Чаушев: За пръв път чувам за псевдонима „Бисер”
Чаушев: За пръв път чувам за псевдонима „Бисер” / снимка: Sofia Photo Agency

В списъка от сътрудници на Държавна сигурност фигурира под псевдонима Бисер името на заместник-министъра на външните работи Феим Чаушев. Според документите той е бил вербуван през 1966 година от служител с име Кънчо Тодоров.

Ето реакцията на Феим Чаушев:

Изненадан ли сте, че сте в списъка на комисията по досиета, където има данни, че сте принадлежали на структурите на Държавна сигурност?

Аз също съм много любопитен за подробностите по моето досие, тъй като не съм очаквал и моето име да се води на отчет в архивите на Държавна сигурност. Според мен седнал с някой и си е пил чаша кафе, и сте говорили неща от ежедневието, и той след това започва да те води на отчет, че е свършил някаква работа. Както знаете, поне по това, което аз го имам, бил съм вербуван уж 1966 година и съм снет от отчет 1968 година. Става въпрос, младеж на 21 години и за само две години. И това всичко за мен е много смешно, защото значи не ставам за тази работа. Искам, от сърце желая и комисията да покаже поне един документ, че съм работил против интересите на моята родина Република България. Също някакъв документ, че съм бил доносник и съм навредил на определен човек или на страната. Така че за мен всичко това е много нелепо и смешно.

Откъде се появи този псевдоним Бисер, който е в досието ви?

А и аз за пръв път го чувам това нещо. Казвам ви искрено – за пръв път чувам.

А имате ли намерение да търсите правата си по съдебен път, че името ви е в този списък?

Пак ви казвам – много смешна работа. Вие сама преценете. Още веднъж повтарям - от 1966 година до 1968 година, две години. Големият агент. В публикувания списък не се уточнява кой какъв е бил и по този начин се заблуждава обществото. Този акт е недопустим поне по отношение на българските политици, най-вече за българските дипломати зад граница, защото тях ги злепоставя пред чужди партньори. И така че в момента, когато аз работя във външно ведомство и аз и в момента имам връзки със службите, защото човек, който работи във външно министерство, не може да няма връзка със службите. Както ви е известно, външната политика в някакъв вид е разузнаване. Така че това са... Не знам с каква цел се прави, но според мен... вие преценете. Нашите чуждестранни партньори никога не биха си позволили да обявят публично принадлежността на своите дипломати.

Смятате ли, че фактът, че сте в този списък, компрометира длъжността, на която сте в момента?

Аз си върша работата, знам какво върша, как защитавам интересите на България. И както… ако днес бихме направили някакъв списък за външно министерство, сигурно 99 процента от хората, които работят в това ведомство, ще се окажат в някакъв случай, че са имали някаква връзка със службите. Коя държава прави това нещо? Това е и смешно донякъде, но печално е и за страната.

Тоест според вас няма смисъл от отварянето на досиета?

Значи, има отваряне смисъл на досиета хората, които са били доносници. Както днес всички дипломати по света, някак си чуждестранни дипломати в България са свързани също със службите на своите страни. Дайте да ги обявим сега и да кажем. Сега имаме действащи посланици, които също фигурират в списъка. Е как, как ще работи този човек?

Например за Любомир Иванов?

Той работи в щаб-квартирата на НАТО... също нашият посланик Бойко Мирчев в Индонезия и други, разбира се, има. За мен това не е важно – личността Любомир Иванов или някои други, за мен е важно, пак ви казвам, интересите на Република България. Всичко това, този акт показва, че... липса на държавност в нашата страна.