Бързото правораздаване остава дефицит в съдебната ни система, смята Цветанов
Бързото правораздаване остава дефицит в съдебната ни система, смята Цветанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Вътрешният министър Цветан Цветанов в „Седмицата”
61048
Вътрешният министър Цветан Цветанов в „Седмицата”
  • Вътрешният министър Цветан Цветанов в „Седмицата”

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в „Седмицата” на Дарик:

Премиерът Бойко Борисов каза снощи пред „Панорама”, че ще има арести за стрелбата пред Съдебната палата. Това принципно очакване ли е или разследването вече е напреднало много?

Това е принципно очакване. Разбира се, в началния етап на разследването, знаете, че няма как да обявяваме факти, които са свързани с евентуални заподозрени или евентуални версии, които вече се изчистват.

Но имате заподозрени или не?

Нека на този етап да се въздържа от конкретика но работят колегите много сериозно. Дори в днешния, в утрешния ден. Знаете, че когато има извършено тежко престъпление няма почивка за служителите от правоохранителната система.

С нещо старо ли е свързано това покушение или напротив с нови активности на както го наричат на кратко Златко Баретата?

Повече е свързано с нещо, което е неуредено, нещо, което е имал в минал период от време и, разбира се, което не е решено към настоящия момент. Което означава, че по всяка вероятност финансови проблеми или нещо, което е свързано със стари сделки, за които не са получени съответните финансови средства.

Т.е. той не е започнал да върти престъпна дейност отново от домашния си арест?

В момента е по-ограничен да извършва престъпна дейност, но домашния арест не е това ограничение, което дава постоянната мярка „задържане под стража”.

Какво отговаряте на главния прокурор Сотир Цацаров, който се обяви срещу задължителни, по думите на премиера здравословни арести на осъдените на първа инстанция без влязла в сила присъда.

По принцип има тълкувателно решение на Върховния касационен съд, което подкрепя и казаното вчера от главния прокурор. Но когато имаме бавен съдебен процес, когато имаме възможни проблеми, които могат да възникнат… все пак говорим за лица, които са от лидерството в тежката организирана престъпност. Защото, знаете, че Златко Баретата е осъден на първа инстанция преди година на осем години ефективна присъда и все още не е гледана втората инстанция.

Въпрос на аргументи обаче на полицията и на прокуратурата пред съдилищата, защото това е решението на Върховния касационен съд в тълкувателното решение, въпрос на аргументи е да бъдат убедени съдиите, че този човек трябва да бъде задържан.

Златко Баретата и неговата група и всичко, което е правил като престъпна дейност, е реално от 1993-1994 година. Днес сме 2013-а. През всичките тези години той е успявал да извършва тази престъпна дейност необезпокояван, дори на моменти с мълчаливото съгласие на политическата класа. Защото  винаги съм казвал, че политическата воля е съществена при борбата срещу организираната престъпност. И ако това беше реална политика в началото на прехода, нямаше да имаме тези емблематични фигури, които днес коментираме, а някои от тях вече не са между живите. Това е изключително важно, защото когато се стигне до една разработка, която има свидетели, които не променят показанията си… защото какво се случва в България? Когато се реализира дадена престъпна група впоследствие, когато се променят мерките задържане под стража, и съдебният процес е доста дълъг, той продължава повече от 4-5-6-7-8 до 10 години, което означава, че през целия този период тези представители на организираната престъпност имат реалната възможност да окажат въздействие върху свидетелите, които или забравят за случилото се преди години , и, разбира се, всичко минава през призмата на тяхната сигурност, на това, което имат като контакти и това, което могат да направят…

Но ако някой остане 10 години в затвора, това е идеята на тълкувателното решение на Върховния касационен съд, пък излезе, че е невинен. От една група един просто покрай другите е бил обвинен неправилно.

Затова говори за бързо правораздаване. Трябва да има приоритети в тази държава. Основният приоритет е борбата срещу тежката организирана престъпност. Това е един от дефицитите, които бяха отчетени, когато страната ни стана член на Европейския съюз. Съдебната система - реформата. Защото, давам ви за пример, представете си едно дело, което е със Златко Баретата. Вие знаете в колко от оперативните информации, които са коментирани публично в някои от тежките престъпления, които са извършени през последните 20 години. Златко Баретата е намирал място като един от евентуалните заподозрени за дадено извършено престъпление. И, когато е доказано, че той е лидер на организирана престъпна група занимаваща се с наркоразпространение на територията на страната, сами разбирате, че трябва да имаме много голяма ефективност, за да може да мине и на втора, да може да мине и на трета. Защото господин Вълчев, аз ви давам пример с това как се развива един съдебен процес, конкретно за Златко Баретата. Златко Баретата е осъден на първа инстанция, той е с постоянна мярка. Променя му се мярката - домашен арест. На него това му се брои. След като се произнесе третата инстанция за реално излежан в затвора, нали така. Излежал тази присъда в затвора. И, когато е осъден на осем години, процесът му тече четири години. Промяна на мярката домашен арест между първа, втора и трета инстанция. Всъщност, той осемте години реално, когато ВКС потвърди.

Това не съм го проверявал дали домашният арест се зачита, най-вероятно вие знаете.

Зачита се. Така, че реално той няма да лежи и един ден след като се произнесе третата инстанция. И реално той казва - аз благодаря на хуманността на българската съдебна система. Защото аз успях действително да положа усилия за моето здраве.

Един от мотивите беше сигурността на самите обвиняеми, както в неговия случай и, че така той като влиза през централния вход е по-рисков да бъде застрелян, а иначе е по-сигурно като се минава през вътрешния двор. Но в този сериал, който Вие харесвате „Под прикритие” там показаха как може да стане във вътрешния двор арестант воден убит. Нали това не е докрай силен мотив.

Аз говоря за това, което се случва в нашата държава и това, което се случва в държави от Европейския съюз. Давам ви за пример това, което се случи с Йоско. Ние го издирваме две години и половина. В момента, в който беше задържан в Гърция на петия ден на първа инстанция за това, че притежава, т.е. е намерено оръжие в дома, който той ползва под наем, картечен пистолет „Скорпио”, два пистолета със заглушител, бронежилетки и там други атрибути. Трябва ад ви кажа, че на петия ден той вече е осъден на три години и четири месеца ефективно. Ефективна присъда на първа инстанция за пет дни. Тук нека да ви припомня, какво се случи с хора, които са от тежката организирана престъпност, които текат дела. Когато един съдия се забави мотивите, като сложите и това като аргумент с четири години. Това още четири години няма произнасяна на горната инстанция. Когато се входират някой път и давностният срок е изтекъл като Атанас Тилев.

Вие вкарахте нов мотив, че бандитите имат интерес от домашните арести и точещите се заедно с това процеси, защото всъщност си лежат освен в затвора вкъщи.

Един нагледен пример е Алексей Петров.

Защото им се зачитат.

Как така винаги те почват да страдат здравословно, когато са с постоянна мярка, а как така осъществяват престъпната си дейност, когато са извън пределите на ареста. Ние, какво трябва да защитим гражданското общество, държавността или трябва просто да оставим случайността да ни води.

Скроихте ли номер на Борисов, както вчера казва президентът Първанов. Но само ме оставете да разкажа на слушателите за какво става дума. Понеже е по-дълга интригата. Пред ТВ 7, 31 януари, онзи ден казахте, че една от версиите за покушенията срещу Баретата е стара вражда между него и бившият съветник в ДАНС и подсъдим по мега делото „Октопод” Алексей Петров. Обяснявате, че в тази посока се води сигнал изпратен през 2009. Дотогавашният президент Георги Първанов и в него известно лице в криминалния контингент сигнализира за конфликт между двамата. Първанов отговаря в споменатото интервю Цветанов лъже, че в писмото се споменава името на Алексей Петров. Лъже, че жалбата съдържа сигнал за среща на Алексей Петров и Златко Баретата. От това следва и друга лъжа, че в писмото се споменава как двамата са се договаряли за разпределение на наркопазара. Човекът се жалва, че след опит за убийство срещу него и семейството му бил задържан самият той. Задържането ми и образуването на наказателно производство срещу мен беше поръчано от лице, което беше с гола глава, което в последствие разбрах, че е от охраната на Бойко Борисов. С други думи, няма го споменат Алексей Петров, но пък има отношение за Бойко Борисов, а може би Цветанов знаейки теста на писмото е скроил номер на Борисов, се казва в отговора на Георги Първанов. Понеже хората сигурно не следят всички тези размени на реплики, да видим сега какво вие отговаряте на Първанов, че правите номера на Борисов?

Това, което мога да кажа на бившия президент е, че към 2009 г., когато е постъпил този сигнал, той не е предприел абсолютно никакви действия, които да бъдат документално оформени към съответните служби, които имат отношение, за да проверят този сигнал.

От Димитър Вучев Демби ли е сигналът, както твърдят някои сайтове?

Да, от Демби е, да…

От него е сигналът?

Точно така, от него е сигналът. И тук нека да подчертая, че това е криминално проявено лице, но когато се говори за тежка организирана престъпност, няма как професор от Софийския университет да напише подобна жалба, защото няма как да е бил в тази среда.

Добре. Тази част е ясна. Сега, основният спор е за кой се говори в сигнала? Вие твърдите за Алексей Петров, Първанов твърди, че за Борисов се говори?

Момент, момент. Ако ми дадете възможност да кажа няколко думи, мисля че ще стане ясно и ще бъде така в общи линии отговор, на това което президентът Първанов. Ако президентът Първанов беше изпратил официално този сигнал към службите, това е и негово задължение, според мен, да отиде и всичките служби, които имат компетентност по тази тема да направят проверка. И те да са тези, които да се произнесат по това тази преписка дали да бъде към КД, така нареченото „към дело” или просто службите да си работят. Президентът Първанов обаче или неговата администрация по-специално, прави „към архив” този материал. А паралелно с това, служител от ДАНС, и това днес има едно интервю на самия Демби, който каза как служител от ДАНС му се е обадил. И то не да отиде в ДАНС, където се намираше на „Черковна” или горе на „Черни връх”. А да отидат на „Макдоландс” някъде на Околовръстен път. Този служител, той е визиран във вчерашния брой на един вестник, където също Вучев Демби описва цялата схема. Защото това, което е много важно да се знае - как така служителят от ДАНС знае за тази жалба…

Кой е служителят?

Груди Грудев е служителят, който между другото е бивша барета. Който между другото в периода, когато Крокодилите бяха най-активни е човекът, който е засичан, като един от шофьорите на Крокодилите, които правеха въоръжените грабежи 1997-1998 г.

Това магистралните…

Да, магистралните грабежи. И когато Алексей Петров отива в ДАНС, Алексей Петров разбира се, че си го взима като един от верните хора в Държавната агенция за национална сигурност. Това, което е изключително важно и това, което съм го казвал многократно - българската политическа класа през последните 20 години беше част от организираната престъпност, защото ако не беше част от организираната престъпност, щяха да направят необходимото законодателство, щяха да направят необходимите структурни промени в дадените служби. Нямаше да допуснат лица като Алексей Петров да бъдат на подобни позиции, както във времето на Иван Костов в НСС. И също така в управлението на Станишев…

А вие видяхте това писмо на Демби? От къде го видяхте, то нали е прибрано в Президентството, в архив или в Президентството, къде стои?

Не, това е което Демби информира службите за подадения сигнал…

Той е разказал, т.е. и вие не сте виждал, вие не знаете, че в писмото, за което вече, пък разказва Първанов пише, че задържането на Демби било поръчано от лице с гола глава от охраната на Бойко Борисов?

Охраната, както и моята охрана в момента, е от служителите на Националната служба за охрана. Преди това охраната на премиера е била от служители на Министерство на вътрешните работи. Премиерът не си избира охраната, нито пък министърът на вътрешните работи си избира охраната. Охраната се дава от тези, които имат отношение по организирането на тези екипи. И само да ви кажа, че преди дни има освободени двама служители от НСО, поради това, че нямат допуск до класифицирана информация, защото са засечени в структури до организираната престъпност. И тук е много важно да се знае, че единият от тези хора беше преди в личната охрана на Сергей Станишев. Това трябва ли да бъде веднага обвинение, че Сергей Станишев е замесен в организирана престъпност? Не, разбира се. Така че Първанов, когато говори по този начин, той трябва да даде много ясно…

Вие сега казвате една новина - че Станишев като премиер или сега вече, след като престана да бъде премиер, е пазен от човек, който сега е уволнен, защото е вързан с организираната престъпност?

Защото му е отнет допуска до класифицирана информация.

Не, има значение. Като премиер ли е пазен или…

Като премиер.

Като премиер го е пазил човек от група на бандитите, това казвате?

Като премиер. И това значи ли, че трябва веднага да го обвиним премиера бившия Станишев? Не. Но това, което правят службите днес е да проверяват всички тези информации и да информират компетентните институции, които имат отношение, за да вземат решения, които са по тяхната компетентност.

С какъв тип бандити е бил обвързан този…

Няма значение. Аз принципно казвам.

Не, не, става дума организирана престъпност може да е различно. Пари да перат, наркотици…

Принципно казано. Сериозни са нещата, ако трябва това да бъде ясно…

Към някоя от известните групи ли?

Не, просто ви го давам като пример. Президентът Първанов, всъщност трябваше да даде отговор на това, защо служителят на ДАНС знае и се обажда на Демби, а всъщност службите не знаят за този сигнал, а материалът е в архив?

Нали е служител на ДАНС? Той е от службите в известен смисъл и службите за знаели, нали защото е бил от ДАНС този човек? Или вие казвате, че не е постъпил по официален път този сигнал, а някой е звъннал на…

По делото „Октопод” само да ви припомня, че имаше подобна жалба, която идва от Георги Цветанов. Тогава премиер е Иван Костов. Иван Костов тогава пуска тази жалба към компетентните институции - към главния секретар на министерството, оттам към ГДБОП. И ГДБОП към прокуратурата.

Т.е. в случая давате Костов, вие рядко го правите, го давате за положителен пример.

Не, вие не ми давате възможност да довърша. И след като стига до прокуратурата, защото знаете връзките на Алексей Петров с бившия главен прокурор, лицето, което е подало жалбата…

Връзките на Алексей Петров, имате предвид с бившия, не Борис Велчев, имате предвид Никола Филчев?

Да, Никола Филчев. Тогава всъщност лицето Георги Цветанов е задържано три месеца в следствения арест. Пред дома му става взрив, с което се задейства машинацията и механизма за психологически натиск върху лицето Георги Цветанов.

Там става през прокуратурата, това искате да кажете? Само че вие казахте нещо, предпоставихте нещо, че аз знам във връзките на Никола Филчев с Алексей Петров. Аз не знам, знам само, че Никола Филчев излезе и каза, че се е срещнал, не помня точно какво, на пазар като ходел веднъж, че не се познават. Т.е. в момента вие също казвате повече, от това, което се знае.

По делото „Октопод”, знаете, че там Цеко Йорданов, който беше от ВКП също е привлечен и дава обяснения в самия процес. Защото там има един арест, който е осъществен на Миро Овадия, който е един от основните участници в разпределението и пререгистрирането на „ЛевИнс” във времето, когато първият етап е отказан лиценза, когато Богомил Бонев е бил министър на вътрешните работи. И след неговата смяна, и той Бонев го каза в съдебния процес. Лицензът се дава, а има едно задържане на Миро Овадия, което с постановление на Цеко Йорданов е отменено. И това го има в делото „Октопод”.

Не, това не прави връзката веднага с Никола Филчев. Вие откъде я правите връзката Никола Филчев - Алексей Петров?

Мисля, че в делото доста ясно, има доста косвени доказателства, които правят подобни предположения, които в момента ви казвам.

Сега отворихте пак необходимост Никола Филчев да се появи. Той рядко говори в медиите.

Аз ви казвам какво се е случило през тези 20 години. И знам, че това ми навлича огромен негатив от лица, които имат огромно влияние все още в държавата. И точно затова политическата сила ГЕРБ в сегашното си управление, ние отворихме досиетата, предадохме архива на Държавна сигурност на комисията по досиетата. И в момента законодателно премахнахме и това ограничение, което беше по параграф 12…

А Златко Баретата от кое време е активен?

От 1994-1995 г., 1993 г.

И логичният въпрос е периодът, в който сегашният премиер беше главен секретар, вие бяхте до него в Министерство на вътрешните работи, имаше чадър от политическите лица в правителството на Симеон Сакскобургготски, или той още тогава да си получи заслуженото?

Разбира се, че има ограничение от политическата класа.

Т.е. те ви казваха, не знам, аз наивно ви питам, но какво ви казваха? Борисов, Цветанов, не се занимавай със Златко? И защо не напускате това правителство?

Аз ще ви отговоря веднага. В момента, в който Иван Тодоров-Доктора никой не го познаваше в България като някаква емблема в организираната престъпност. Но Иван Тодоров-Доктора през всичките тези години си е осъществявал един транзит на цигари, което с помощта на други държави е осъществявал контрабандата на цигари към някои държави от Европейския съюз, включително и към Великобритания. Когато Иван Тодоров Доктора беше взривен на „Цариградско шосе”, вие знаете, че оттам излезе една снимка…

Аз тогава чух за него, да. Признавам. Аз не знаех, че има такъв човек.

Да, тогава чуха всички. И тогава имаше една снимка, където Иван Тодоров-Доктора с представители на кабинета на Симеон Сакскобургготски бяха на една яхта в Монако, ако си спомняте?

Т.е. вие искате да кажете, че професионалистите в МВР, главният секретар, вие, вие знаете за Иван Тодоров, обаче кои, тези, които са на снимката звънят и казват – не го пипайте? Но пък логично е - вие защо търпите това?

Знаете ли какво направих, когато станах министър на външните работи? Първо, да дам оперативната свобода на колегите. Защото, когато те имат оперативната свобода, могат да материализират тази оперативна информация…

А как се убива оперативната свобода?

Много лесно. Когато правиш кадрови промени. Когато, примерно да речем един директор го сменяш и си слагаш удобен директор. Който вече с политиката си ограничава възможността да се работи по дадения…

Т.е. искате да кажете, че ако Борисов беше тръгнал срещу Доктора, срещу Баретата, те щяха да го махнат?

Той тръгна. И вие знаете какъв беше политическият отзвук от всички, които бяха в тогавашното управление. Борисов да си подаде оставката.

Не, специално за Баретата, кой го пазеше? Понеже казахте за Доктора, но това се знае за тази снимка. А Баретата кой го пазеше при Симеон Сакскобургготски?

Нещата са взаимно свързани. Всеки има някакви позиции. И всеки е генерирал огромен финансов ресурс през всичките тези години.

Имате предвид под всеки, не всеки, вие не…

В голямата си част, в момента това, което натрупаха в тези години организираната престъпност, те след това успяха да легализират бизнеса си. Задавам ви един въпрос – някой знаеше ли за Евелин Банев Брендо, че е един от най-големите наркотрафиканти на кокаин…

Италианските служби.

Италианските служби. И когато идват 2008 г., и го споделят това нещо с българските служби, за да реализират тази група, знаете ли какво се случва? На втория час италианските служби подслушват едно лице, което е основно в тази група, Евелин Банев Брендо разказва абсолютно всичко, което се е случило с него.

Хубаво. Брендо го е имало и 2001 г. Това е много интересно като механизъм вие в какво сте били поставени с премиера тогава Борисов, за да не успеете да извадите Брендо, Баретата. Как изглеждаше практически този чадър? Понеже вие сте били от другата страна - приемам на професионалисти. Та казвате - едното местят, т.е. махат ви хора, с които сте работили или…

Веднага ви казвам. Към 2001 г. службите евроатлантическите - Европол, американските служби, не работеха с България с този капацитет, с който можеха да работят. Защо? Защото всъщност нямаше надежден партньор в лицето на българските служби.

Т.е. първо казвате - нямахме помощ от чуждите служби и със собствени сили не можеше да се оправим с тези бандити?

Чуждите служби не желаеха да партнират с България, защото информацията изтичаше веднага. Това е проблемът, който беше към 2001 г. Нека да си припомним как Борисов беше приет във Вашингтон, когато отиде за първи път. Той беше приет на едно ниско ниво. И това, което му представиха е определени печатници за фалшиви долари. И България беше първа в производството на фалшиви долари в световен мащаб. Тогава премиерът пое тази информация. Дойде в България, събра малък екип от служители, за да не изтече тази информация и успяхме да реализираме за три месеца тези две печатници. Едната беше във Варна, другата беше в…

Добре, за Баретата, Брендо, всички, които изброяват, звънеше ли ви министърът Георги Петканов, сега конституционен съдия и да каже, той на вас не е звънял, вие бяхте помощник на Борисов, но знаете ли да звъни на Борисов, да вика Борисов Баретата, хайде недей, нали, така. Така ли става, как ставаше?

Кадровите промени, които стават в Министерство на вътрешните работи. Защото само да ви припомня само един случай за директора…

Или Борисов натоварва някой, не аз да си го обясня. Борисов натоварва някой да работи по Баретата, а пък Петканов казва това момче ще го изпратя в Стара Загора? Така ли е ставало.

Кадровата политика в Министерство на вътрешните работи, преназначаването и назначаването на ръководните кадри в Министерство на вътрешните работи по закон е разписано кой го осъществява това нещо - министърът на вътрешните работи.Така че, аз като министър на вътрешните работи, знаете че в началото на моя мандат направих промени в ръководния състав, защото исках да сложа ръководители, които ще могат да реализират тази оперативна свобода, която аз съм им я дал. За да могат действително да постигнат тези успехи, които нашите партньори очакват. Какво се случи в последните четири години? Миналата година на 5-ти юли задържахме 16 тона хашиш. Миналата и тази година, т.е. 2011 г . и 2012 г. имаме общо задържани около 170 българи, които са съпричастни към международна организирана престъпна група за източване на кредитни карти. Това в минал период от време няма подобни параметри. Другото, което е. Кокаинът, който беше хванат в Испания - 3 тона първия път и след две седмици още 500 кг, които бяха на две яхти, бяха задържани българските граждани, но това го реализирахме в доверие с партньорите от Съединените щати, Великобритания и Испания. Това, което направихме с италианските колеги. Италианските колеги бяха забравили възможността да работят с България по Брендо. Брендо беше изключително спокоен, защото той в България винаги се е възприемал като един добър бизнесмен. Но нека да ви напомня, че в началото на 2012 г. приключи разследване в Швейцария. И там разследването е за 10 т кокаин, за пране на 10 милиона евро. Като банковата му сметка с титуляр Евелин Банев Брендо е за 10 милиона, които са влезли в тази сметка с различни документи, които са неистински за произхода на тези пари. И след това тегли кредит за 10 милиона евро от швейцарска банка, като титуляр, остава като обезпечение в тази банкова сметка...

И тези пари се връщат вече официално в България като кредит.

...и този кредит, който е изтеглил той го инвестира чрез разни фондове в Швейцария и в България. Това нещо го е позволила държавата България с нейните политици, с нейните управления през всичките тези години от 1992 г., защото...

Какво ви мотивираше обаче, господин Цветанов, вас, Борисов, да стоите с тези хора, които ви пречат?

С кои хора?

Казвате в периода 2001-2005 г.

Аз говоря в момента, когато имаш пълната политическа власт, и когато в изпълнителната власт ти можеш да управляваш.

Това стана ясно, но тогава защо търпяхте? Защо търпяхте тогава?

Защото си зависим от много от тези хора. И другото, което е, че недоверието към българската правоохранителна система към 2001 г. беше огромно. Но доверието към българската правоохранителна система 2005 г., когато премиерът Борисов напусна, трябва да ви кажа, че имаше 34 печатници разбити за фалшиви банкноти, кредитни карти. Имаше хванати 5 т кокаин, ако си спомняте, които трябваше да дойдат в Пловдив и това го реализирахме заедно с ДЕА. И затова и до ден днешен, когато ходя във всички тези централи в нашите евроатлантически партньори, всичките си спомнят, затова как през този период 2001-2005 г., България създаде добра основа, за да можем да вървим в добрата посока.

Аз ви питах за мотивацията, защото вие можехте да кажете - да, ние виждахме и тогава решихме, че ще станем политици, за да бъдем ние тези, които определят кадровите решения в министерството и това може би ще бъде едно обяснение.

Мотивът за напускането на премиера Борисов като главен секретар от Министерство на вътрешните работи беше...

Но това беше вече следващият кабинет.

... това беше следващият кабинет, когато вече видяхме, че политическата класа ще бъде още по-сложна и по-трудна, за да можеш да работиш и да продължиш това, което си обещал, и което си поел като ангажимент към партньорите. В момента, това което от 2009 г. е направено - върнахме партньорството, отворихме възможностите евроатлантическите служби да работят в реално време с нашите оперативни служители. И затова в момента който иска да ми говори, че Министерство на вътрешните работи не е постигнало необходимия успех в борбата срещу организираната престъпност, евроатлантическите партньори работят в реално време, и знаят какво правим, и знаят как обменяме информация и какви резултати постигаме.

Татяна Дончева казва мутренските времена се върнаха в много по-зловещ вид.

С кое?

По повод на Съдебната палата, тя даде редица, стрелбата...

Никоя държава в света не е казала, че е изчистила организираната престъпност. Но аз мога смело да кажа, че организираната престъпност гръбнакът й е прекършен и със самите тези дела, които приключиха на първа инстанция като „Наглите", нека да си припомним какви бяха времената 2008-2009 г. 18 отвличания. Забравихме ли го този период? Всеки месец журналистите имаха по едно отвличане, което те отразяваха в продължение на един месец, докато бъде освободена похитената жертва и след това да бъде нова. Това, което се случи декември 2009 г. задържана група, 2012 г. февруари месец осъдена на първа инстанция. За голямо съжаление обаче още нямаме произнасяне на втора инстанция. По вашата логика, за която вие ми казахте преди малко - тези лица трябва ли да бъдат сега навън на свобода? Само да ви припомня, че...

Не, тя не е моя. Тя е логика на, по принцип правната логика е, че съдът трябва да се произнася за всеки конкретен случай.

Точно така. И когато говорим за лица с много тежка...

Защото да ви дам обратната логика, господин Цветанов, може съдът на първа инстанция да оправдае някой бандит, обаче за който полицията и прокуратурата да има неопровержими доказателства, че той не трябва да бъде на свобода, защото ще извърши престъпление и тогава съдът пък ще вземе решение някой оправдан пък да стои в ареста между двете инстанции.

Декември 2009 г. задържаме групата. До 2012 г. тече съдебният процес, нали така? Февруари месец 2012 г....

Но те всички нали ги държат, групата е в ареста?

Всички тези, които в момента са осъдени са вътре в ареста. Но всичките здравословно са много зле и затова постоянно искат промяна на мярката. Това, което обаче искам все пак да го имате предвид. След декември 2009 г. нямаме отвличане с подобен почерк. И самият факт, че групата е задържана...

Аргументът ви е, защото те са вътре и няма как...

Вижте, понеже вие също минавате в темата и това е съвсем нормално да защитаваме всеки един български гражданин, било то осъден, било то гражданин, който е жертва на престъпността, нали?

Не, това не е разковничето на проблема. Специално да се държи един бандит в затвора...

Не, това е разковничето, защото...

...на всяка цена, докато бъде осъден окончателно.

Нека все пак да помислим някой път и за жертвите на престъпността. Защото ви давам за пример на Ангел Бончев съпругата му. Тя почина от рак и трябва да ви кажа, че в голямата си част този стрес, който тя изживя първо със съпруга си и след това, когато тя занесе парите и беше отвлечена, тя беше също държана...

Не, вие по-рано казахте разковничето - в бързия процес. Но нека да поговорим и по други теми. Впрочем, какво ви казаха в Брюксел, на фона на нещата, които описвате - добре работещата система срещу организираната престъпност в България, защо България продължава да не е в Шенген?

Нека само да кажа няколко думи с това, което се случва с Европейската комисия. Българското правителство 2009 г. много сериозно подходи към всички препоръки, които бяха изписани във всички междинни и летни доклади на Европейската комисия 2007, 2008, 2009 години.

Никой не спори вече, че България технически е готова вече, нали никой не спори?

Момент. Значи недейте да я правите тази връзка, защото вие ме питате за Брюксел, а в Брюксел и в Европейската комисия се говори само по механизма за оценка. Там темата Шенген не се говори. За да мога да мина към темата Шенген след това. Това, което българското правителство направи и това, което се видя от петгодишния доклад, който излезе миналото лято се видя, че България има сериозен напредък и се говори в почти всички доклади за политическата воля на българското правителство. Ние се нуждаем от това партньорство с Европейската комисия. Защото то е полезно за българските институции и за реформите в българските институции. Това, което ние показахме на нашите европейски партньори е периодично, когато посещаваме Брюксел да имаме разговори и да говорим по всички тези препоръки, които ние изпълняваме. В момента мога да кажа, че имаме сериозен напредък в изпълнение на тези си ангажименти към нашите партньори от Европейската комисия. И самият факт, че нямахме сега междинен доклад, както Румъния, показва, че вече имаме сериозен напредък и се казва, че следващият доклад ще бъде декември месец 2013 г. През цялото това време на тези месеци, ние ще информираме Европейската комисия, те си запазват правото да изпращат своите експерти, за да може действително да имаме конструктивно партньорство с тях. Що се касае по темата Шенген. Темата Шенген България трябваше да покрие 5 мисии, които бяха в България за сухопътна, въздушна, морска, визова система и Шенгенската информационна система.

Покри ли ги? Покри ги.

Всичко това нещо е покрито към март месец 2011 г., това което ние поехме като ангажимент да го изпълним.

Ще влезе ли България при вашето правителство в Шенген? Това е важно и политически за вас?

Все пак нека да кажем нещата как изглеждат. В момента от ноември месец 2010 г. България ползва най-важната система, която е за Шенгенското пространство, това е Шенгенската информационна система. Което означава, че ние вече реално си изпълняваме своите ангажименти като страна-членка и участваме активно в съвместните операции с „Фронтекс", така наречените операции „Посейдон", които се провеждат ежегодно и те са предимно на турско-гръцката граница. И разбира се има експерти, които са и на българо-турската граница на „Капитан Андреево" по-специално. Всичко това, което сме направили експертите са дали висока оценка. Представителите на Европейския парламент в лицето на докладчика по Шенген, господин Коелю, беше в България, беше на място в „Капитан Андреево", беше на морската граница. Ние имаме най-модерните системи за сигурност и за контрол на външната граница на Европейския съюз. И това е доказано във всичките тези доклади. В момента отивам на това, което вие ми задавате, дали ще влезем в Шенген. България всъщност приемането й в Шенген в този период съвпадна с арабската пролет, проблемите, които за първи път се заговориха, за Шенгенското пространство и държавите от тях. Знаете, че в рамките на може би на месец и 45 дни влязоха около 35 хиляди мигранти от Тунис след арабската пролет и Италия, когато влязоха, знаете, че те влязоха в Австрия, в Германия и във всичките други развити западноевропейски държави. Това създаде проблем и това отвори темата за говорене. В Холандия, която беше резервирана към влизането на България към Шенген, имаше коалиционно споразумение с националистите на Вилдерс и знаете, че падна правителството, имаше предсрочни парламентарни избори, в момента имаме правителство, в което националистите не участват. На 12 февруари ми предстои работно посещение в Холандия по покана на холандския министър г-н Теевен там ще имам разговори по всяка вероятност и с парламента.

Т.е. единственият проблем продължава да остава Нидерландия. Други новопоявили се пак противници на българското влизане в Шенген няма.

Последният съвет на министрите 2012 г., когато искахме да влезе точката за Шенген за България и за Румъния, защото знаете пък съветът на лидерите, имаше решение, с което се призоваваше съветът на министрите на вътрешните работи да вземат решение за влизането на България и Румъния в Шенген. Това обаче което вече се излага като аргумент, е ситуацията в Румъния и това, което всичките тези, които имат някакви възражения, като Франция, Германия, Холандия, казват ние трябва да видим какъв е докладът, който ще излезе за Румъния. А докладът за Румъния излезе само преди дни. Оттук нататък всичко е въпрос на възприемане на доклада на Румъния дали той е положителен, дали той е оптимистичен за Румъния.

А според вас какъв е?

Аз смятам, че е балансиран, но не бих могъл да давам оценка за или против, защото все пак по-важно...

Защото, както разбирам от това, дето обяснявате, то от румънския доклад зависи дали България ще стане член на Шенген.

Точно така. Защото България и Румъния влязоха в ЕС заедно. България и Румъния имаха една надпревара помежду си, но тогава държави като Германия, като Франция казаха не се надпреварвайте помежду си, а изпълнявайте критериите.

Според вас накъде натежават нещата, до края на мандата на това правителство българите да могат да пътуват свободно.

Ще бъда по-убедителен в отговора си и по...

След 12 февруари, когато ще сте в Нидерландия.

Не, в момента, в който чуем какви са настроенията в държави от ЕС относно доклада за Румъния.

Ясно.

Ако докладът за Румъния е добър, значи, имаме реалния шанс да влезе и да се присъединим към Шенгенското пространство.

Виждате ли връзка на стрелбата пред Съдебната палата с посещението в Брюксел? Тази версия за дестабилизация, за да не може България да отчете успехи. Това е буквално заглавие на два вестника, които са опозиционно настроени, „Сега" под главата си - „Показно покушение в София помете хвалбите на кабинета пред Брюксел", „Земя", по-кратко: „Два атентата за десет дни". Виждате ли такава връзка, която често се прави. Като дойде тук някоя по-значима фигура от Европа или като има по-високопоставени, ето, първо посещение на главния прокурор в Брюксел, и се случва нещо, някой е гръмнат тук.

Не е изключено да има и подобен мотив. Но за мен това, което е по-важно, е, че в момента, ако приемем организираната престъпност иска да си решава проблемите, когато вижда каква е ефикасността на съдебната система.

Т.е. по-скоро не бихте търсили тази връзка. А какво ще промените в охраната на района около съдебната палата? Чисто прагматичен въпрос, повдиган от председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев, който отговаря за стопанисването на палатата. Той пита не трябва ли тя да е с режим на охрана като Министерски съвет. И аз запомних чисто прагматичния му пример, казва през Министерски съвет, пред централния му вход няма стоянка за таксита.

Вчерашният ден имаше една среща между зам.-главния прокурор Боби Сарафов и директора на Главна дирекция „Национална полиция" със съответните служители, които имат отношение към охранителния режим в страната. И това, което ще се направи, е едно обследване, за да видим дали действително се нуждае или да се предприемат необходимите адекватни мерки, които да подобрят тази ситуация.

Вие на първо четене какво мислите? То това се отнася за всички съдебни сгради в страната.

Моето мнение и моята молба към много бързата реакция на Лазар Груев е нека да проследи всички тези дела, които са забавени умишлено. По-добре там да си фокусира вниманието. Като висшия магистрат в държавата, който има пряко отношение към съдебната система...

Срещнах коментарите му, те могат да застрелят така, по линията, по която стреляха срещу Баретата, и главния прокурор, той му гледал прозореца.

Аз ви казвам какво е важно. Защото ето веднага ви давам един много ясен пример. Марио Николов. Марио Николов и веднага ви правя връзката организирана престъпност-корупция-политическа класа. Марио Николов 2007 г. му започва съдебният процес, нали, започва разследването, което е по данните на ОЛАФ. В Германия 2008-а вече лицата са осъдени, излежават си своите присъди...

Е, по тоя случай специално може би трябва с прокурорите повече да говорите. Нали е там специално тоя проблемът с уневиняването беше заради, и заради прокуратурата.

Добре, но нека все пак да погледнем какво се случва и каква е хронологията. 2005 г. знаете, че имаше парламентарни избори, 2005 г. един от основните финансови донори на Българската социалистическа партия е Марио Николов, с подставени лица той вкарва около 80-100 хиляди лева. Другото, което е изключително важно, е, че Марио Николов, когато започва съдебният процес, на първа инстанция той получава тежка осъдителна присъда. Нали така? На втора инстанция човекът, който веднага след като оправда Марио Николов, беше избран за представител на ВСС. Не знам, но го задавам като въпрос.

Нещо ново по разследването на случая с Ахмед Доган. Вие всъщност как го наричате това нещо? Защото аз щях да кажа атентат, щях да кажа опит за убийство, закана за убийство, хулиганство, всички тия думи се употребяват. Вие как му виждате на това нещо?

Ще се придържам към правната квалификация, която е дадена от прокуратурата на база събраните доказателства към момента определянето на тази правна квалификация, хулиганство и закана за убийство.

Така. Нещо нова там имате ли да кажете?

Не, няма нищо.

Защото се търси дали някой го е организирал.

Разбира се, че това е една от важните задачи, които сме си поставили.

Има ли данни за това?

В момента, в който има, ще бъде информирана обществеността.

А по атентата в Бургас нещо ново можете ли да кажете? Понеже помните ли, преди малко повече от месец, месец и половина в „Годината" казахте, че извършителите на атентата в Бургас са трима-четирима и скоро ще има резултат от разследването, които могат да бъдат обявени публично.

До 5-и не бих искал да коментирам по тази тема.

А на 5-и какво ще се случи?

На 5-и има консултативен съвет при президента. С информацията, с която разполагаме към настоящия момент, съгласувано с прокуратурата, ще направя представяне пред консултативния съвет за напредъка в разследването и конкретни данни, които няма да възпрепятстват разследването, ще бъдат споменати...

И ще можете да ги обявите и пред медиите.

И впоследствие вече ще се прецени от консултативния съвет какво ще направим като информираност на медиите от този консултативен съвет.

Един въпрос, който обикновено се прескача. Тази седмица четох, че открихте нов участък в Белово. Но като гледаме кадрите след случая с Доган, сега Златко Баретата, даже атентата и в Бургас, може би аз гледам много американски криминални филми, но нашата полиция по уредите, с които работи, не изглежда като американската. През тия години какво се промени с, как ще го наречете вие, материалното осигуряване на полицаи?

Понеже гледате много американски сценарии и понеже правите аналогия с България, тези престъпления, които станаха, аз бих ви посъветвал да видите какво се случи през последните месеци в Америка, с тези убийства, които станаха.

Не, не, по това, че има и тежка престъпност и там...

Във Франция това, което се случи в Тулуза...

В Лондон събитията по повод на всичко с летните бунтове...

Няма държава в света, която да каже ние сме имунизирани от посегателства както от терористични организации, така също...

Не, аз за друго ви питах. Как изглежда взимането на следи, как, да кажем даже как се ограждат районите. Не изглеждат все още нещата от българските кадри като американските. И това всичко е въпрос на материално осигуряване.

Мога да ви кажа, че всичко, което взимаме от едно местопроизшествие, успяваме с техниката, която имаме в съответните специализирани институти в Министерството на вътрешните работи, да извършим и да изолираме както ДНК профил...

Няма спор, тая техника вие я наследихте. Аз ви питам за тия години и вие със сигурност най-добре от всеки знаете какво трябва да се промени. Промени ли се нещо, купиха ли се, както се говори за здравеопазването какви машини се купуват. Например за да може да се диагностицира, да се лекуват хората по-добре, вие какво направихте?

Знаете, че в тежка икономическа криза няма как с бюджетите ти да можеш да осигуриш всички тези необходимости и потребности, които има на ниво както за служителите, така също и сградния фонд, в който те трябва да работят.

Не, защото ето за сградния дадох аз положителния пример, в Белово сте оправили участъка.

Това, което правим в момента, знаете, че една от възможностите беше да се възползваме от тази европейска солидарност за парите, които бяха отпуснати за покриване на критериите по Шенген. Бяха закупени хеликоптери, автомобили, високопроходима техника, беше закупена техника, която е с термовизионни системи, оборудвани бяха граничните наши пунктове с най-модерната съвременна техника за разпознаване на фалшиви паспорти, за боравене със системите, които са както на шенгенската информационна система. В момента това, което договорихме с генералния секретар на интерпол г-н Нобел, ние вече започваме да използваме системата „Файн", което означава, че на първа линия при влизане ще можем директно да правим проверка в информационната система на интерпол.

Т.е. общо взето, за тия години казвате, това, което можа да се свърши, е да се обезпечат границите.

Момент, досега това го правехме на втора линия, и то на анализ на риска. Но ние искаме да повишим капацитета, да можем по-голям процент от хората, които влизат в страната, да могат да бъдат проверявани и в тази система. Това, което също е изключително важно, е, че миналата година ние успяхме да закупим техника с европейски пари за Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". Защото там е изключително стара техниката...

Това говорите за колите, стълби, помпи и т.н.

А тя е изключително скъпа. В момента, само преди две седмици обявихме процедура за 40 милиона лева за нови пожарни автомобили, тази седмица, която предстои, ще обявим за още 32 милиона, също за нова техника и това са пари по европейски програми, по които кандидатстваме. Също така се стараем максимално да подобряваме условията на работа. Знаете, че имаше проблем с дознателите 2009 г., дори един от протестите, който беше, на полицейските служители, е това, че те си имах свои компютри, които носеха на работните си места. Знаете, че закупихме компютри, 1000 компютъра, 1000 принтера за стойност от 770 хиляди лева. Само да ви припомня, че предишният мой предшественик г-н Миков закупи за 3 милиона 1000 принтера, което...

Да, това е история, която сте разказвали. Да минем, още има ключови въпроси...

...развалих като процедура.

...разследването. Икономическа полиция, Фонд „Научни изследвания".

Всичко, което има като данни и които са постъпили в МВР заедно с прокуратурата се работи.

Т.е. потвърждавате, работите. Защо министър на образованието в правителството против АЕЦ "Белене" ще стане човекът, който оглави инициативния комитет в защита на АЕЦ "Белене"?

Премиерът има един нестандартен подход.

Много нестандартен.

Премиерът има един подход, с който не винаги се съобразява с това даден човек да бъде съмишленик на това как той мисли. Примерно да речем акад. Воденичаров той го разглежда като човек от средите на българската наука, доказан професионалист, който в момента е председател на Българската академия на науките. Защо да не се възползва от тази висока експертност и да бъде използван...

Може да има неудобни моменти, може да се налага сега във връзка с "Белене", тъй като вие взехте решение да се закрива, правителството да приема тактически решения, изпълнителни решения, свързани с дозакриването.

Акад. Воденичаров е за развитието на ядрената енергетика.

Да, ама е и за да се строи "Белене". Как тоя човек дига ръка в правителството...

Момент, момент...

... за неща, свързани със затварянето.

Само ако ми дадете малко...

Да.

Правителството е за развитие ядрената енергетика в АЕЦ "Козлодуй". Защото това, което беше в "Белене", е един опорочен проект, който ако е бил толкова хубав, БСП щяха да си го реализират за четири години. Нали така? Щяха да си го подпишат, щяха да започнат изпълнението и щяха да осигурят необходимото финансиране или да намерят съответните инвеститори, които трябваше да инвестират в него. Ние сме казали категорично не на този корупционен проект, който е видно, че е извършен само и единствено с облагодетелстването на определени икономически и партийни структури в държавата през последните години.

Впрочем кога ще кажете окончателно категорично не, тъй като по закон трябва в три месеца след провеждане на референдума парламентът да разгледа въпроса, след като има над 20 % активност. Вие ще чакате по към април ли да стане това, или още сега февруари?

Максимално бързо ще бъде внесен.

Т.е. още през февруари ГЕРБ ще приключи въпроса в парламента?

Предполагам, че февруари месец е съвсем реалистично да бъде приключена тази тема.

А виждате ли възможност...

Само да се върна пак към акад. Воденичаров. Знаете, че през последните години имаше доста дебати между изпълнителната власт, БАН, липсата на тази комуникация. Мога да кажа, че акад. Воденичаров допринесе съществено за тази комуникация, която е между изпълнителната власт, респективно секторните политики, и институтите, които има в БАН. Дори мога да ви кажа, че преди три седмици аз лично отидох в БАН, срещнахме се с акад. Воденичаров и с всички други представители на институти...

Т.е. вие за комуникатор го взимате в правителството. Така излиза.

Не за комуникатор...

Той може да ви изкомуникира и с БСП, защото им оглавяваше комитета.

Не за комуникатор. Вижте, нека да говорим за това, което той в момента оглавява като институция. Защото трябва да ви кажа, че в момента ние прави организация в междуведомствената комисия по бедствия и аварии да имаме един научен орган, който да може да ни дава прогнози, да ни дава какво е реалното състояние и когато има подобни институти в БАН, защо да не бъде ползван този ресурс?

Възможен ли е отговор да на АЕЦ "Белене" от парламента? Примерно Цецка Цачева гласува за, друг депутати от ГЕРБ за и ...

Не, категорично не. Аз смятам, че и българските граждани много ясно отговориха на този референдум. Вие знаете, че 800 хиляди са тези, които са казали да. Подписката, която БСП събра...

Вие броите всички негласували, че са против, това е тезата ви, нали?

Аз казвам кои са за. 840 хиляди мисля, че бяха по последните данни.

12-13% казвате вие от всички. Това е вашата...

Но подписката, която беше внесена за разглеждане в парламента, е от 770 хиляди. Ами, виждате, че всъщност това, което внесоха...

Стотина хиляди.

Е, да, де, ама тука се обединиха, подписката я прави БСП...

"Атака", ВМРО и т.н.

Тука влязоха "Атака", ВМРО, ДПС също призоваха...

На 7 юли ли ще са парламентарните избори, г-н Цветанов?

Да, на 7 юли ще бъдат парламентарните избори.

То понеже президентът определя датата. Ами ако другите пък партии се запекат, не щат. Или го казвате това с увереността на вече проведени предварителни разговори?

7 юли е една прекрасна дата, защото тя съвпада с изтичане на мандата на сегашния парламент и нищо не налага...

Почнали са летни отпуски. Нали знаете, хората, от едно време в България има традиция, че първа смяна ходене на море е от 1 юли. Вие много протестирахте тогава също, че ще се намали избирателната активност, когато бяха изборите, които вие спечелихте.

И се видя, че не сме били прави. Затова просто не е необходимо да се правят тези, а и ние не го правим август месец.

Кой ще оглави предизборния щаб на ГЕРБ?

Още няма решение на изпълнителната комисия.

Няма да сте вие, защото това ще са новите правила...

Няма да съм аз, защото просто има толкова спекулации. А те не могат да разберат, че организацията за провеждане на избори това са анализи, които се правят, това са резултати, които има в съответните секции в цялата страна.

Но нямате име още, ваша идея, човек, който ще предложите?

Нямам, но предполагам, че с предстоящия месец-два ще имаме вече...

Щял сте да водите листата в Стара Загора, казва местният лидер на ГЕРБ. Това вярно ли е?

Има процедури, които трябва да бъдат изпълнени. Към настоящия момент няма проведени събрания за номиниране на водачи на листи. Това предстои да бъде осъществено и след като се видят какви са номинациите на партийните структури в страната, ще има решение на изпълнителната комисия на база това, което има като решение на общинските и на областните структури.

Станишев победи в Чехия, президент на Чехия стана социалист. Милош Земан. Понеже вече в европейски мащаб почнахте да си броите победите.

Вижте, в България ще има тежка битка за парламентарните избори. Защото опозицията в момента иска само деконструктивно да се водят разговорите в българския парламент, да не се отчита реално свършеното, да не се търси решение на важни приоритети за държавата и ето дори днешното предаване ние го коментираме само от тези инциденти, които са станали...

Напротив, вие дадохте изключително широка картина за последните години, включително трудностите, които сте имали, докато...

Но никой не говори...

Работихте професионално в МВР.

... за това, което сме направили през тези три години. В сектора за сигурност примерно, давам за пример. Някой пита ли ме в момента или вие зададохте ли въпроса за това, че това правителство и това парламентарно мнозинство прие националната стратегия за национална сигурност. Която беше приета между другото без нито един глас ...

Все пак отчетете това, че ви дадох възможност да разкажете подробно какво сте направили за полицията в материално отношение и там казахте доста неща.

Да, но законодателството също е изключително важно. В момента най-актуалната тема е предстоящото приемане на второ четене на пакета от закони, които са свързани със службите за сигурност. Защото нека да ви припомня, че от 1990 г. до 2013 г. няма закон за Националната служба за охрана, Националната разузнавателна служба, а в момента ние вече сме вкарали законопроекти, които се гледаха на първо четене и минаха. В момента предстои дебат, за да се приемат на второ четене.

Впрочем, че ще бъдат тежки парламентарните избори, потвърждават социолозите - 20,9 % ГЕРБ, 18,5 % БСП - „Алфа рисърч". Вярвате ли?

Българските граждани, българските избиратели ще имат реалната възможност да определят бъдещето на България. Дали да бъде Борисов министър-председател, или да бъде Станишев министър-председател.

Това сте си решили виждам в ГЕРБ да бъде ваша теза. На всички въпроси, свързани с проценти, изборни резултати, отговаряте това, което между другото добре са ви посъветвали съветниците, които имате, да отговаряте така.

Не, ето давам ви пример. Нали винаги когато отиваш да гласуваш за някой, ти трябва да си дадеш равносметка на всичко това, което се е случило досега, кой какво ти е обещал и кой какво е направил. Българските граждани ще могат да отидат и да гласуват, за да кажат сега обещават ми това, но нека да видя какво направиха Станишев и неговото управление - спряха фондовете, Батко и Братко...

Знаете ли какво ще ги объркваме сега с акад. Воденичаров...

... Марио Николов...

С акад. Воденичаров какво ще ги обърква, ако отидат...

Момент, момент. Какво се случва обаче при Борисов? При Борисов имаме завършена магистрала, имаме инфраструктурни проекти, има училища, детски градини, които са построени нови, които са санирани, които са в много по-добро състояние, за да могат децата на България да бъдат в тях. Имаме по-голяма сигурност от гледна точка, че няма отвличания, че няма такъв интензитет на тези поръчкови убийства, които се извършват. Има разкрити поръчкови убийства с делото „Килърите", има оказано въздействие върху този съдебен процес от висши магистрати, но те успяха да преодолеят тази съпротива.

Какво обърква обаче? Сега българският гражданин за или е против примерно "Белене" гласува, когато в това правителство е човекът, дето води комитета за "Белене", а всъщност Борисов е против. Ето това обърква, разбирате ли? Вие го нарекохте нестандартно.

Вижте, аз някой път съм спорил с премиера, имам различно мнение...

По този въпрос имате ли различно мнение?

Не, не, по този не. Въпросът е, че имаме някой път дебат. И когато имаме различно мнение, но ние се обединяваме около общо решение, което е добре за държавата и което смятаме, че е най-доброто в момента, което може да бъде реализирано, това означава ли, че трябва да се търси някакъв проблем във взаимоотношенията между Борисов и Цветанов? Ние сме един екип в Министерски съвет. Всеки министър може да каже своето мнение, но има колективен орган, който взима своето решение.

То това широко разбиране за екипност означава, че може и правителство с БСП да направите в името на България.

За тази нестандартност на премиера аз мога да ви дам съпоставка в предишните премиери, които са били. Кога е имало този диалог и кога е имало тази чуваемост на неправителствените организации, които са изразявали своето мнение с дадени инициативи? Кога? Знаете, че когато ние направихме инициативата за събирането на подписката за уволнението на Сергей Станишев, на гражданската подписка, ние го уволнихме. Защото над 1 милион подписи бяха събрани, бяха сложени пред Министерски съвет. И знаете ли какво се случи с тази подписка? Станишев организира, за да бъде занесена в двора. Те откраднаха подписката на българските граждани и я сложиха в двора на Министерски съвет. И когато...

Вие намерихте ли я сега, като отидохте?

И когато отидохме при него, за да му дадем все пак отчет за тази гражданска инициатива, която е събрана с над 1 милион подписа, Станишев слезе и каза, здравейте, циркаджии. Нали разбирате, че ако бяхме на неговото поведение, щяхме да реагираме много по-емоционално. Но ние усмихнато се здрависахме и видяхме, че този човек всъщност действително е бил за уволнение. И българските граждани го направиха 2009 г. А българските граждани са тези, които назначават и уволняват, когато идват избори.

И мога да дам пример 2011 г., българските граждани казаха „Да градим България, да градим общините", и гласуваха за ПП ГЕРБ и затова получихме един убедителен резултат и увеличихме кметовете, увеличихме общинските съветници и доверието на гражданите към реалните политики, които прави ГЕРБ. Трудно е днес. Имаме финансова и икономическа криза, но ние държим стабилно държавата и се възползваме максимално от европейските фондове, които бяха спрени преди. Какво усвоиха те? Батко и Братко, само това запомнихме, Марио Николов и САПАРД, всичко това, което беше.

Променихте ли охраната си след случая с Доган?

Това е работа на Националната служба за охрана. Имам доверие в тях.

Имате.

Те са институцията, която поема охраната.

Може би пък не е редно да ви разпитвам, но имаше ли изобщо за всички, които се пазят, промяна? В начина, по който се охраняват.

Не съм забелязал някаква осезаема промяна.