Христина Христова: Не бързайте да плачете за краха на НДСВ
Христина Христова: Не бързайте да плачете за краха на НДСВ / снимка: БГНЕС, архив
Христина Христова: Не бързайте да плачете за краха на НДСВ
54501
Христина Христова: Не бързайте да плачете за краха на НДСВ
  • Христина Христова: Не бързайте да плачете за краха на НДСВ

Лидерът на НДСВ Христина Христова е в студиото на „Седмицата”:

НДСВ, аз не съм сигурен сега, ако попитаме слушателите какво значи това съкращение, дали повечето няма да кажат Национално движение "Симеон Втори", дали ще се сетят, че С-о и В-то го сменихте на... Ах, ето и аз се замислих - стабилност и възход.

И възход. Прав сте, много хора няма да могат да разчетат абревиатурата, затова именно тя остана като...абревиатурата остана като марка НДСВ. НДСВ е една партия, управлявала два мандата нашата държава и постигнала най-големите приоритети - влизането в НАТО и присъединяване, подписване на договора за присъединяване към Европейския съюз.

Предстои ви шести конгрес. Ще има ли седми според вас? Много са хората, които казват, че със С и В на "Симеон Втори" и смяната му със стабилността и възход всъщност с тази партия се свърши.

Като споменахте Негово величество Симеон Втори, днес той навършва своята 75-годишнина. Позволете ми...

Да, и аз нетипично за българските медии също го припомних и подчертах това, че той ще бъде запомнен с подпис върху договора с Европейския съюз.

Позволете да пожелая от мое име и от името на хората от НДСВ здраве и дълголетие, но...както се казва, не бързайте да плачете за краха на НДСВ.

Ама, то може би никой и не плаче...

В смисъл да се казва такова съждение, защото тест имаше скоро. Този тест бяха местните избори преди няколко месеца, в края на октомври миналата година. Знаете, 2009 г. от партия на властта не само НДСВ не беше във властта, ами изпадна от парламента. Голям шок беше това за хората на НДСВ. Деморализираха се, демобилизираха се, демотивираха се, загинаха организации, напуснаха ни хора и аз поех в този най-тежък период НДСВ и трябваше да се съхранят хората, да се върнат напусналите, нови организации 60 се създадоха в рамките на две години и половина. Мисля, че излязохме от шока. Искахме да видим дали този подход на...най-накрая да обърнем внимание на хората, на организациите, а не да функционираме като партия само на централно ниво, се оказа подходящ подход и на местните избори 2011 г. НДСВ е четвърта политическа сила не по мои данни, а по данни на бюлетина на Централната избирателна комисия.

А какво броите обаче? Ако броите и коалициите...

И партийно, и коалиционно, и всички партии...

И там като си ги преброят всички коалициите, и...

Партийно и коалиционно, като в много от коалициите, да не кажа около 60 процента, НДСВ е водеща политическа сила, т.е. тя е била инициаторът, човекът произхожда от НДСВ, който е кандидатът за кмет или в листите, които са за общински съветници, и все пак това са 26 кметове, това са 350 съветници, това са 76 кметове на населени места.

Ама тези хора казват - аз съм от НДСВ, кмет от НДСВ?

Разбира се, и ние влязохме в тези избори с проценти, които ги имаме от 2007 г. - 0,3, 0,5. Имаме общини, в които... ето, например в Ценово имаме 44 процента, в Мизия - 36 процента, в Дългопол - 34 процента, и това са кметове чисто на НДСВ.

Да де, ама...

И мога още много да изреждам.

Знаете ли как звучи това? Тая партия, която взе 50 процента от депутатите в парламента 2001 година, милиони хора я подкрепяха, сега да казвате ама ние имаме еди-колко си процента в Дългопол. Това, което като че ли не изговорихте, е защо стана така според вас?

Трябва да ви кажа, че вие ми напомняте за един парадокс. Този резултат на местните избори, който имаме сега, на последните местни избори, е подобен на резултата ни на местните избори...

2003-а.

...2007година, когато НДСВ беше в управлението с 53 депутати, с 5 министри, с вицепремиер и т.н. Ние си имаме този проблем, местните власти очертават жизнеспособността на местните организации на една партия, в голяма степен, и мисля, това исках да ви кажа, че отново има кондиция в НДСВ, има консолидация, защото ни предстоят много важни неща. Не знам дали редовни парламентарни или може би предсрочни, почвам да си мисля вече, анализирайки ситуацията, анализирайки това, което прогнозирам, че ще се случи през следващата зима, възможно е да има и предсрочни избори. Допреди два-три месеца не си го мислех това, но...

Защо според вас обаче НДСВ стигна от пълно мнозинство в парламента до нито един депутат?

Още... сигурно има още много да се избистря в причините, по обективни и по субективни причини, както биха казали анализаторите. Например НДСВ правеше едни невероятни политики в областта на финансите, на икономиката, в социалната политика, секторни политики, и някак си функционираше партията и нейният експертен потенциал на макрониво. Как се... обяснявахме на хората политиката, параметрите и т.н., и трудно поставяхме този мост към живота на хората. Ето това ще направим, то няма да ви се отрази веднага добре след 3 години, но то ще бъде добре за вас след 6 години, за вашите деца и т.н. Това едно. Второ, тук отново трябва да припомня въпроса с тройната коалиция, участието на НДСВ в тройната коалиция. Искам да ви кажа, че не е приключила дискусията в партията по този въпрос, болезнена е тази тема, но едно е ясно и аз мога ясно да го формулирам, дето се казва, в навечерието на нашия конгрес утре - влизането на НДСВ в тройната коалиция беше плод на държавнически подход главно на нашия лидер, който приоритет за него, а това е мое лично разсъждение, е държавническият приоритет. После възниква въпросът - добре, казахте, че вие да бъдете гарант за влизането в Европейския съюз, защото, видите ли, БСП беше стояла 8 години в опозиция, не беше участвала така интензивно и плътно в европейския интеграционен процес, ДПС сама не може да довърши интеграционния процес, и ние да бъдем гаранти. Но като влязохме 1 януари 2007, защо останахте в тройната коалиция, питат хората и питат и нашите членове и симпатизанти. Ами, пак плод на държавнически поход. Знаете, започнаха проблеми с еврофондовете, започнаха проблеми с корупцията, с големите проблеми във функционирането на съдебната система. Какво трябваше да...в такъв момент да се избави партията, да напусне, да предизвика политическа криза, да предизвика в този труден период, когато трябваше да се налага България в Европейския съюз, нови избори и т.н. И аз с едно изречение, ако мога да кажа, от държавническа гледна точка участието на НДСВ в тройната коалиция беше правилно. Не така стои въпроса от тяснопартийна гледна точка.

Какво мислите за Меглена Кунева?

Меглена Кунева е един човек от НДСВ. НДСВ много й помогна да си направи кампанията за президентски избори, избра пътя на самостоятелен политически проект, внимателно ще наблюдаваме каква политическа партия ще се роди, какви хора освен тези, които са напуснали и изгонени от други партии, ще отидат в този проект, ще следим какви ценности ще заложат засега. Това, което много ни липсва в говоренето на г-жа Кунева и на хората около нея, е икономическа програма, как ще излезе България от икономическата криза, която очевидно здраво е затиснала икономиката. Това ни и липсва. Ще се следим за нейните ценности. Вярвам, че ще бъдем в един спектър от политически ценности, което ще бъде основа за едно сътрудничество.

Коалиция с Кунева. НДСВ и "България на гражданите" в коалиция. Това възможно ли е?

Аз не изключвам, в политиката, нали знаете, никога не се казва никога, така че, когато има принципна основа, когато има общност или близост на ценностите, когато има воля за съвместни политики и усилия, но както ви казах, липсва ми очертаване на приоритетната национална цел от страна на "България на гражданите". Ето, класическите партии, които са в парламента, управляващите партии вървят в момента без посока. Ние ще опитаме утре на нашия конгрес, защото не сме загубили експертния си, управленския си потенциал, да формулираме нова управленска цел за България, нова, нова национална цел за България. Много помогна в нейното авторство моят добър колега и приятел Соломон Паси, а тя е България, в средносрочен план да бъде тази цел, да влезе в кръга на 40-те най-развити икономики, да знаем нещо съизмеримо, нещо изчислимо и това е Организацията за икономическо сътрудничество и развитие например. Ето една такава цел, която можем да си поставим българите, ние в НДСВ знаем как се излиза от кризисна ситуация, знаем как се плащат неразплатени плащания, знаем как се намалява безработицата наполовина, знаем как се намаляват данъци, осигурителна тежест, как се правят добри условия за бизнес и мисля, че можем да си позволим да поработим по този въпрос и да дадем нашата заявка за влизане в парламента.

Сами ли ще се явите на парламентарните избори догодина?

Досега съществуващият национален съвет даде на ръководството мандат да работим по два варианта. Единият вариант самостоятелно явяване на парламентарните избори, което значи да продължим това, което правим с укрепване на местните организации на НДСВ и да направим и втората крачка вече - отваряне към хората, защото само да си вършим вътрешните партийни работи очевидно не е достатъчно, и втори вариант сътрудничество, партньорство, коалиране с други политически сили. Виждате какво е състоянието на център в дясното пространство, едва ли това води до представителство на хората с центристко и дясно мислене. Тези малки партии сами не могат да се справят, трябва да се обединяват.

Да де, но как искате дясна партия да ви стане коалиционен партньор, след като сте била в коалиция с най-голямата лява?

Да, но тогава е имало приоритети, които са се сложили като обща основа, например България да влезе пълноценно в Европейския съюз и да започне да функционира като страна - членка на ЕС.Това е било една достатъчна обща основа и трябва да ви кажа, че с тройната коалиция ние нямаме повод за много разочарования, защото НДСВ успя да си направи политиките. Направихме 10-процентния данък, направихме стабилен бюджета, продължихме да работим за намаляване на безработицата и тя падна от 19,8 на 6, защото тя беше 6 юни месец 2009 г., ама сега от 6 е на 12. Сега сме в обратния процес, пак два пъти, но много по-ужасен и неблагоприятен. Направиха се политиките за майките, ако си спомняте, едната година майчинство на жените, които да взимат 90 процента от своята заплата и спокойно да отглеждат своите деца при този демографски срив. Така че не можем да кажем... ОК, била е доминираща лявата партия, с най-много места в парламента, но ние сме успели да направим своите политики, да реализираме своите визии.

Кандидатите за лидер утре сте вие, Любка Качакова и... остана ли Минчо Спасов?

Направи си отвод. Беше професор Огнян Герджиков и Минчо Спасов, те си направиха отвод, останаха двете кандидатури.

НДСВ ще се води от жена със сигурност.

Ами, НДСВ има традиция в това отношение. Знаете, че в първата парламентарна група на НДСВ 2001 - 2005 г. имаше 40 процента жени. Това е може би най-високият процент в Европейския съюз на жени политици, действащи.

Царят няма да бъде утре на конгреса. Той щял да отбележи в Мадрид днес рождения си ден.

Царят ни изпраща едно обръщение, в което е казал това, което иска да каже на членовете и симпатизантите, на делегатите и гостите на конгреса на НДСВ. Ние внимателно ще изслушаме неговото обръщение и ще си направим...и ще си свършим деловата работа. Вярвам, че ще имаме един конгрес с добър тон, един конгрес, който да определи тези национални цели, да направи промени в устава, да си приемем визията и да вървим напред към парламентарни избори.

Не се ли чувствате използвани от царя, не в лошия смисъл на тази дума. Всъщност той имаше голяма цел - България да стане член на Европейския съюз, на НАТО, постигна го с вас всички, които направихте НДСВ, и сега, ето, дори няма да дойде на конгреса ви, след като е постигнал целите си, и то добри цели.

Трябва да ви кажа, че аз съм много щастлива, че бях министър в правителството на царя, когато той беше министър-председател, след това бях народен представител в парламентарната група на НДСВ, сега оглавявам НДСВ, била съм евродепутат от НДСВ и трябва да ви кажа, че тогава имах повод да разбера колко огромен е авторитетът на Негово величество в Европейския съюз, в международен аспект. Тогава, когато разбираха, че сме евродепутати от партията на Симеон Втори, трябва да ви кажа, че с голям респект се отнасяха хората. Но нали знаете, никой не е пророк в собственото си село.

Тук сигурно сега повече хора ще се сетят, като кажеш царя, за горите. И тук царят за последен път през последните седмици се завъртя в медиите покрай онова решение на ВКС, че "Кричим" не бил негов и по този повод щяло да се тръгне на пак национализация на имотите, които уж му бяха върнати.

Щях да се учудя, ако не зададете този въпрос. Тази сага с имотите на царя е една тъжна сага. Значи, 1946 г. правителството на Кимон Георгиев пише закон, прилага го този закон, който е закон за отнемане в полза на държавата на имотите на царското семейство с приложен списък. 2000-та г. по същия този списък в този закон, очевидно са били на царското семейство, след като държавата ги отнема със закон, се връщат на царското семейство тези имоти. Царят получава една малка част през... мисля, че на 31 август 2000 г., и сега същата тази държава, трети етап, 2012 г. отново започва да отнема, как да кажа, да национализира имотите на царското семейство. Не ми харесва тази сага, най-вече не ми харесва това, че се политизира. Нека да бъде един наистина частноправен казус. Нека правосъдието в България да бъде на ниво, а аз си мисля, че живеем в правова държава и тези въпроси да се решават един по един наистина със средствата на правосъдието.

Сега може би на рождения му ден е честно да кажем, че с големи букви ще пише двата договора, които е подписал. В учебниците по история може да има едно каре встрани, където да се разказва на бъдещите ученици тази история с горите му, както има такива карета, съм гледал, за Стамболов какви имоти имал по "Раковска", да. . .

Да, си е взел еди-къде си, да.

... и покрай него е имало големи имотни истории. Май българските...

Аз...

... политици трудно се откачват от темата с имуществото. Може би от царя всички очакваха, че независимо какви права има, тези гори щеше да ги забрави. Аз съм го питал, той ми казваше - бащиния. Бащиния ми е, искам си я.

Ами, дори да приемем царя като един обикновен български гражданин, нека да му се дадат възможности, които има всеки български гражданин. Например аз си спомням, предишният министър на регионалното развитие, сега наш уважаван президент г-н Плевнелиев каза ние завеждаме дело срещу царя за имотите на царя и ще си върнем имотите. Казва го, без да се е произнесъл съдът. Ето това е плашещо в нашата правова държава, не бих я слагала в кавички. Наистина трябва да заживеем в една свободна държава с уважение към върховенството на закона.

Ще продължим разговора за царя сега, гледахте ли филма "Момчето, което беше цар"?

Гледах откъси от него.