ЕК: България трябва да се възползва повече от европейските пари
ЕК: България трябва да се възползва повече от европейските пари / снимка: Sofia Photo Agency
ЕК: България трябва да се възползва повече от европейските пари
33145
ЕК: България трябва да се възползва повече от европейските пари
  • ЕК: България трябва да се възползва повече от европейските пари

Тон ван Лироп е говорител на еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан. Чрез регионалната политика ЕС прехвърля фондове от богатите към бедните райони с цел повишаване на стандарта им. България трябва да изработва и да защитава повече качествени проекти, каза в интервю за предаването "Европа сега" на Дарик Тон ван Лироп.

Европейската комисия изрази загриженост заради забавянето на проекти на границата между България и Гърция. Какво прави комисията за това, търси ли виновника?

Комисията не участва в игри на търсене на виновния или отговорния. Най-важното нещо е, че парите са тук, за да бъдат използвани. Комисията смята, че България като нов член трябва да се възползва от новите възможности и да използва парите, които има на разположение. Това е основната ни загриженост. Винаги зависи от страните членки да подготвят добри проекти, да покажат добри идеи за използване на парите, а ние да видим дали те съвпадат с идеите на програмите, които предлагаме. Ние нямаме за цел да обвиняваме, а да кажем - ако имате добри проекти, ето ги парите, които можете да използвате.

България е печално известна с неизползването на европейски средства. Смятате ли, че през последната година нещата започнаха да се променят?

Наблюдаваме, разбира се, че има нов подход от координиращия министър с колегите му. Виждаме, че е започнало началото на нови проекти и на използване на парите. Като цяло винаги се наблюдава, че на новите страни членки в началото им трябва малко време да създадат необходимите структури, да подготвят процедурите за кандидатстване за средства, хората в министерствата трябва да бъдат обучени по подходящия начин. Виждаме това да става сега. Представители на Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд помагат на българските власти в обучението на хора. Така че ще видим резултатите от това. Както казах, на всяка нова страна членка й трябва малко време, за да започне да се възползва от процедурите. Разбира се, ние каним България да предлага добри проекти, да кандидатства, така че да могат да идват нови инвестиции. Инвестирането в България е толкова важно, колкото е важно за другите страни членки.

Комисарят за регионалната политика Йоханес Хан обяви, че според него част от парите в структурните фондове трябва да отивам в градовете, а не само в селските райони. Смятате ли, че това някога ще стане и какъв процент, според вас, ще бъдат насочени към градовете?

Комисарят не е казвал, че парите не трябва да отиват в селските райони. Не става въпрос за отнемане на пари, предназначени за тях. Говорим за създаването на фокусиран подход към големите градове, защото в тях живее между 70 и 80 процента от европейското население. И те имат нужда от инвестиции, особено що се отнася до проблем с енергията, транспорта, инфраструктурата. Искаме да насочим вниманието към тях. Трудно е да кажем за колко пари става въпрос, защото в крайна сметка отделните страни трябва да изберат проектите, да се уверят, че проектите могат да бъдат реализиране. Мога да кажа, че след шест седмици комисар Хан ще представи нова серия предложения как да бъдат харчени европейските пари или какви да бъдат приоритетите в бъдеще, например енергийни, устойчиво използване на ресурсите и други подобни. Но трябва да ви кажа, че не говорим за отнемане на пари от селските райони. Говорим за правилен избор и за адаптиране нуждите на градовете и на селските райони едни към други.

Комисарят Хан е един от четиримата комисари, които предложиха след 2014 година част от европейските фондове да преминат под един чадър, за да е по-лесно разпределянето им. Ако това се приеме, какво ще се промени?

Това, което комисарят Хан предложи, заедно с колегите си по земеделие, рибарство и социалните фондове, е да има общи правила, по които да се кандидатства за пари от фондовете. Сега има различни правила при кандидатстване, да кажем, за пари от земеделския фонд, други правила за финансиране от социалния фонд, за регионалния фонд. За хората от страните членки ще бъде по-лесно да използват парите и да кандидатстват, ако правилата са по-лесни. Но трябва да се намери необходимият баланс и контрол, за да не се прахосват парите на данъкоплатците. Регионалната политика е политика на инвестирането. Заедно със страните членки, с местните власти, трябва да се инвестират пари в бъдещето, за да можем да подготвим Европа за променящия се свят. Китай, Индия и Бразилия се развиват много бързо. Светът се променя, ние трябва да инвестираме в регионите си, за да излязат от кризата.