябва да се държим сериозно. За съжаление тези вътрешни боричкания бих казал, довеждат нещата дотук. Но ние ще решим тези дни този въпрос.

Трябва да се събере кой орган?

Днес се събира Гражданският съвет на РБ и мисля, че тези дни ще се реши този проблем, за да се успокоят нещата. За да можем отговорно да преговаряме, трябва така да се подходи.

Това, което казвате е важно, защото във вторник поне пред медиите информацията, която беше изнесена, че РБ е за тройна коалиция, беше поднесена като официално и общо решение на блока. Ако правилно ви разбирам, вие като част от блока - партия „Свобода и достойнство", не сте против участието на ПФ или взаимодействие с тях, но не държите на всяка цена това да бъде в рамките на тройна коалиция?

Точно така, даже не може да бъде тройна коалиция. Може да има подкрепа за политики, за всичко друго, но с тези хора... Вижте, и Европа има едни червени линии, които не трябва да се прекрачват. За съжаление политици от тази коалиция ние въобще не ги виждаме като наши партньори. Как да стане това?!? Не само ние, Европа не ги вижда така. Така че в никакъв случай не може да стане въпрос за тройна коалиция.

Всъщност вие на първата среща още с ГЕРБ направихте точно това послание, че онова, което искате е във властта да няма ченгета и ксенофобски партии.

Точно за това става въпрос. И тук не само ние, но и Европа няма да прави компромиси, а ние сме членове на ЕС. Никога това не трябва да го забравяме.

Защо обаче прекрачват или подминават вашата теза в РБ?

Не, това идва от това... как се казваше - и замириса на власт, и някои слягат желанията пред своите възможности.

Това исках да ви питам - доколко опцията все пак РБ да участва във властта, може да стегне редиците или по-скоро обратно - по старо правило перспективата за власт разделя и вади други черти от характерите?

За съжаление ние тези проблеми трябваше да ги решим още след евроизборите. Оставихме ги във времето, сега виждам, че сме сбъркали, но ние сме зрели хора. Наистина, за да не даваме различни послания, веднъж завинаги трябва да решим тези проблеми помежду ни. И това ще бъде решено тези дни.

Говорите да бъде решено дали се тръгва към общ политически субект с един председател? Това ли имате предвид?

Точно това не направихме и оттук идват проблемите. Когато подписвахме споразумението за РБ петте партии, това е една от точките да се върви към общ субект с общо ръководство. И това ще стане рано или късно.

Чудя се дали не се чувствате като „дете на родители пред развод", ако използвам тази метафора? Вътре се карат, упрекват се от сутрин кой на кого поставял ултиматуми, кой кадрувал...

За съжаление това са нашите български реалности, особено когато има апетити и към власт, за съжаление тези неща стават. Виждате колко ми е трудно да говоря за това, защото идеята Реформаторски блок е да спрем всичко това, което се случва в България досега, но за съжаление ние първо нас си трябва да променим. И това ще стане.

Трудно говорите, но трябва да сте честни към онези, които ни слушат и тези, които са гласували с надежда РБ да представлява интересите им. Наблюдавате ли нещо от това, за което се говори в медиите, че различни представители на блока водят паралелни разговори с ГЕРБ?

За съжаление ги има тези неща, но аз пак повтарям - убеден съм, че ние ще ги решим тези дни тези проблеми.

Казахте, че с ПФ не трябва да има тройна коалиция, обаче в другият вариант няма ли да разчитате на гласовете и подкрепата на ДПС, ако се включите в едно правителство на малцинството?

Може би произхождайки от тези притеснения вчера така се избърза с това предложения. Аз обаче, ако разбрахте, започнах от това - ГЕРБ трябва да си поемат отговорността. Първа политическа сила са, така че кой ще сяда на масата, с кого ще преговарят, те трябва да решат. Нека ние да не поемаме отговорност за това, защото ние имаме само 23 депутати.

Но трябва пък да сте наясно утре в условие на власт, без едно твърдо мнозинство, кой натиска копчето за вас? Защото можете да бъдете упрекнати...

Неслучайно казах, че ако наистина се направи това правителство на ГЕРБ с партньори РБ, ще търсим подкрепа за програмата, която ще бъде направена. Защо да не получим и от другите политически сили подкрепа?!? Да, притеснително е от ДПС да се получи тази подкрепа, защото знаем и ние точно сме хората, които се борим срещу този монопол, който упражнява ДПС. Но реалностите са такива - осем партии в НС, ние според ситуацията трябва да реагираме. Или най-малкото да направим усилия да направим това правителство.

Вчера тук говорихме, че ако ДПС не беше толкова сатанизирано и ако на първия ред на НС не седеше отново Делян Пеевски, Борисов вероятно можеше да управлява спокойно с 84 депутати?

Не станаха ли много „ако"?!? За съжаление ръководството на тази партия наложи този стил, този модел на управление. Това няма нищо общо с избирателите на ДПС, но моделът, който те налагат ние никога не можем да подкрепим. И ще държим всичко да се изясни около КТБ, защото мисля, че там е ключът на всичко, което се случва сега.

Вярвате ли, че е възможно да се разгради „модела КТБ"?

Трябва всичко възможно да направим истината да излезе наяве.

Дори и ако трябва да подкрепите законопроекта на Пеевски и Цонев?

Не. Тези хора, за да блокират подкрепата на един такъв законопроект, те го предложиха. Това е „мижи да те лажем". Най-малкото удължиха срока за приемането на един сериозен закон и аз бих призовал, ние говорим и в групата, че ако се състави коалиционно правителство на ГЕРБ и РБ, от това правителство трябва да излезе този проект, който наистина да реши проблема с КТБ. А не да се прехвърля темата от БНБ на НС, от НС на БНБ. За съжаление толкова много закъсняхме, че аз не знам политическо решение доколко може да се вземе...Най-важното е да се изпълнява действащия закон, става въпрос за хората с гарантирани влогове - тези пари трябва да се получат.
Какво ли не се изговори по темата - най-важното наистина е да се направи един международен одит, за да се види пълната картина в банката, но затова трябва политическо решение. Така, че час по-скоро трябва ГЕРБ да поеме отговорността си и да направи правителство.

Казвате ГЕРБ, но насила реформаторите не могат да бъдат вкарани в кабинет. Какво се случва, ако няма съгласие?

Отиваме на нови избори. Не трябва да ни е страх от избори, демокрацията е това. Ако не се разберем, ако нямаме достатъчната подкрепа, която и ГЕРБ и РБ имат съмнения, наистина трябва да се отиде на нови избори.

Експерименти не трябва да се правят. Отговорността е на политиците, но отговорността е и на избиратели, които пратиха тези осем формации в НС. Избирателите за съжаление пак гласуваха за хора, които буквално са изхабени и не би трябвало да са в политиката. За съжаление тези хора, които докараха нещата дотук за 14 месеца - този икономически екип, този политически елит, пак е в НС. Затова нещата ще вървят така, докато избираме такива хора.

Какво ще се случи, ако не чуят вашата позиция, позицията на НПСД, в рамките на РБ?

Категорично ще имаме обща позиция, ще бъдат изгладени тези разминавания, които тези дни бяха изкарани пред публиката. Носим отговорността, която ни е дадена от избирателите на РБ, мисля, че никой от лидерите няма да си позволи безотговорно да се отнесе. Блокът ще има общо становище, ще взимаме общи решение и ще бъдем сериозен партньор.

В това число може да направите и компромис дори с позицията си срещу коалиция с ПФ?

Ако по определени точки ни подкрепят, ние нямаме нищо против. Не, коалиция няма да има според мен. Особено след срещите с Жозеф Дол няма да има такава. Два варианта има само - или коалиция с РБ да направи ГЕРБ или сами да предложат правителство на малцинството. Другото е да се отиде към нови парламентарни избори.

Не трябва да сме толкова критични към партиите в НС - осем групи са, много разделителни линии има между тези политически сили, понякога от неопитност или разминаване може да има проблеми, но накрая според мен решенията ще бъдат в интерес на България.

Всеки от лидерите в тези осем партии и коалиции мисля, че разбират каква е отговорността. Ако не я разберат, избирателите ще накажат всички нас! Някой си отидоха за 14 месеца, други могат да си отидат за 4 дни - всеки трябва да си понесе отговорността. Да не се страхува, но с ясните отговорности и задачи, които трябва да свършим, защото ако ще продължаваме това, което беше 14 месеца, по-добре никой да не се с това. Реалностите са такива, че ако ние не се променим, ще бъдем изхвърлени от политиката. Избирателите дадоха такъв знак на изборите. Но ако е само да има правителство, ей така - да не се вземат никакви решения и да не се правят реформи, ние няма да участваме.