Гичеровски: Боря се чрез наказания срещу бързите ремита и уредените срещи
Гичеровски: Боря се чрез наказания срещу бързите ремита и уредените срещи / netinfo

Петър Гичеровски, президент на Македонската шахматна федерация:

Г-н Гичеровски, бихте ли си представили накратко.

Президент съм на Македонската шахматна федерация от година и половина. Преди това съм се занимавал с журналистика, бях директор на културен дом в Скопие.

Занимавал ли сте се активно с шахмат?

Нямам сериозни шахматни изяви като състезател, по-скоро съм любител и поддръжник. Нямам шахматно звание, нито рейтинг.

Защо тогава се насочихте към този ръководен пост?

Шахматът ми е в сърцето още от съвсем малък. Когато бях на 8 години, през 1972 г., в Скопие се проведе шахматна Олимпиада и аз бях изключително впечатлен. Тогава помолих баща си да ми купи шах, научих се да играя и на практика не съм спирал оттогава. С шахматистите и шахматните деятели имам отдавна изградени отношения, защото като директор на културния дом им бях осигурявал неколкократно помещения и условия за провеждане на различни турнири. Затова, когато ме поканиха да оглавя федерацията, не се подвоумих изобщо.

Бързо ли свикнахте с новото си амплоа?

Мисля, че доста бързо се адаптирах към новата си работа. Справям се добре с проблемите на шахмата у нас, с шахматната дипломация и международни отношения. Разбирам се отлично и с участниците в различните бордове и съвети на ФИДЕ. Направих някои нововъведения във федерацията, в резултат на които работата потръгна по-добре и се забелязва видимо раздвижване в шахматния живот на Македония.

В какво се изразява това раздвижване?

Например в областта на борбеността и феърплея – все по-малко по време на вътрешните турнири се срещат бързите ремита. Това е резултат от наказанието, което федерацията наложи на двама шахматисти за уговаряне на срещи. Те бяха извадени съответно за 6 и 8 месеца от всички турнири, организирани от федерацията. За друг свой успех смятам и увеличените възможности на нашите състезатели да пътуват в чужбина за участия в международни турнири. Нашата федерация подписа четиригодишен договор за определен брой безплатни билети с македонския авиопревозвач и това много облекчи шахматистите ни.

Защо пропуснахте срещата на Балканската шахматна федерация?

Случи се нещо много куриозно. Не вярвам, че е тенденциозно, просто е някакво недоглеждане от страна на служителите в българското посолство в Скопие, въпреки че с повечето от тях съм приятел от 15 години. Както знаете, ние пътуваме с визи за България и аз подадох молба за издаване на визи на мен и съпругата ми по надлежния ред. Заедно с нас молба подаде и един македонски ФИДЕ-майстор, който искаше да пристигне в България на 28 април. Тъй като трите молби бяха подадени заедно, аз подозирам, че служителят в посолството е погледнал само датата на първата, в случая на нашия колега, и е издал визи на всички с начална дата 28 април. Когато си взех паспорта, аз видях, че имам поставена виза, но и през ум не ми мина да проверя датата. Така на 20 април със съпругата ми натоварихме багажа в колата, качихме се и потеглихме към границата. Чак когато стигнахме там установихме какво е станало, но вече нищо не можеше да се направи и ние просто се върнахме в Скопие. Затова изпуснахме срещата на балканските федерации и дойдохме едва на 28 април.

Въпреки това сигурно сте информиран за решенията, взети на срещата?!

Да, разбира се. Макар и с няколко дни закъснение, аз се информирах за това какво е станало на срещата и трябва да отбележа, че напълно подкрепям взетите решения. Нашите шахматисти ще участват във всички организирани от Балканската федерация турнири, но за съжаление Македония все още не е в състояние да домакинства някое състезание. Може би догодина или по-следващата година ще сме достатъчно стабилни финансово, за да организираме такава проява.

Как виждате сътрудничеството между Българската и Македонската шахматни федерации?

Сега ние се опитваме да поставим основите на такова сътрудничество и бих казал, че то вече започна с уговорката за един предолимпийски мач между женските национални отбори на двете страни. Аз смятам, че за нас ще е особено полезно да работим с Българската шахматна федерация, за да можем да се поучим и да заимстваме нейния опит. Не зная вие дали ще успеете да извлечете някаква полза от подобна съвместна работа, тъй като националните отбори на България са много по-силни от нашите, но искрено се надявам да сме си полезни взаимно.

Какво мислите за организацията на Европейските първенства?

Дойдох тук да събирам опит, защото догодина ние сме домакини на Европейското клубно първенство за мъже и жени. Изключително съм впечатлен от видяното в Пловдив, от цялостната организация, от информационното отразяване на състезанието, от прекрасните хотелски условия, от храната, която е много разнообразна и вкусна. Съдийството е чудесно уредено, разпределението на арбитрите е много подходящо, изобщо личи си, че е мислено много и са взети възможно най-добрите за състезателите решения.

Според вас кой ще спечели европейските титли при мъжете и жените?

При мъжете ми се струва, че Акопян е най-добър и ще успее да се пребори за първото място. Тъй като нямаме представителки при жените, не следя надпреварата там и не мога да дам прогноза.