Джовани ди Стефано: Кадафи не желае чужденци в затворите му
Джовани ди Стефано: Кадафи не желае чужденци в затворите му / netinfo

Кадафи не желае чужденци в затворите му, това заяви за "Дарик" радио световноизвестният адвокат Джовани ди Стефано, известен още повече като Адвокат на дявола. Преди два месеца бившият защитник на Саддам Хюсеин изпрати писмо до либийския лидер Муамар Кадафи, в което го помоли, каквото и да бъде решението на Върховния либийски съд, петте медицински сестри да не бъдат екзекутирани.

Получих отговор от либийското правителство. Този отговор потвърди, че българските медицински сестри няма да бъдат убити, каза тогава адвокат Джовани ди Стефано.

Г-н Ди Стефано, по време на най-трудните моменти от делото в Либия проявихте необичаен оптимизъм. В края на миналата седмица Районният съд в Триполи реши, че българските медицински сестри и палестинският лекар са невинни по делото за обида на либийски офицери. Това първата крачка към сбъдването на вашата оптимистична теория ли е?

Тук вече не става въпрос за оптимистична теория. Това беше един прецизен съвет, който дадох на полк. Кадафи по случая с българските медици. Но няма как това, за което говоря, да се случи, докато случаят с медиците не бъде разплетен докрай. Докато не бъде доказано, че българките са оклеветени, ръководителят на Революционния команден съвет Кадафи не може да упражни каквото и да е президентско пълномощие, с което да позволи на медицинските сестри да се приберат у дома. И така съдът трябва да разреши това изопачено дело. Следва смъртните присъди да бъдат обжалвани, защото Кадафи вече каза, че медицинските сестри няма да бъдат екзекутирани.

Скоро имали ли сте вести и потвърждение от джамахирията, че българките няма да бъдат екзекутирани?

Няма да бъдат екзекутирани и толкова. По този въпрос спор няма, край. Трябва да приемете това. Българските медицински сестри никога няма да увиснат на въжето.

Да ви разбирам ли, че сте осъществили контакт с Кадафи?

Няма да отговоря на този въпрос, защото клиентите са си клиенти. Аз дадох много професионален съвет на либийското правителство и на полк. Кадафи директно. И скоро ще стане ясно, че те не само са се вслушали в съвета ми, но и са го взели под внимание. А вие вече виждате и резултатите.

Последния път, когато говорих с вас, казахте, че Върховният съд в Триполи ще освободи българките, ако властите в страната ни пазят правилното поведение. Това случва ли се?

Въпреки че българският президент се срещна с Кадафи през 2005 г., това не беше правилният момент. Сега е моментът. Време е българското правителство да отиде в Либия. Какво имам предвид ли? Тези хора трябва да се качат на президентския самолет и да се срещнат с Кадафи, да говорят с него очи в очи. Но това трябва да стане, след като се произнесе Върховният съд. На тази среща българската страна трябва да отиде с необходимото уважение и смиреност и ще разбере, че ще има позитивен резултат.

При подобна ситуация българската делегация може да се прибере със сестрите у дома. Вижте, особено важно е да уважаваме решенията на съда. А за да преодолеем този случай, трябва да знаем, че полковник Кадафи не желае чужденци в затворите му. Повярвайте ми, никоя държава няма интерес от това да държи чужденци в затворите си. Кадафи не прави изключение. Но следващата стъпка от българска страна трябва да бъде точно такава - след произнасянето на Върховния съд по СПИН-делото българският президент или министър-председател да се качи на самолета си и да се срещне с Кадафи. Позитивният резултат от тази среща няма да закъснее.

В предишното си интервю за "Дарик" радио казахте, че когато следващото дело приключи, незабавно ще заминете за Триполи и ще се срещнете с Муамар Кадафи и дъщеря му Айша. Продължавате ли да се готвите за това пътуване?

Да, този момент наближава. В момента, в който Върховният съд се произнесе, ще бъде подходящо. Но в момента аз съм се фокусирал върху Ирак, защото все още представлявам защитата на Тарик Азис. Други мои клиенти бяха екзекутирани, Саддам Хюсеин и Барзан ал Тикрити, но останалите ми клиенти в момента са приоритет за мен. Тях наистина ги грози екзекуция. А що се отнася до българските медицински сестри, не са на първо място в списъка ми, защото не ги очаква смъртно наказание.