Гергов: Пловдивският панаир не е монопол
Гергов: Пловдивският панаир не е монопол / netinfo
При откриването на Международен панаир Пловдив на 12 май министърът на икономиката и енергетиката публично съобщи, че в капитала на дружеството, в което държавата има 51 процента, а фирмата на Георги Гергов и Пловдивската община – "Пълдин туринвест", държи 49 на сто, до края на година ще бъдат апортирани терени в София и Варна, а после във Велико Търново и Русе. В замяна на апортите Гергов трябва да предложи солидни финансови ангажименти за строеж на нови изложбени зали. Какво мисли Георги Гергов за коментарите, че държавата подкрепа монопола на Пловдивския панаир, след като без търг и конкурс предоставя скъпи имоти на Панаира?

Какъв ще е вашият ангажимент срещу увеличаването на вноската на държавата в капитала на Панаира и на каква стойност? Има ли вече разчети?

Не, най-напред аз не знам дали това ще се случи, тъй като теренът, който ние имахме желание да влезе в активите на Панаира, е заложен от държавата пред Европейската инвестиционна банка като гаранция и още няма разрешение, не знам дали ще дадат, така че на този етап е просто несериозно да говорим за пари. За Варна въобще не сме разговаряли за какъвто и да е терен. Това е само принципна договорка, че във Варна е необходимо такова изложение. Не е разговаряно задълбочено.

Повече ли пари поиска икономическият министър Петър Димитров отколкото вие бяхте предвидили?

Той нищо не може да иска. То просто казва вие ще участвате с финансов ресурс, а колко ще бъде, това ще го реши оценката в съда?

Кога ще стане ясно кога ще има такава оценка на съда?

Аз се съмнявам дълбоко, че този терен въобще ще може да се отрази, тъй като ЕИБ сигурно няма да даде разрешително, така че ще остане една хубава идея.

Господин Гергов, министър Димитров е категоричен, че делът на държавата няма да падне под 51 процента. Това като идея как ви се струва?

Това се решава от Общото събрание, не от министър Димитров или от Георги Гергов.


Това е неговото позиция, той представлява министерството.

Точно така. Има решение в съда, според което делът на държавата е 51 процента и ние не можем да го оспорваме. Но има реституция, която държавата пък не може да оспорва, защото тя е приемала тези закони, така че по-важно е как ще работим ние с държавата и аз много пъти съм казвал, че ние като Панаир без държавата….не се получава. 


Да се върнем към идеята за апортирането на терените от София и Варна. Доколко е нужно такова увеличаване на изложбените площи? Има коментари, че и двата града нямат нужда от повече и си имат изложбени центрове.

Това са субективни мнения на хора, които са засегнати от това, че ще има един нов център в София да кажем, който наистина ще бъде подплатен с ноу-хау и с международен авторитет, който има Международен панаир Пловдив. Не забравяйте, че в София се правят някакви изложения, но истинското представяне на държавата го прави Международен панаир Пловдив. Ние претендираме за това, че имаме ноу-хауто и можем да правим това, което трябва да правим за държавата.


Как ще отговорите на коментарите, че държавата подкрепя монополиста в тази сфера в България, тоест Пловдивския панаир и пречи на конкуренцията в частния бизнес?

Не съм съгласен, че Международният панаир е монопол, тъй като вече за тази година, която измина, 47 изложения са в Пловдив и 58 са в София, така че не може да се говори за монопол. Това е било отдавна.

Но все пак без търг и конкурс „Пълдин туринвест”…

Нека юристите си кажат думата. Търг и конкурс в партньорство, при съдружници няма. За какъв търг и какъв конкурс става въпрос? Държавата е съдружник в Международен панаир Пловдив и тя трябва да даде пари или терен. Може и да не даде.


За да вземе онова решение от 2006 година, кабинетът точно без търг и конкурс беше договорено вие да изпълните инвестиционен план. Как се изпълнява от ваша страна този инвестиционен план.

Конкретно мога да ви кажа. При апортиране на „Санкт Петрбург” и имоти от стария Пловдив, значи това са имоти за над 100 млн. лв. За тези 100 млн. лв., за които постоянно вие, журналистите ме питате „Какво става с инвестициите?”. Ами дали е пари или е имот, то е инвестиция. Освен това тази година приключваме с 13 млн. лв. инвестиции. В момента вече имаме над 10 000 кв. м заявена площ за есенния панаир, а миналата година приключихме с 12 млн. лв. печалба. При едни печалби, когато ние влязохме в Панаира, от 3-4 млн. лв., които всъщност ги нямаше и аз заварих в касата точно 300 000 лв., с които да платя заплатите на хората. В момента имам 10 млн. лв. в касата.


Как ви звучи „Софийски пловдивски панаир” и „Варненски пловдивски панаир”?


Това са глупости. Тава са абсолютни глупости на хора, които са засегнати, че ние наистина можем да направим нещо професионално. Какво значи „Софийски пловдивски…” и тям подобни?

В София е необходим сериозен изложбен център, който наистина да е адекватен на това, което се случва в самата столица.