Антон Лагуардия: Ирак може да помоли американците да останат по-дълго
Антон Лагуардия: Ирак може да помоли американците да останат по-дълго / снимка: БГНЕС

„Вече е официално (Или почти): Правителството на Ирак настоява американските военни да се изтеглят от страната до края на 2011 година." Под това заглавие списание „Икономист” публикува статия, посветена на новото споразумение между правителството на Ирак и САЩ за изтегляне от страната на американските военни. Според автора на статията, журналистът Антон Лагуардия, който отговаря за Ирак, все още е трудно да се каже дали следващите три години са достатъчно дълъг период от време, в рамките, на който Ирак да е подготвен да се справи без американско военно присъствие в страната. В същото време, според него, ако няма сериозна заплаха за сигурността в Ирак, е напълно вероятно американските военни да успеят да се изтеглят за това време. Ето какво още каза Антон Лагуардия:

Какво точно съдържа т.нар. Иракско споразумение за изтеглянето на американските войски от Ирак?

Споразумението беше договорено между американците и иракчаните, в момента се очаква да бъде одобрено от парламента на Ирак. След което ще има статут на официално и американците ще поемат ангажимента да се изтеглят от иракските градове до юни следващата година и да напуснат изцяло страната до края на 2011 г. Това споразумение е продукт на преговори, които се водят от повече от година. Въпросът беше дали да има друг мандат на ООН или двустранно споразумение с иракското правителство. Иракското правителство предпочита двустранно споразумение, защото то му дава по-голяма свобода и власт. Щатите дълго време отказваха да дадат точна дата за изтеглянето си, защото това би означавало победа за терористите. Сега, според това споразумение, трябва да има твърд график, защото след три години трябва да са се изтеглили. Условията за сигурност се промениха, но политическите условия също се промениха. Така че имате администрацията на Буш, чийто мандат приключва и правителството на Ирак, което се изправя пред избори. И което иска да се покаже като в по-голяма степен националистически настроено и да определи като своя заслуга това, че е накарало американците да се изтеглят.

Смятате ли, че е реалистично американските войски да се изтеглят от Ирак до 2011 година? Досега се говореше за срок от 10 години, който да е необходим за изтеглянето им.

Зависи от това какво ще се случи в Ирак. Едно твърдо обещание, от страна на американците да се изтеглят от територията на Ирак, би могло да накара част от опозицията да се отдръпне, защото много от иракчаните не одобряват чуждестранните военни и се чувстват под окупация, те нямат нужда от никого, който да им казва какво да правят. От друга страна, можете да очаквате сценарий, тълкувание, според което американците един вид се изтеглят, без да са постигнали пълна победа. Това е шансът на иракското правителство да направи по-интензивна борбата си да получи предимство. Трябва да видим какво ще се случи в предстоящите седмици. Когато президентът Обама дойде на власт, той каза, че би искал американските военни да излязат от Ирак в рамките на 16 месеца. Трябва да приемем, че наистина има шанс американците да напуснат Ирак. Може би ще отнеме малко повече от 16 месеца, но смятам, че освен ако няма значителна заплаха за сигурността в Ирак, е вероятно те наистина да си тръгнат за този период от време. В рамките на следващата година и половина, две или три години.

Мислите ли, че правителството на Ирак е подготвено за изтегляне на американските военни в рамките на три години?

Въпросът е тежък и значителен. Те разполагат с още две или три години, през които да се подготвят, да изградят силите си за сигурност, да потренират. Надеждите при всички случаи са, че насилието ще продължи да намалява, както вече се случи в последната година и половина. И че може да се стигне до по-голяма доза разбирателство между отделните политически сили в Ирак. В страната предстоят два вида избори през следващата година. Така че може би тези събития ще създадат предпоставки за политически развития, които биха подпомогнали стабилизирането на страната. Но истината е, че всичко е много несигурно. С наближаването на 2011, ако нещата изглеждат така, сякаш страната се е върнала към гражданска война, Ирак може да помоли американците да останат по-дълго. Или да оставят малко на брой войници, които да ги обучават.

Как очаквате да се промени политическата ситуация в Ирак след изтеглянето на американските военни?

Трудно е да се каже. Едно от нещата, които изглеждат сигурни е, че всеки ще се опита да си припише заслугата за това, че американците са излезли от Ирак. Всяка партия ще се опитва да изглежда в много по-голяма степен националистически настроена от всяка друга партия, така че в крайна сметка американците няма да получат кой знае какви благодарности за това, че са били в Ирак. Но имам усещането, че повече иракчани, дори да не одобряват американското присъствие в Ирак, чувстват, че американските военни трябва да са в страната малко по-дълго, за да стабилизират нещата. Икономиката постепенно се възстановява и много хора не биха искали тези позитиви да бъдат поставени в опасност по някакъв начин.

Каква според вас е успешната формула за това какъв процент от американските военни да останат в Ирак?

Нямам идея. Смятам, че иракското правителство няма да иска засилено присъствие на американски военни в страната. Защото държат да покажат, че са независима държава. Не мога да говоря в цифри. Кой би предположил преди година и половина, че ситуацията ще се подобри? Но нямам илюзии, че боевете няма да започнат отново. Така че не бих си позволил да говоря в цифри.

Ако все пак се окаже, че ситуацията не е достатъчно стабилна в Ирак, има ли възможност, според вас, американските военни да се върнат в страната?

При всички случаи ще е по-трудно, веднъж след като са си тръгнали, да се върнат отново. Но нали разбирате, ако иракското правителство помоли за помощ и арабските държави подкрепят Ирак в това, има вероятност отново да бъде изпратена помощ. Смятам, че ще е много трудно да се предскаже в каква посока ще се развият нещата. Ако положителните тенденции продължат в рамките на година или две, ще е много по-лесно да се правят прогнози.

Как смятате, че изтеглянето на американските военни от Ирак ще се отрази на отношенията САЩ – Ирак?

Мисля, че в дългосрочен план това е нещо добро. Защото смятам, че Ирак и иракското правителство трябва да имат възможността да поемат контрола над страната и да бъде забелязано, че се справят с него. Да бъдат видени да поддържат сигурността. Смятам, че докато има западно военно присъствие във вътрешността на Ирак, то в голяма степен подкопава авторитета на правителството, от политическа гледна точка.

Според вас добра идея ли е в Ирак да се проведе референдум за това дали американските военни трябва да се изтеглят от Ирак и докога?

Нямам идея какви биха били резултатите от един референдум. Подозирам, че вероятно решението за изтегляне ще бъде одобрено. Въпросът е дали следва да се опитате да организирате референдум в ситуация, която не е достатъчно стабилна. Там вече предстоят избори през 2008 година. Но нали разбирате, част от сунитите настояват за референдум.

Какво очаквате да се случи по време на изборите в Ирак?

Очаква се по-висока степен на участие на сунитите в изборите. Мисля,че те си дават сметка, че са изгубили от това, че страняха от изборите в миналото. Така че може би ще видим някои промени в политическата конфигурация.