ЦИК: При 100% обработени протоколи ГЕРБ печели 30,4%, БСП - 18,94%
ЦИК: При 100% обработени протоколи ГЕРБ печели 30,4%, БСП - 18,94% / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

При обработени 100% от протоколите на всички Секционни избирателни комисии в Районните избирателни комисии към 19:00 ч., включително и тези в чужбина, партия ГЕРБ печели 30,40% от гласовете в изборите за Европарламент, произведени на 25 май. Според тези данни Коалиция за България получава 18,94 от гласовете, ДПС - 17,26 на сто, "България без цензура", ВМРО, ЗНС, "Гергьовден" - 10,66 процента, и Реформаторският блок - 6,45 процента, информира Централната избирателна комисия.

Това са петте партии, които ще имат свои представители в Европарламента. По тези данни ГЕРБ ще изпрати 6 евродепутати, БСП и ДПС - по четирима, „България без цензура" - двама, а „Реформаторският блок" печели един мандат.

Под чертата остават съответно АБВ - 4,02, НФСБ - 3,05, Атака - 2,96, Глас Народен - 1, Коалиция КОД - 0,92.

Предстои повторно въвеждане на протоколите. От ЦИК съобщиха още, че по-всяка вероятност в две от листите на Коалиция за България и на Реформаторския блок се очертава пренареждане на кандидатите.

Ето и листата на най-вероятните български евродепутати, посочва Нова телевизия:

От листата на ГЕРБ няма изненади. В Европарламента отиват първите шестима: Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Неделчева, Владимир Уручев, Ева Паунова и Емил Радев.

Не е така при „Коалиция за България". Места спечелиха Сергей Станишев, Илияна Йотова, Георги Пирински и Петър Курумбашев. Лидерът обаче се отказа и на мястото му влиза петият в листата - Достена Лаверн. Има интрига с петнайстия в листата. Момчил Неков е събрал доста голям процент от преференциалния вот.

В листата на ДПС също има разместване. Места спечелиха Филиз Хюсменова, Делян Пеевски, Неджми Али и Илхан Кючюк. Делян Пеевски обяви, че се оттегля и на негово място в Брюксел отива Искра Михайлова, която досега е министър на околната среда.

Двата мандата за „България без цензура" са за Николай Бареков и Ангел Джамбазки от ВМРО.

При „Реформаторския блок" за първи път проработи така наречената преференция. Те спечелиха един мандат, който обаче изпраща в Брюксел не водача на листата Меглена Кунева, а втория в нея - Светослав Малинов.

ЦИК ще се произнесе окончателно за разпределението на мандатите в сряда след повторна обработка на данните от изборите.

Ето какво е най-общо разпределението на гласувалите по области:

ГЕРБ печели изборите в Бургаска област, Варненско, Пловдивско, Ловешка област, Пазарджик, Добричко, Плевенско, Велико Търново, Габрово, Русе.

В трите софийски района - 23, 24 и 25, ГЕРБ е с най-добър резултат - между 37 и 40%. Там са и най-добрите резултати на Реформаторския блок - в 24-и район коалицията е с втори резултат от 16.97% и преднина от няколко десети пред БСП. В другите два софийски района реформаторите са трета сила.

Движението за права и свободи (ДПС) събира най-много гласове в Къджалийско, Смолянско, Шуменско, Разградско, Търговище, Силистра. ДПС е втора политическа сила след ГЕРБ в Бургас и Добрич.

Коалиция за България печели изборите във Врачанско, във Видинско и в Монтана, където социалистите водят с 34% от гласовете.

Коалицията около Николай Бареков и партията му "България без цензура" има най-добър резултат в районите Видин и Благоевград - над 15% и съответно трето и четвърто място. Над 14% Бареков има във Велико Търново, Добрич, Ловеч, Монтана, Плевен. За страната средният му резултат е 10.66%.