Асланов: Оставка ще спре протестите, но няма да реши проблемите на хората
Асланов: Оставка ще спре протестите, но няма да реши проблемите на хората / БГНЕС

Резултатите от нови избори отново ще извадят хората на улицата и държавата ще влезе в спиралата на една дългосрочна криза. Това коментира в интервю за Дарик социологът Юрий Асланов, който е член на Националния съвет на БСП. Той заяви, че БСП, ДПС и Орешарски са закъснели с един възможен според него ход за успокояване на напрежението - да се обяви времеви лимит с краен срок за работата на това правителство.

Позитивният ход на левицата беше смяната на ръководството, но като че ли в сегашната кризисна ситуация това по-скоро няма да се случи, коментира социологът. Прогнозата му е, че ако събитията от днес и липсата на кворум се повторят в следващите два дни, страната върви към оставка на кабинета и нови избори.

Юрий Асланов смята, че каквато и договорка и комбинация да има между БСП и ГЕРБ то тя би била „взривоопасна смес за цялата политическа система, която да я умъртви". Това само щяло да докаже на гражданите, че партиите играят от една и съща страна и че няма граница на компромисите, които не биха прекрачи в името на властта.

Промяна в протеста има от тази сутрин - видял сте опита за обсада на Народното събрание. Накъде се върви и от страна на протестиращите, и от страна на правителството?

Отговорът и на двата въпроса не е много ясен - нито е ясно накъде вървят протестиращите, нито накъде върви правителството. Но имаме от днес евентуална нова посока за това, че е под въпрос съществуването на парламента, което може би прави безсмислено и съществуването на правителство. Правителство без парламент в условията на нашата Конституция не може да съществува, защото не може да осъществи никакви свои намерения без законодателни лостове.

Казвам може би, евентуално, защото не съм сигурен, че това, което се е случило днес ще продължи. Но ако се повтори утре и вдругиден - има вече такива изявления и на министър-председателя и на лидера на БСП, че при това положение вероятно ще последва оставка на кабинета и насрочване на избори.

Заявлението на ГЕРБ, че ще влязат в зала, при положение че се обсъжда Изборният кодекс - аз не съм сигурен, че чрез поправки на кодекса могат да бъдат удовлетворени исканията на протестиращите, които повдигат доста по-радикални идеи за променя. Те повдигат доста по-радикални идеи за промяна не само на изборните правила, а изобщо за устройството на държавата. Заради което някакви поправки в Изборния кодекс няма да намалят протестната енергия.

Ще се стигне до избори, чиито резултати отново ще извадят хора на улицата и ще влезем в една спирала на по-дългосрочна криза, защото изборните резултати няма да бъдат приети отново. Със сигурност, ако сега се стигне до избори, парламентарната конфигурация отново ще бъде приблизително същата с несъществени отклонения и допълнения, но няма да символизира очакването за промяна.

Има ли полезен ход левицата? Трябва ли да се моли на „Атака" да влезе утре в зала, какво може да направи в опит за диалог с ГЕРБ?Аз не се сещам какъв е полезният ход. Полезен ход левицата има, ако даде възможност за разтоварване на тези негативни настроения, които предизвика сегашното ръководство на БСП срещу себе си. Позитивният ход беше смяната на ръководството, но като че ли в сегашната кризисна ситуация това по-скоро няма да се случи.

Да се моли на ГЕРБ - аз вече имах възможност да коментирам този въпрос, комбинацията между БСП и ГЕРБ явна, тайна или под каквато и да е форма, може да доведе до ръст на негативните настроения и нагласи. Може да образува една взривоопасна смес за цялата политическа система, която да я умъртви. Това само ще докаже на гражданите, че политическите партии играят от една и съща страна независимо от различните цветове и че няма граница на компромисите, които не биха прекрачи в името на властта.

Смятам, че каквато и да е договорка или споразумение между БСП и ГЕРБ ще доведе до това.

Чуха се гласове, че ако правителството определи времеви лимит, в рамките на който ще работи, това може би би успокоило хората на улицата. Закъсняха ли обаче БСП, ДПС и самият Орешарски да дадат този знак на хората?

Закъсняха, да. Това беше и моето мнение, което изразих веднага след изборите, че при очевидно неприемане на изборния резултат, при очевидно патовата ситуация, създадена в парламента, при правителство с изключително ниско обществено доверие, подкрепяно от парламент без обществено доверие. Ако беше обявено навреме, че това правителство ще работи примерно до май догодина, когато има и без това избори, през това време да се подредят четири-пет неща от приоритетна важност, между тях изработването на нови изборни правила и нови правила за политическите партии, тогава вероятно щеше да бъде даден шанс на правителството да започне работа.

Вече е късно казвате?

Според мен се закъсня с това послание. Вече не виждам и шанс за примиряване на позициите между двете страни, наблюдава се ескалация на напрежение с възможност да има събития, които да го повишат още, но не се сещам какво може да го понижи и да го успокои.

Вещаете по-скоро разрастване на протестите?

Протестите веднага ще спрат, ако има оставка на правителството. Но за мен проблемът е, че след тази оставка няма да бъде решен нито един от въпросите, които искат да бъде решени протестиращите - нито сегашните, нито предишните. Ситуацията ще стане много по-тежка - всичко онова, заради което хората в момента са на улицата, няма да бъде решено, ще се проведат избори, чиито резултат отново няма да бъде приет. Така че оставката и изборите сега допълнително ще влошат ситуацията и ще ни вкарат в един дълъг период на нестабилност.

Съществува ли вариант, при който при оставка на кабинета „Орешарски" в рамките на мандата на този парламент да има опция да се направи ново правителство? Коментира ли се подобен вариант в левицата?

Аз не знам какво се коментира, но не бих изключил нито една от възможностите. Макар че е много слабо вероятно, подчертавам го, в рамките на този парламент да се състави ново правителство. Освен ако това, което се направи - независимо с чий мандат, по някакъв категоричен магически начин не даде знак към българските граждани, че това правителство няма нищо общо с олигархията и наистина е съставено от имена, чиито чисти намерения никой не поставя под съмнение.

Интервюто с Юрий Асланов можете да чуете ТУК