Жестокост към животно ще се наказва с 1000 лв. глоба
Жестокост към животно ще се наказва с 1000 лв. глоба / netinfo

Глоби от 500 до 1000 лева за проявена особена жестокост предвижда законът за защита на животните, текстове от който приеха депутатите на второ четене. Когато жестокото отношение е дело на самия стопанин, животното ще се отнема в полза на държавата.

При повторно деяние глобата нараства от 1000 до 2000 лева, а имуществената санкция е от 2000 до 3000 лева. От 1000 до 1500 лева е наказанието, ако жестокостта е дело на ветеринар. До 2000 лева пък става глобата, ако нарушителят е фирма.

Според закона ветеринарите от Националната ветеринарномедицинска служба имат правото да прекратяват опити с животни, които са извършени в нарушение на действащите нормативни актове. Те ще забраняват и клането на животни в кланиците, когато зашеметяването им е неефективно.

Депутатите гласуваха още, че общинските съвети трябва да приемат програми за овладяване на безстопанствените кучета и да предвиждат средства за изпълнението им. Общините ще изграждат приюти за безстопанствени животни, които ще се стопанисват от местната власт или от организации за защита на животните. Управителят на приюта ще прилага програма за намиране на нови стопани на животните и ще води дневник, в който ще вписва данните на всяко от тях.

Кучетата, настанени в приют, ще се кастрират, обезпаразитяват и ваксинират срещу бяс, след което ще се връщат по местата, откъдето са взети, ако не се е появил осиновител за тях, гласува парламентът. Всяко от тези кучета ще има маркировка, която представлява татуиран на едното ухо идентификационен номер или електронен чип и V-образно копиране на другото ухо или друга видима ушна маркировка.