Дирк Фьоргер: София ме изненада приятно
Дирк Фьоргер: София ме изненада приятно / netinfo

Интервю с Дирк Фьоргер, представител на медиината програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер”.

 

От близо шест месеца сте в България, какви са ви впечатленията за страната?

Моите впечатления от България сега само от София, защото все още много малко съм видял от остатъка от България. Дойдох в България без много очаквания, защото до този момент познавах само Югославия, но не и България. Моят дотогавашен контакт с България се ограничаваше върху познатите ми от България, с които се запознах в Германия и впечатленията ми от тях бяха, че те са учтиви, култивирани хора. Когато след това пристигнах в София, най-напред бях много приятно изненадан и това е така, защото аз в началото все още мислех, че България има много социалистически вид. Но когато дойдох, видях най-напред летището, което много ми хареса, много ме впечатли. Също и центърът на града много ми харесва.

Например в София ми прави впечатление разнообразието в магазините, а също и фактът, че магазините имат много дълго работно време, за разлика от Германия, където времето е много ограничено. Също така и в културно отношение, аз съм любител на киното и на театъра и съм много приятно изненадан от цените в София. Освен това имам впечатлението, че много българи са политически ангажирани и заинтересовани, което е много позитивно, ако се отчете фактът, че България влезе в Европейския съюз и хората са заинтересовани от актуалните събития. Много приятно съм изненадан и от моите колеги от журналистическата област в България. Те са много непринудени, много ангажирани и са готови да обменят опит с мен. Също така извън София бих казал, че природата е много красива и това е голямо предимство, особено ако за това се позаинтересуват хора от медийната среда, от културата и от туризма. Това е за мен и поводът да се обърне внимание и на някои негативни аспекти. Не бих искал обаче да бъда разбиран погрешно. Става дума за една конструктивна критика, за един конструктивен диалог. Например, що се отнася до природата, на мен ми прави впечатление, че хората много често изхвърлят боклуци от колите си и по този начин замърсяват един много важен ресурс за страната.

Какво ви направи лошо впечатление?

Бих искал да обърна внимание – това са таксиметровите шофьори. Като чужденец аз съм много неприятно впечатлен от тях. Много от тях са учтиви, но бих казал, че при около 40% е трябвало да плащам по-висока цена, отколкото би платил един българин. Това е първото впечатление, което един чужденец получава, когато пристига на летището в София и това е много голям негатив за България. Защото по този начин се отблъскват не само много туристи, но и много хора от икономиката и политиката, които идват професионално в България.

Също така уличното движение в София според мен е много лошо организирано. Например, ако погледнем едно кръстовище, всички шофьори пътуват към кръстовището, спират и започват да натискат клаксона, държат се агресивно. Според мен в уличното движение на София важи правилото на по-силния и това води до високия брой катастрофи. Също така и самият тон на общуване в София е много груб, много агресивен, много суров и това се различава от опита, който съм направил досега. Според мен това се дължи на факта, че в последните години много хора са дошли в София и се чувстват несигурни и се опитват по този начин да компенсират несигурността си от идването им в големия град.

А какво мислите за членството на България в ЕС?

По отношение на Европейския съюз мисля, че банките работят много бавно и неефективно, както и много други неща в България. Но ако се спрем на пример на банките – трябва да се представи паспортът, картата, PIN-числото преди да се изтеглят пари и освен това при по-големи суми трябва да се даде заявка няколко дни по-рано. Мисля, че не бих се учудил, ако и в банката ме проверят за оръжие. Обществената администрация в България според мен е много неефективна. За пример бих посочил сумите, които Европейският съюз е предоставил за инфраструктурни проекти и по-специално за построяване на улици. Тези пари са приведени на България, но не са взети от банката, тоест хората още не са свикнали с идеята, че са в Европейския съюз и че имат право на тези пари, които им се привеждат. И сега изводът – членството на България в Европейския съюз е много важно и е голям шанс, хората трябва направят всичко възможно, за да използват този шанс, за да го оползотворят за себе си. Има много хора като мен, които идват в България за по-дълго време, които учат български език, които искат да се включат в този процес на действително присъединяване на България към Европейския съюз. И такива хора с възможностите, които имат, трябва наистина да бъдат интегрирани и включени в тези процеси със съветите, които евентуално дават. Това е процес, който ще продължи дълго време и трябва да бъдем търпеливи, но са необходими усилия, за да се постигне и крайната цел.