Италианските медии за либийското решение за медиците
Италианските медии за либийското решение за медиците / netinfo

Замяната на смъртните присъди на шестимата медици е малка стъпка напред, отбелязва италианското издание "Осерваторио суи Балкани" в кореспонденция от София. Решението на Висшия съдебен съвет на Либия беше очаквано с примес от напрежение и надежда в България и беше посрещнато със смесица от облекчение и разочарование, отбелязва авторът Франческо Мартино. Той посочва, че спокойните и привидно умерени коментари на дипломатите по повод решението на Висшия съдебен съвет са били в противовес на нескритото разочарование на роднините на медиците. Едва прикрито разочарование демонстрираха и Джефри ван Орден, който до миналата година докладваше пред Европейския парламент за напредъка на България по пътя й към ЕС, както и заместник-председателят на групата на европейските социалисти в ЕП Ханес Свобода.

Изданието изтъква, че важна роля в развитието на случая изиграл френският президент Никола Саркози, който изпрати в Либия съпругата си и обеща сам да отиде там възможно най-скоро. Важна роля изигра също и ЕС. Натискът от страна на Съюза върху Либия беше голям, насочен най-вече върху желанието на либийския лидер Муамар Кадафи да бъде приет отново в международната общност, допълва авторът.

Промяната на присъдата на шестимата медици от смъртна на доживотна все още не означава изход от тунела, в който те се намират от вече осем години, отбелязва в специализирания си дипломатически бюлетин италианската агенция "Велино". Още много трябва да се направи. Прекаленият ентусиазъм на някои относно промяната на присъдите на медиците беше попарен вчера от либийския външен министър Абдел Рахман Мохамед Шалкам, който каза, че случаят с шестимата медици все още не е приключил и че остава все още един важен етап - този на предоставянето на гаранции за лечението на заразените с вируса на СПИН либийски деца. Някои наблюдатели в Триполи смятат, че Либия ще се съгласи българите да бъдат екстрадирани, но ще изиска те наистина да излежат присъдите си в родината си, допълва агенция "Велино".

Агенцията цитира и италианския вирусолог Фердинандо Аюти, президент на италианската Национална асоциация за борба със СПИН, според когото случаят с шестимата медици е сериозен акт на несправедливост. "В действителност тези хора бяха обвинени, без да има каквито и да е доказателства срещу тях. Те бяха оневинени от международната научна общност, която на базата на свидетелски показания, неоспорими факти и вирусологични изследвания установи, че епидемията от СПИН се е появила в клиниката в Бенгази преди появата на българите там", заявява италианският експерт. Той критикува италианските неправителствени организации, специализирани в борбата със СПИН и в борбата срещу смъртното наказание, че не са се присъединили към усилията на италианското външно министерство, на премиера Романо Проди и на италианските учени да помогнат за благоприятно развитие на случая с българските медици.

Изданието "Падания" информира, че италианският евродепутат Марио Боргезио е отправил писмено запитване до Европейската комисия какви суми е отпуснал ЕС на Либия под формата на хуманитарна помощ. Според италианския евродепутат ЕС се е оставил да бъде изнуден от Либия и това създава опасен прецедент. Така всеки диктаторски режим от някоя страна от третия свят ще смята, че има правото да притиска по този начин ЕС и да го изнудва, като приписва несъществуващи и абсурдни престъпления на онези европейски граждани, които имат лошия късмет да се окажат по работа или просто като туристи в Либия, смята италианският парламентарист, цитиран от "Падания". /БТА/