Българите изпитват страх след атентата в Бургас
Българите изпитват страх след атентата в Бургас / снимка: Impact Press Group, архив
Българите изпитват страх след атентата в Бургас
55468
Българите изпитват страх след атентата в Бургас
  • Българите изпитват страх след атентата в Бургас

Атентатът в Бургас е предизвикал страх сред българите, макар и да осъзнават, че страната ни е далеч от ядрото на конфликта. Това показват резултати от проучване проучване, проведено по метода „онлайн анкета" сред 1738 души - посетители на сайтовете на Darik Web, в периода 19-23 юли 2012 г. Резултатите са обработени от агенция ЕСТАТ. Пред Дарик политологът Гергана Томова обясни, че сред българите липса чувство на реваншизъм от случилото се.

Какво е основното, което можем да видим за реакцията на българското население след атентата в Бургас?

В момента, ако трябва да обобщя с една дума, бих използвала думата „страх". Виждате, че над 63% от анкетираните, които са на възраст от 7 до 79, се притесняват от последващи терористични атаки. Трудно е да се направи сравнение с други страни на този конкретен дял поради спецификите на отделните случаи, но определено можем да приемем, че той е висок. Все пак имаме предвид, че мащабът на атаката не е толкова голям, колкото беше преди години в Мадрид или в Лондон например, така че в случая е логично да го отдадем на липсата ни на изградени механизми за обработване на информацията за случилото се. За пръв път на територията на страната е регистрирана терористична атака, това ни обърква и ни плаши.

Друго важно нещо, което смятам, че трябва трябва да знаят слушателите е, че се дават на различни оценки реакциите на основните политически лица. Най-висока оценка по шестобалната система получава президентът Росен Плевнелиев (4.56), следван от Бойко Борисов с 4.46. Най-ниска оценка (4.35) за реакцията си получава министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

А какви са очакванията за имиджа на страната ни, как ще се промени той?

Тук е интересно, че по-голямата част от българското население или не предвиждат влошаване на външнополитическите ни отношения с друга държава, или не могат да дадат отговор. На този етап може само да се спекулира дали това е поради нежелание да се избързва с оценките, преди да има по-конкретна информация, или се дължи на омаловажаване на събитието.

Все пак не е възможно да няма изброена нито една страна...

Да, ако трябва да посочим страни, за които хората се притесняват от влошаване на отношенията, са Иран и Израел, а след това с по-малък процент се появяват и други арабски държави като Сирия например.

Но пак казвам - още е прекалено рано, за да може да очакваме реално мнение, базирано на вече отлежали и претеглени факти.

Казахте, че се наблюдава високо ниво на страх и притеснение. Това води ли до агресивни настроения сред населението?

Категорично не. Във въпросника, който имаха възможност да попълнят всякакви хора, независимо от възраст и пол, онлайн нарочно бяха заложени няколко възможности за отговор на въпроса „Бихте ли одобрили употреба на военна сила от страна на Израел срещу държава, за която се докаже, че е участвала в атентата." Почти половината население изобщо не биха подкрепили такива действия, а 28% биха ги одобрили, но само в ограничена операция. Тоест, ако мога да допълня първоначалния си извод, бих казала страх и липса на реваншизъм.

Как виждат хората конкретното събитие, разиграло се на наша територия, в контекста на световната борба с тероризма и на случващото се в арабските държави?

Да, за нас беше интересно да наблюдаваме това. Преобладава мнението, че атентатът в България няма да доведе до ескалиране на напрежението в света - според цели 70% от анкетираните, вероятността за това е или малка, или никаква. Този резултат не бива да ни учудва, имайки предвид разгледаните досега аспекти. Дори и уплашени, хората си дават ясна сметка за отдалечеността ни от ядрото на конфликта, а и за сравнително малкия мащаб на събитието.