Джереми Хил: Имиджът на България във Великобритания се подобри
Джереми Хил: Имиджът на България във Великобритания се подобри / снимка: Sofia Photo Agency

Интервю с посланика на Великобритания в България, Негово превъзходителство Джереми Хил за предаването „Денят” по Дарик радио.

Кога отпътувате, Ваше превъзходителство?

Ще отпътувам от България на 25 септември, следващия вторник. Това ще бъде последният ми ден в страната.

Дойдохте в София през 2004, в началото?

В самия край на януари 2004 година, така че почти 4 години ще бъдем в България.

Каква е най-голямата разлика, която намирате в България оттогава и сега?

Мисля, че е много трудно да се набележи една конкретна, голяма промяна, докато човек живее тук. Аз забелязвам наистина промени, особено сега в София след приключването на отпускарския период, децата са пак на училище. Има признаци на по-голямо икономическо развитие, на професионални дейности. Забелязват се повече коли по улиците, повече ресторанти се отварят, рекламният бизнес се развива, маркетингът също и мисля, че бизнесът става по-конкурентоспособен и по-международен. Мисля, че хората са вече по-самоуверени. Мисля, че Европейският съюз предоставя по-големи възможности за икономическо развитие и мисля, че хората вече го осъзнават.

А какво не се промени? Впрочем, вие бяхте говорещ посланик през тези години. Казвахте някои остри неща, например преди половин година в "Труд" казахте - чакаме присъди за престъпниците. Дочакахте ли ги?

Общо казано, си мисля, че в страната животът се развиваше с по-бавна динамика, отколкото в големите градове, но по конкретните теми, които споменавате - реформата в съдебната власт, борбата с организираната престъпност, аз мисля, че тук е постигнат напредък. Приеха се повече закони, по-добра е законовата рамка. Очевидно очакваме още резултати, но мисля, че има вече и постижения, и ние очакваме резултатите от тези реформи да бъдат усетени.

А кое беше най-голямото постижение, на вас лично, през този мандат? Вчера сте казал на външния министър, че най-големият ви успех е многото британски туристи и това, че много британци идват и да живеят в България.

Мисля, че най-голямото постижение за България, откакто аз съм в страната, е членството й в НАТО и в ЕС, и за мен беше привилегия да бъда тук именно в това време, например по времето, когато Великобритания председателстваше ЕС през 2005 г. Но както вие казвате, през последните няколко години се забеляза развитие на взаимоотношенията между двете държави, увеличаване на икономическия прогрес, на връзките между двете държави, увеличаване на туризма. И ми се иска да смятам, че посолството подпомагаше това развитие.

Но за разлика от други европейски държави, Великобритания остава затворена за българите, които искат да работят там. Кога това ще се промени? Или напротив, ще се затвори още повече?

Да, така е, в момента предоставяме само ограничен достъп на българи, които да работят във Великобритания по конкретни програми като тази за селскостопански работници, но ние анонсирахме миналата година, че тези ограничения ще бъдат преразгледани, и в момента това преразглеждане се осъществява. И аз очаквам резултатите от това преразглеждане да бъдат оповестени по някое време преди края на януари 2008 г.

Какво точно гледат колегите ви в Лондон?

В момента се провежда един аналитичен преглед на британския трудов пазар след присъединяването на първата вълна източноевропейски държави - Полша, Литва и т.н., чиито граждани вече имаха пълен достъп до трудовия пазар. В момента се анализират социалните последствия от това.

А за България и Румъния кога ще бъде готов анализът?

Именно това се провежда в момента. Решението за България и за Румъния ще бъде взето в контекста на този по-голям, по-цялостен анализ.

Кой беше най-трудният момент в България?

Мисля, че през първите три-четири месеца от моя мандат тук, през април 2004 година, когато имаше временно ограничение на визовия режим, когато бяха наложени ограничения за така наречените бизнес визи. Но едно от най-големите предимства на членството на България в Европейския съюз е именно това, че между нашите две държави вече няма визов режим. И за щастие проблемите, които възникваха от време на време във връзка с този визов режим, вече са минало.

От това, което идва обаче от Oстрова в България като публикации във вестниците, излиза, че много англичани съжаляват, че вече няма визи, или не е така?

Аз мисля, че отмяната на визовия режим е позитивна и за двете страни, и ние забелязваме и стимул за бизнеса, защото хората вече пътуват до Великобритания по-лесно.

Защо България има проблем с образа си във Великобритания? Свидетелство за това са няколко филма на Би Би Си, в които се разказват не особено лицеприятни неща за България, които сигурно не са и цялата картина за България.

Моите впечатления са, че имиджът на България във Великобритания през последните три-четири години се подобри. Повечето от британските, много от британските туристи, които идват в България, имат доста позитивни и доста приятни изживявания тук. И по подобен начин има една тенденция британски граждани да закупуват имоти в България, което също се оценява позитивно. А също така вашите футболисти са големи посланици за България, футболисти като Димитър Бербатов доста подобряват имиджа на страната във Великобритания.

Казахте за къщите, които купуват британците. Вие мислите ли за къща в България?

Не, но дори когато напуснем страната, ние доста често ще се връщаме тук.

Кой човек няма да забравите в България? Коя е. . . българинът, който ви направи най-голямо впечатление?

Мисля, че е трудно да се посочи един конкретен човек. Това, което ми направи огромно впечатление е, че където и да пътуваме, хората ни посрещаха много топло, хората навсякъде бяха изключително гостоприемни. С голямо удоволствие участвах в събития в региони в страната независимо дали бяха културни, музикални, спортни, а конкретните ми впечатления са от състезания по спортно ориентиране. Спортният клуб в Сливен и изобщо състезателите по ориентиране бяха много добре, много точно настроени към нас и ние сме много щастливи от това.

А българските политици, какво мисли за тях човек, който идва от страна, където натрупването в политиците е от столетия?

Трудно е да посоча един конкретен политик. Ние в посолството сме имали контакти с хора от различни части на българския политически спектър и много се радвам, че по време на моя мандат имахме възможност да задълбочим сътрудничеството си във всички сфери, и след присъединяването на страната към ЕС взаимоотношенията между министрите от българското правителство и посланика, също така между министрите в българското правителство и колегите им във Великобритания се задълбочиха.

Много дипломати, след като си отидат от държава, където са били изпратени, пишат книги. Вие ще пишете ли за България?

В момента нямам планове да пиша книги, но без съмнение ние ще поддържаме връзките си в България и ще продължим да подпомагаме задълбочаването на връзките между нашите две страни.

Впрочем ясно ли е какво ще работите след България? Преди България бяхте в балтийските страни.

Преди да дойда тук, бях посланик в Литва, а пък в течение на кариерата си съм работил по различни линии за Централна и Източна Европа, и въпреки че не знам конкретно с какво ще се занимавам, бих желал да работя нещо, свързано с този регион или с черноморския регион като цяло, ако е възможно.

Кажете за финал нещо, което е важно според вас за българите. Не е задължително да бъде някаква похвала, по-скоро съвет от опита ви с българите през тези повече от три години.

Мисля, че е трудно за мене да дам съвет, но бих могъл да направя едно обещание - че ние ще поддържаме контактите, приятелствата си и на гостоприемството, което толкова много хора ни оказаха тук, ние с удоволствие ще отговорим и във Великобритания.