Дончева: Директори на служби в МВР се държат като селски шерифи
Дончева: Директори на служби в МВР се държат като селски шерифи / netinfo

Когато на такива места се слагат хора, които имат странни връзки с подземния свят, бизнес средите и още по-странни връзки със силовите структури се стига до конфликт на интереси, в който и най-сръчните, и най-интелигентните хора не могат да се оправят в ангажиментите, които поемат. Така депутатът от левицата Татяна Дончева коментира в предаването „Кой говори” скандала с арестувания заместник-шеф на ГДБОП Иван Иванов.

Изненадана ли сте от това, което се случва в МВР?

Не. То е по-страшно от това, което е излязло до момента, и ми е известно достатъчно отдавна, както и на всички, които имат представа какво става там.

Да, вие няколко пъти предупреждавахте до къде може да се стигне, разкажете защо се стигна дотук?

Няма да ви кажа защо се стигна до тук и няма да ви кажа всичко, което знам, защото съм сериозен човек, но защо се стигна дотук искам да ви кажа няколко думи за изключителната депрофесионализация на системата, резултат от работата с хората в нея в продължение на много години. Това е сегашното състояние, когато обществото смята, че резултатите се дължат на липса на желание и на корупция, но аз смятам, че резултатите се дължат, в много голяма степен на липса на професионална подготовка, на професионални ценности, на здрави правила в работата в системата. По-точно на спазване на здравите правила, на това, че няма административен капацитет и че има много голяма деквалификация. Тези хора толкова могат. Създали са обстановка на много непрофесионална работа, в която инструкциите за професионална работа, за оперативен отчет, общо взето не се спазва. Ръководството на системата не иска това да се спазва, то самото не го спазва и в този професионален хаос, в който дори директори на национални служби се държат като селски шерифи, не се стига до никакви резултати, до възможност за корупция или до възможности за подозрения в корупция, които не могат да бъдат опровергани, също и за изграждане на корупционни системи, при които наистина да се постига чадър върху сенчест бизнес, върху организирана престъпност и т.н.

Г-жо Дончева, обвинявате ли и политическото, и професионалното ръководство на МВР в непрофесионализъм, некомпетентност и покровителството на организираната престъпност?

Обвинявам професионалното ръководство и не само това, което е сега, а това, което беше и малко преди това, и това, което сега се опитва да бъде съдник на останалите, според мен по реваншистки причини, в некомпетентност. Вие знаете, че старшините настъпиха в МВР горе-долу в средата на мандата на миналото правителство. Резултатът беше едно тотално изчистване от системата на МВР на един куп хора и не говоря само за ниво на директори на национални служби, защото те стават медийно известни, а и за хора под тях. Не можем да скрием този факт и не можем да не се запитаме как иска да си осигури професионална работа системата. Движението на кадрите в НСБОП е особено показателно, защото там имаше трансфери на ръководни кадри по всички азимути в МВР. Не може да не се запитате например за колосалния професионален скок, който отбеляза Жоро Стоицев, бивш директор на РДВР–Пазарджик, където след драстични провали – на разследването на убийството на сестрите Белнейски беше нещо, за което може да се каже професионален карък. Много хора са отишли да покажат некомпетентност в разследването, но след това имаше случай на пияни полицаи, които в работно време бяха убили погрешка човек, брал гъби, и за награда техният административен ръководител – забележете – от Пещера, оглави службата за оперативно издирване на МВР. Не искам да бъда злобна, но се опасявам, че той би се загубил в „Люлин” 3. Как точно се издирват издирваните лица и защо такива лица идват тук да оглавяват системата не ми е ясно. Прави впечатление, че тази селекция сега започва да излиза в „Борба с организираната престъпност” и Дирекция на полицията от кадри от Кюстендил, Дупница, Сапарева баня, Рила, Кочериново и така нататък също е показател. Освен това изчистването на въпросите, които са натрупани, става по един порочен начин, по който се опасявам, че накрая министърът и главният секретар ще понесат негативи, дори за неща, за които не са криви и за които са се опитали поне да бъдат принципни. Слушам тази сутрин бившия началник на БОП–Перник също в ролята на съдник. Опасявам се, че ако така вървим, ще се окаже, че хора, които са в едно и също блато, се мъчат да се представят едните само в бяло, другите – само в черно.

Искам да говорим конкретно. Въпросът с оставките, как стои при вас? Изяснихме вашата позиция за професионалното ръководство, но част от професионалното ръководство и всъщност върхът е главният секретар на МВР, г-н Валентин Петров.

Още когато го назначиха за главен секретар на МВР, аз изразих опасения, че в момент на конфликтна ситуация в системата и в момент на скандал, може би не е най-удачно да се отива към постоянно назначаване на главен секретар, защото вярно е, че главният секретар трябва да има устойчивост, трябва да има кредит на доверие от страна на държавното ръководство, но същевременно има подозрения към самия него и се създава впечатление, че те ще бъдат прикривани или че назначението се прави тенденциозно и политическото ръководство по някакъв начин е свързано с нередни неща. Така или иначе, изминалите три месеца показаха, че опасенията са били основателни. Аз мисля, че поне в този случай може да се подходи малко по-европейски. Има неща, които се наричат отговорност. Едно е наказателна отговорност, друго е професионална и политическа отговорност за работата на системата. Не може при създадения бардак в професионалното ръководство на МВР да не отговарят всички ключови фигури. Едната част от тях са си отишли, другата част сега я оглавяват.

Към какво призовавате в момента? Към оставка на главния секретар и на кои други?

Призовавам да се прояви чувство за реализъм и съзнание, че когато се правиш на „перде”, накрая го отнася цялата политическа сила, която те крепи. Някои си въобразяват, че опозицията е слаба. Тя може да е слаба за предсрочни избори, да внуши, че е състоятелна алтернатива, но негативите, които търпи БСП от тази ситуация, са огромни. И аз просто с ужас си представям какво ще стане на следващите избори.

Г-жо Дончева, не избърза ли малко БСП с подкрепата си за вътрешния министър Румен Петков?

Кога е давала подкрепа?

На изпълнителното бюро. Доста категорична беше подкрепата.

Не съм прочела.

Г-жо Дончева, може ли този скандал да се отрази на стабилността на това управление близо година преди парламентарните избори?

На стабилността на това управление, в смисъл дали ще довърши мандата смятам, че все още не може да се отрази решаващо. Има ресурси за запазване на управлението както в мнозинството, което се крепи, така и в състоянието на опозицията, така и в едно състояние на обществото, което демонстрира много голяма резистентност към неща, които навсякъде по света биха били незабавно отстранявани и обществото би упражнило натиск върху това. Но върху реномето на БСП, върху убеждението на нашите членове и симпатизанти, които аз смея да кажа, са най-чувствителни на тема корупция и административни нередности.

Тогава време ли е за оставка на вътрешния министър Румен Петков?

Тава е въпрос, по който решение трябва да вземе министър-председателят. Друг на негово място би казал какво решение би взел и ние няма защо да му го подсказваме, в крайна сметка той трябва да постави на везната много фактори, но че БСП ще претърпи огромни щети от това, което се случва, в това нямам съмнение за себе си.

Какви щети конкретно?

Като влияние, като авторитет, като убеждение, че в левицата са общо взето почтени хора, които имат усет за държавност, за това, което е позволено, и това, което не е.

За сметка може би на други политици, които поискаха премиерът да поеме лична отговорност за този скандал и призовават за предсрочни избори.

Поведението на ГЕРБ е друга тема. Бойко Борисов си има своите амбиции в МВР, аз не смятам, че неговото наследство беше позитивно извън имиджа, който му създаде пресата. Смятам, че част от героите на сегашния сериал смятат, че много лесно ще се измъкнат, като се прехвърлят на другата каруца и като се обявят за борци от името на ГЕРБ за борбата с престъпността и като започнат да се окайват. Ако ви прави впечатление, когато ръководят нещо, било то малко или голямо, те са изключително дисциплинирани и мълчаливи. Аз разбирам да беше излязъл Ваньо Танов, докато ръководеше НСБОП, и да беше казал публично на пресконференция пред вас и пред обществото: „Съжалявам, дали са ми една система, в която нямам доверие на никого, тук общо взето всички се влачат като свински черва, всякакви покровители на организираната престъпност, на сенчести бизнесмени, искам да сменя 5, 10, 15 човека, за това ми се пречи, поради което благодаря ви и аз съм дотук”. Някой да е чул такова нещо? Много е лесно да се стремиш да докараш политическа сила на власт, която би трябвало според вижданията ти да ти връща. Още по-драстично е поведението на доскорошния главен секретар. Извинявайте, той е въпиющо некомпетентен човек и това знаеха всички. Старшината от бариерата оглави професионално системата, за каква оперативна комбинация говори този човек, той в живота си не е виждал такава. Нека да ви кажат колегите от комисиите, които го препитваха дотук, дали е в състояние да ви обясни къде и под какво се е подписвал. Знаете ли какви назначения са се извършвали в регионалните дирекции на техни директори на хора на ключови места по службите?

Знаете ли вие, кой е големият шеф в МВР?

Големият шеф в МВР е Румен Петков, но от онова, което е написано в разпечатката на диска, не може да се направи извод, че то се отнася до Румен Петков и не го казвам от партийна колегиалност. Когато се работи по такива неща, не може да се размахват само СРС-та, винаги трябва да има определени доказателства. Анализът на работата на БОП, анализът на работата на тези хора и Иванов, и онези, които сега са арестувани, други, които не са арестувани, може да доведе до извода: те дирижират ли определени процеси, има ли провалени разработки заради тяхно ръководство? Това нещо ще ни даде много по-сериозен индикатор за какво става въпрос и няма нужда, ако нямаме доказателства, ако нямаме валидните СРС-та, да ги използваме, за да правим псевдосъдебни процеси. Тези хора би трябвало да бъдат отстранени от системата, поради липса на доверие, поради липса на професионален капацитет, потенциал и ефективност в работата.

Г-жо Дончева, до къде ще стигне този скандал, вашата прогноза?

Моята прогноза е, че когато на такива места се слагат хора, които имат странни връзки с подземния свят и още по-странни връзки със силовите структури, се стига до конфликт на интереси, в който и най-сръчните хора, и най-интелигентните не могат да се оправят в ангажиментите, които поемат.

А кой поема накрая цялата отговорност за това, което се случва, защото то излиза от рамките на едно министерство?

Накрая цялата отговорността я поема този, който управлява и онези, които нито са искали тази ситуация, нито са работили за нея, преживяват я негативно, но все едно, така е в политиката.