Зъболекари предлагат парите за дентални услуги от НЗОК да се ползват само за деца и социално слаби
Зъболекари предлагат парите за дентални услуги от НЗОК да се ползват само за деца и социално слаби / снимка: sxc.hu
Парите от НЗОК за зъболечение - само за деца и социално слаби
63639
Парите от НЗОК за зъболечение - само за деца и социално слаби
  • Парите от НЗОК за зъболечение - само за деца и социално слаби

106-те милиона лева, които НЗОК отпусна за зъболечение за 2013 г., да бъдат ограничени само до някои групи хора като децата и социално слабите. Това предлагат от Сдружението на българските зъболекари. Експертите поясняват, че когато тези средства се разпределят за цялото българското население, годишно всеки здравноосигурен получава от касата средства на стойност около 12 лева. От сдружението припомниха, че толкова получават и политическите партии за всеки един свой глас.

Специалистите са убедени, че за да се поддържа стоматологичното здраве на всички българи са нужни не 106, а минимум 550 млн. лева годишно.

Държавата от години игнорира проблемите на хората, свързани със зъболекарската помощ, убеден е зам.-председателят на сдружението д-р Георги Цалов. Насърчавали се единствено ваденето на зъби и поставянето на отдавна отречената амалгамена пломба.

„Всеки ден в ежедневната ни практика на вратите се звъни, появява се един възрастен човек в окаян външен вид, плахо пита колко струва една пломба и след това леко се отдръпва и си тръгва”, обясни д-р Цалов.

Той допълни, че един преглед в годината, осигурен от здравната каса, струва 6 лева. Един ветеринарен обаче възлиза на 20 лева.

Освен липсата на достатъчно финансиране от страна на държавата, експертите изтъкнаха като друг основен проблем - голямото производство на кадри. У нас в момента има над 8500 зъболекари, съобщи председателят на сдружението д-р Венцислав Стоев.

„В момента се падат под 1000 души на един зъболекар. А в градовете София, Пловдив и Варна работят над 60% от всички зъболекари. В същото време от 2007-а до 2011-а са излезли над 700 зъболекари от България, може би вече са над 1000”, посочи той.  

Експертите са убедени, че у нас няма изградена система за квалификация на зъболекарите. Това налагало те да се самоквалифицират в Европа, но срещу много пари.