Българските медицински сестри няма да бъдат екзекутирани
Българските медицински сестри няма да бъдат екзекутирани / netinfo

Българските медицински сестри няма да бъдат екзекутирани. Това заяви за Дарик радио световно известният адвокат Джовани ди Стефано. Преди две седмици бившият защитник на Саддам Хюсейн е изпратил писмо до либийския лидер Муамар Кадафи, в което го моли, каквото и да бъде решението на Върховния либийски съд, петте медицински сестри да не бъдат убити. „Получих отговор от либийското правителство. То потвърди, че сестрите няма да бъдат убити. Следващата ми стъпка ще бъде да се срещна с полковник Кадифи и да го помоля да освободи безусловно българските медици и мисля, че ще успея”, каза адвокат Джовани ди Стефано. С него разговаря Вяра Деянова.

Господин ди Стефано, много добри новини дойдоха от вас. Извън емоцията, обаче кога и как разбрахте, че петте българки няма да бъдат екзекутирани?

Направих това съобщение когато бях в Багдад. Това е плод на усилията, които положих спрямо либийското правителство. А либийското правителство ми потвърди, че каквото и да се случи по време на съдебното заседание, решението на съда ще бъде, че петте български медицински сестри няма да бъдат екзекутирани. Това пишеше в писмото, което получих от либийското правителство. Това беше отговорът на писмото, което изпратих до полковник Кадафи преди две седмици. Така стоят нещата. Съвършено просто. Такива новини имам. Нищо повече или по – малко.

Едно уточнение, не говорим за лична кореспонденция между вас и Муамар Кадафи?

Да. Никога не съм казвал, че съм говорил лично с него. Нека това да е ясно. Въпреки, че това не е изключено. Става въпрос за информация, която съм получил от либийското правителство, от мои независими източници от либийското правителство в отговор на писмото ми до Муамар Кадафи. И отговора беше, че българските медицински сестри няма да бъдат екзекутирани. Без значение какво решение ще вземе съда. Тове е всичко. Но както казах не е изключено да се срещна с Кадафи, защото аз съм адвоката на Терик Азис и други приятели на Муамар Кадафи. Сега се връщам от Багдад. Не е без значение, че либийското правителство винаги е подкрепяло всички адвокати, които работеха за Саддам Хусейн. Аз бях един от тях. Либийските власти продължават да подкрепят работата ни. Моята работа, по точно. А тя е насочена срещу смъртното наказание. Ето защо написах въпросното писмо преди две седмици до Негово превъзходителство Муамар Кадафи. В писмото ясно и категорично подчертах, че той не може да ме подкрепя за това да не се изпълни смъртната присъда на Саддам, а сега да иска да екзекутира медицинските сестри в собствената му страна. Такава беше ситуацията. Той прие това. И аз получих отговор ,че каквото и да се случи в съда сестрите няма да бъдат убити. И докато съдът вземе това решение аз ще отида в Триполи и ще помоля лично полковник Кадафи да ги освободи без условия и те да се върнат в страната си. Заставам зад това обещание. Нямам представа дали Кадафи ще се съгласи напълно да ги освободи, но ще се опитам.

Мислите ли вече кога ще бъде най-удачно да се срещнете с либийския лидер?

Възможно най-скоро трябва да го направя. Но докато не мине следващото дело, докато Върховния съд не се произнесе, Кадафи няма право по закон да направи каквото и да е. Няма право да ги освободи. Все още тече дело срещу тях. И докато Върховният съд вземе решението си за няколко дни, през това време аз ще отида в Триполи. Ще направя това за моя сметка. Не искам нищо от никого. И ще говоря с полковник Кадафи. Не мога да ви обещая, че той ще приеме предложението ми. Ще дам най-доброто от себе си, за да може петте медицински сестри да се върнат в България. Ще говоря и за палестинеца. Но с него нещата стоят по – различно….

Господин ди Стефано, смятате ли да се включите в защитата на медиците. Мислили ли сте за някакви съвместни действия с адвокатите от защитата?

Това не е необходимо, защото нещата вървят към края си. Решението скоро ще стане ясно. Подобно мое участие не е необходимо. Единственото важно нещо в момента, е да ви уверя, че тези нещастни хора няма да бъдат убити и ако моят глас е помогнал това да стане, то значи съм си свършил работата. Не трябва да върша повече – просто когато следващото дело приключи незабавно ще замина за Триполи, ще се срещна с Муамар Кадафи и дъщеря му Аиша.

Вие сте много скъп и богат адвокат. Нека уточним безвъзмездна ли ще бъде помощта ви?

Всички разходи аз ще си ги поема. Не искам нищо от никого. Казах ви вече. Става въпрос за решение, което съм взел. Не се нуждая от нищо. Дори и да ми предлагат пари, няма да ги приема. Нямам нужда някой да ми предлага самолетен билет. Всичко сам ще направя. Няма по-важно нещо от това, че медицинските сестри няма да бъдат убити. И аз имам заслуга за това. Но не съм единствен.

А що се отнася до българското правителство….

Мисля, че българското правителство не е направило достатъчно. Но нека това не бъде сметнато за критика. Вижте арабите са едни много особени хора. Трябва да знаеш как да се държиш с тях. В това отношение аз съм щастливец, че защитавах Саддам Хюсейн, Барзан ал Тикрити, Тарик Азис…..Муамар Кадафи ми вярва, арабите ми вярват. И ако ги посъветвам за това, което съм си наумил, мисля, че ще ме послушат. Ще бъда благодарен на полковник Кадафи, ако вземе това благородно и милостиво решение.

Някой от адвокатите на медицинските сестри свърза ли се вече с Вас? Потърси ли ви някой от българските власти? Все пак новини като тези, които научихме от вас, не се получават всеки ден…

Не, но дори и да ме потърсят не мога да им кажа нищо повече от това, което казвам на вас сега. Случаят е приключил. Остава само да видим какво ще реши Върховният съд. Няма какво повече да направим. Аз участвах, за да разберете, че тези сестри няма да бъдат убити. Това е важното. Направих го. И то смея да кажа свърших работата си много добре. Следващата стъпка е ясна.

Това означава, че ще се чуем много скоро.

Да. Много скоро съдът ще се произнесе. Знаете ли според мен начина, по който протече целият процес, беше една тактическа грешка. Не трябваше да се проточва толкова дълго. Ако аз бях там нещата щяха да случат по съвсем друг начин. Сега обаче важното, е че българските медици няма да бъдат убити. И трябва да ги върнем у дома. И аз ще успея!