Зърнопроизводителите излязоха на протест
Зърнопроизводителите излязоха на протест / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Около 200 зърнопроизводители от цялата страна се събраха на митинг пред храм-паметник "Александър Невски". Протестът е предупредителен и е във връзка с осигуряването на национални доплащания към директните европейски плащания на единица площ, които да бъдат предвидени в разходната част на бюджета за 2009 г., казаха зърнопроизводителите.

"Европа дава, България не дава", "Искаме си парите" - такива лозунги издигнаха протестиращите. Те призоваха управляващите "да спрат с лъжите и празните обещания" и да изпълнят договореното с тях още миналата година. Протестът бе организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите и в него участваха представители на всички земеделски организации, членуващи в него.

По-късно зърнопроизводителите се отправиха към Министерството на финансите, където да връчат декларация в подкрепа на своите искания. От асоциацията обясниха, че разчетите на земеделското министерство предвиждали националните доплащания да бъдат по 5,19 лв. на дка, което според тях не е максималният размер, разрешен от Европейския съюз.

Според председателя на Асоциацията на зърнопроизводителите в България Красимир Аврамов ставало дума за около 380 млн. лв. национални доплащания, договорени в споразумение с Министерството на земеделието и храните още при управлението на бившия министър Нихат Кабил.

Средствата ще осигурят национални доплащания на декар от около 9 лв. обработваема площ. Ако не бъдат дадени, догодина зърнопроизводителите ще получат по-малко средства отколкото за тази и рентабилността и икономическото развитие на отрасъла няма да бъдат гарантирани, настояват от бранша. /БТА/