Здравните власти предупреждават за опасни бисквити
Здравните власти предупреждават за опасни бисквити / снимка: shc.hu

Открита е партида български бисквити, продавани в Словакия, съдържащи фъстъчен протеин, който при определени случаи може да предизвика алергична реакция и да се отрази неблагоприятно на здравословното състояние на потребителите, съобщават от Министерство на здравеопазването. На този етап няма данни бисквитите с наименование „Каролина" да се продават на територията на страната. 
 
В момента тече проверка в цялата страна за наличието на бисквити „Каролина". Целта е продуктът да бъде етикиран и потребители с алергични проблеми да избегнат неговата консумация.

По Системата за бързо съобщаване за наличие на опасни храни на пазара (RASFF) на Европейския съюз, в Министерство на здравеопазването е постъпила информация, че България е една от страните, където се продават опасни храни за спортисти.  Продуктите са произведени в САЩ от "Now Foods" и се предлагат  в пластмасови буркани, съдържащи суроватъчен протеин, със съмнение за наличие на салмонела.

Наличието на бактерии на салмонела в продукта може да предизвика хранително заболяване при някои потребители. В момента Министерството на здравеопазването не разполага с информация за разпространението на храните за спортисти на българския пазар. В случай, че бъдат открити, продуктите ще бъдат изтеглени от употреба.