Възможна ли е злоупотреба с лични данни при проверката на партийни подписки
Възможна ли е злоупотреба с лични данни при проверката на партийни подписки / снимка: DarikNews.bg
Възможна ли е злоупотреба с личните данни при проверката на партийните подписки
71802
Възможна ли е злоупотреба с личните данни при проверката на партийните подписки
  • Възможна ли е злоупотреба с личните данни при проверката на партийните подписки

Пресилени са страховете, че с проверката на партийните подписки ЦИК дава възможност за злоупотреба с личните данни на гражданите. Това коментира пред Дарик доц. Атанас Семов - доктор по европейско право и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”.

„Нормално е тези подписки, които се подготвят за избори, да са публични. Това не може да е тайна. Тайна е само вотът. Всичко останало, когато доброволно решиш да участваш в подписка, в кампания, в гражданска подписка за референдум, това трябва да е публично. В този смисъл не виждам притеснение, а споделям положителната оценка, защото се знаеше, че това се прави, но е добре, че вече то може да бъде силно ограничено с възможността всеки да провери. ЦИК заслужава приветствие в това отношение”, коментира доц. Семов.

„В България отдавна всичко може да се купи, всичко може да се фалшифицира - от бележка в училище до статистически резултати от преброяване”, отбеляза още той.

По-рано днес Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация” коментира, че с нововъведението на сайта на ЦИК всеки може да се рови в личните данни на даден човек, което противоречало на два нормативни акта, като се давало възможност на МВР да добави към профилите на хората и политическите им убеждения.

Бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси подчерта, че ЦИК трябва да бъде подкрепена в това начинание и този тип проверки да станат традиция.

„Аплодирам тази практика. Помислете си, досега сигурно всяка едно ЕГН е можело да бъде използвано, но не е имало начин, по който гражданинът свободно да провери това случва ли се. Това включително го виждам като подготовка за електронно гласуване един ден. Защото, ако ние сега, самата проверка дали някой злоупотребява с нашето ЕГН предизвиква такива емоции, помислете си утре, когато ние гласуваме електронно, за каква реакция обществена ще става дума”, коментира Гергана Паси.

„Като общество трябва да подкрепим ЦИК, да искаме усъвършенстване на този експеримент и със сигурност да направим така, че той да не се случи за последен път сега на тези избори”, заяви още тя.