Евгений Желев: Проф. Гайдарски трябваше да бъде по-активен
Евгений Желев: Проф. Гайдарски трябваше да бъде по-активен / снимка: Sofia Photo Agency
Системата на здравеопазването има нужда от дофинансиране, но все пак дайте ми 14 дни – така бъдещият министър на здравеопазването д-р Евгений Желев призова медиите за толеранс. В специално интервю за „Денят” д-р Желев съобщи, че ще настоява в следващия бюджет за здравето на българите да бъдат отделени 5% от БВП. Според него има място за частни здравни фондове, но при условие, че поемат целия пакет от здравни услуги. Няма да закривам болници, обеща още наследникът на Гайдарски. Той не пожела да коментира на този етап дали има свои предложения за политическия си кабинет и с кои зам.-министри очаква да се раздели следващата седмица.

Ето какво още коментира д-р Желев пред Дарик:

Д-р Желев, вашата кандидатура беше ли приета единодушно в съвета на коалицията?

Да мисля, че е била приета единодушно в съвета на коалицията щом премиерът си позволи да я представи на пленума и тя беше одобрена с решение на пленума на БСП.

С какво според вас вие надделяхте за този пост и защото беше сменен проф. Гайдарски?

Този въпрос би трябвало да се зададе на политическото ръководство на партията, не към мен, но държа да отбележа, че се изпитвам изключително уважение към човека и професионалиста проф. Гайдарски. Той е такъв, той е един много здрав и търпелив мъж и направи доста в системата на здравеопазването. Най-малкото той я стабилизира, което е огромна заслуга.

А какво не направи?

В цял свят към здравеопазването и тези, които го ръководят, има недоволство. Системата е много чувствителна, много лесно могат да бъдат отправени критики към този, който я управлява, но тя практически не зависи от един човек. В управлението на този сектор трябва да има политически и обществен консенсус за това какво се случва в него, защото то ни касае всички. Обстановката и ситуацията беше такава, че министърът трябваше да бъде по-активен.

Дали той падна жертва на липсата на политически консенсус особено от към ДПС, пък и от към НДСВ?

Това са въпроси, които трябва да се разискват със съответните представители на коалицията. Аз не смятам себе си за политик.

Къде са инфарктните точки в здравеопазването? Вие като лекар каква диагноза бихте поставили на ситуацията в здравеопазването?

Здравеопазването се нуждае от две неща – преструктуриране, като забравим думата закриване, особено на здравни заведения, такива няма да бъдат закривани, но ще бъдат преструктурирани със съответната функционална…

Няма да има закриване на болници?

Няма да има, това твърдо ви го заявявам. Но ще има преструктуриране, което означава, че всички болници, които съществуват, ще бъдат определи на нива – общински, областни, регионални, национални, така че всеки да има съответна функция със съответна структура, която подобава на тези функции. И второ здравеопазването действително се нуждае от малко повече финансиране като средства.

Това финансиране по какъв път ще дойде?

Това е през бюджета, който естествено се пълни и от данъците и от здравно-осигурителните вноски. Въпросът за допълнителните здравни фондове стои на дневен ред, ще се вземе оптималното решение за това какво трябва да се направи точно.

Каква е гледната ви точка за частните фондове, за още здравни каси?

Има място, но при положение, че се поеме пълната отговорност за целия пакет услуги. Така че ако решаваме да демонополизираме касата, трябва да поемат и съответния ангажимент, което е доста трудна част, като се има предвид, че държавата обезпечава ипенсионерите, и учащите, и социално слабите. Така че някой трябва да носи отговорност, не само да се опитва да върти пари. Ситуацията не е толкова просто, колкото изглежда.

Как го виждате във времето този проблем да бъде решен?

То е въпрос повече на политическо решение на този етап и трябва да се намери политическият консенсус. Но все пак ми трябва известно време, около две седмици…

Кое ще бъде първото, което ще направите като министър на здравеопазването?

Ще поискам отчета на това, което е направено, финансовото състояние на бюджета, структурата на цялото министерство, на най-належащите проблеми и задачи, които престоят. Това ще правя най-вероятно.

Екипът на министър Гайдарски се беше съсредоточил върху това да се спре канчето на изтичащите пари от системата. Вашият фокус на къде ще бъде?

Аз казах, че това е основната заслуга на професора, че успя в голяма степен да стабилизира системата. Без този подход е трудно да се върви напред, значи продължаваме по същия начин. Ако някой прави сметка, че може да си позволи волности в този сектор, дълбоко се лъже. На базата на стабилизираната система трябва да се направи така, че да се осигурят малко повече средства за здравеопазването.

За какъв процент от брутния вътрешен продукт ще настоявате?

Не веднъж съм казвал, че за мен на този етап нормалният процент е 5, сега е 4.2%. Мисля, че ние като държава можем да си го позволим. Затова предстоят и доста разговори, в крайна сметка е въпрос на разчети. Желанията ни трябва да се изпълняват, но в същото време трябва да държа сметка и за финансовата стабилност на системата като цяло в държавата.

Ще попълните ли декларациите за конфликт на интереси, за имотно състояние и какво ще пише в тях?

Разбира се, досега като кмет съм ги подавал не веднъж, така че ще го направя и като министър. Реалното състояние, това, което е.

А то е?

А то не е особено цветущо откъм финансово изражение, но каквото е, това е.