Откриват автоматично секции в чужбина там, където са гласували поне 100 души последните 5 години
Откриват автоматично секции в чужбина там, където са гласували поне 100 души последните 5 години / снимка: DarikNews.bg
Откриват автоматично секции в чужбина там, където са гласували поне 100 души последните 5 години
71571
Откриват автоматично секции в чужбина там, където са гласували поне 100 души последните 5 години
  • Откриват автоматично секции в чужбина там, където са гласували поне 100 души последните 5 години

За първи път секции в чужбина за изборите през май ще бъдат откривани автоматично без заявления - условието е на предходни избори през последните пет години там да са гласували поне 100 избиратели. Това съобщи в интервю за Дарик Стефан Манов, който като представител на обществените съвети на българите в чужбина коментира решението на ЦИК от снощи. На всички видове избори през последните години се налагаше сънародниците ни зад граница да подават определен брой заявления, за да бъде открита секция, което затрудняваше процеса.

По изчисления на Манов новите изборни разпоредби, за които от години настояват българите в чужбина, ще позволят автоматичното откриване на секции в над 110 места в Европа. Той призова сънародниците ни активно да се възползват от облекчението и да гласуват на изборите. Въпреки че не е нужно за отварянето на секции, добре е обаче българите зад граница да подадат заявления, за да бъдат вписани в избирателните списъци и това да облекчи самото гласуване и да няма опашки.

"В резултат на натиска, който оказваме вече няколко години и при приемането на Избирателния кодекса от предишния парламент - така наречения кодекс "Фидосова", и сега при приемането на кодекса "Манолова", не спрели да лобираме в посока на облекчаване на условията за откриване на избирателни секции", каза Манов. По думите му това е прелом в отношението на българската държава към сънародниците ни в чужбина по отношение на техните избирателни права.

Той призива българите зад граница да се възползват максимално в тези 110 населени места, където ще има открити избирателни секции за изборите. "Обръщам се към българите в чужбина: възползвайте се от тази възможност, която най- накрая получихме, да има избирателни секции автоматично там, където има българи", апелира Манов.

Старият начин са откриване на избирателни секции - чрез подаване на заявление, не е отпаднал, тоест освен тези 110 населени места в Европа, където автоматично ще се откриват секции, места за гласуване ще има и другаде, стига да се съберат достатъчно заявления.

Важно е българите в чужбина да подават заявления, въпреки че има автоматично открити секции, защото чрез тези заявления хората биват вписвани в избирателни списъци и това облекчава протичането на изборния ден. Подавайки заявление за гласуване, което може да се направи и по интернет за секунди, хората ще си спестят чакане в изборния ден, каза Манов.

Той напомни и разписаното в закона задължение на държавата да проведе активна информационна кампания за предстоящия вот не само в страната, но и в чужбина. Манов поиска ЦИК да направи тази кампания, което не налага сериозни разходи, ако бъде използван интернет и каналите за общуване с българската общност. Манов не скри разочарованието на сънародниците ни зад граница, че за пореден път изборното законодателство не прие създаването на отделен избирателен район „Чужбина".