Асланов: НДСВ няма да напусне коалицията
Асланов: НДСВ няма да напусне коалицията / netinfo

НДСВ няма да напусне коалицията-такава е прогнозата на политолога Юрий Асланов, член на Висшия съвет на БСП. Той съобщи за Дарик радио, че жълтите са имали решение да гласуват „въздържал са”, дори и ако вътрешният министър Румен Петков бе подал оставка. Според Асланов структурните и персонално промени в правителството ще бъдат обявени от премиера Станишев най-късно до 2-3 седмици.

Г-н Асланов, изненада ли ви премиерът с обявяването на структурни и персонални промени в правителството?

Такова изявление в прав текст не е направено, беше отворена вратата, че такива може да има. Посланията в словото на премиера са по-острият тон персонално към Бойко Борисов и посланието към НДСВ, че трябва да се определят дали остават в коалицията или не.

Това огъване под натиск ли беше?

Не. Премиерът при всяко едно положение ще вземе решение. Няма да е много далеч във времето, ще бъде негова инициатива и няма да бъде под натиск, което му се налага.

Това началото на края ли е? Очаквате ли следваща стъпка от НДСВ в посока оттегляне от коалицията?

Не очаквам, сигурен съм, че ще останат до края в коалицията. Аз съм сигурен, направо знам, че те щяха да гласуват по-същия начин, дори ако Румен Петков беше подал оставка. Те не са казали още за какво се борят.

Изборно ли се борят вече?

Или е това, или е част от сценария на Бойко Борисов. Смятам, че това ще стане ясно, когато лидерът се появи и направи коментар, защото мисля че народните представители не са наясно.

Очаквате Симеон Сакскобургготски ясно да отправи послание?

Да изясни положението.

Казахте, че НДСВ може би участват в политическия сценарии на ГЕРБ, прогнозирате ли те да играят заедно с ГЕРГ на изборите, които се задават.

Не, защото никои няма да ги покани.

Каква полза имат да клатят лодката на управление, в което самите те участват?

Нямат полза, но не го знаят.

Прогнозирате ли промяна на коалиционната формула?

Не. Коалиционните формули трябва да се спазват и резултатите от изборите на мандата такива каквито са. Всичко друго ще бъде много лош сигнал за безпринципност и много непоследователна политика спрямо стабилността на институциите.

Сякаш в контекста на тези вече обявени промени, е повече от сигурно, министър Петков ще си иде?

Не знам какво ще е решението на министъра, но във всеки случай намерението ще се обяви като лично негова инициатива. Във ситуации като тази министър председателят предварително ще се консултира с коалиционните партньори, този път по-различен начин.

Кога очаквате да се случат те?

В близките две-три седмици.