Завършилите военно дело са с най-добра реализация и най-добре платени
Завършилите военно дело са с най-добра реализация и най-добре платени / снимка: Sofia Photo Agency
Завършилите военно дело намират най-добра реализация и получават най-висока заплата
51640
Завършилите военно дело намират най-добра реализация и получават най-висока заплата
  • Завършилите военно дело намират най-добра реализация и получават най-висока заплата

Завършилите военно дело у нас намират най-добра реализация и получават най-висока заплата. Доходите в сектора достигат 1600 лева, а безработицата е 0%. Това стана ясно при представянето на второто издание на рейтинговата система на висшите училища в България.

Министърът на образованието Сергей Игнатов обяви, че тази година университетите с най-много специалности, класирали се на първо и второ място в системата, ще получат 25 процента диференцирано финансиране или между 10 и 12 милиона лева.

Обещаните пари ще бъдат преведени на университетите през юни. За сравнение, миналата година вузовете получиха само 11 процента.

Военно дело е специалност, която се изучава само в 3 университета в България, но въпреки това осигурява най-добра реализация. Освен него и медицината е добра сфера за развитие.

Според изпълнителния директор на "Отворено общество" Георги Стойчев близо 90% от завършилите медицина у нас намират реализация по специалността си. Всеки 2-ри студент по медицина обаче не намира работа в България, а всеки 3-ти е чужденец. Стойчев уточни, че икономиката пък е най-масовата специалност у нас. За последните 5 години над 55 000 души са завършили направлението.

И тази година Софийският университет е на първо място в класациите, но според Стойчев това може да се обясни с големия брой професионални направления, които се изучават в университета.

Рейтингите на специалностите се мерят за втори път от Министерството на образованието и Институт "Отворено общество". Висшите училища се сравняват на базата на 49 индикатора, които измерват различни аспекти от учебния процес, средата, престижа, връзките с пазара на труда, реализацията и други.

Актуализираното издание на системата за 2012 г. съдържа информация за 51 акредитирани висши училища, които предлагат специалности в 52 професионални направления.