Затварят болниците пред фалит
Затварят болниците пред фалит / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Близо 400 болници за 7-милионна България са прекалено много. Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева пред БНТ. Тя даде да се  разбере, че ще има закриване на лечебни заведения, които не са ефективни и са на ръба на фалита, като те ще бъдат сливани с други.

За пример как ще бъде спасена една неефективна болница министър Андреева посочи тази в Стара Загора. „От две механично слети структури - с две детски отделения, две урологични отделения и прочие, без допълнителна наредби, сега започваме да правим нови щатове с ясни, точни и конкретно разписани дейности. Това е все едно да ви съберат с ваши съседи и да не направят нищо ново”, коментира д-р Андреева.

Тя призна, че в старозагорската болница между 20 и 30% от персонала ще бъде съкратен. Министърът припомни, че през последните четири години 20 лечебници затвориха врати, много други са на ръба на фалита заради липсата на контрол.

„Всички лечебни заведения, които са в тежко финансово състояние, изработиха своите оздравителни планове. В част от тях се въведе система за финансово управление и контрол, каквато не съществуваше”, заяви Андреева.

По отношение на контрола върху лечебните заведения тя обърна внимание, че много от тях с години не са били проверявани, а други да били препроверявани. „Важно е общите принципи да важат навсякъде. В момента ние това правим - проверяват се всички болници, за да имаме рентгенова снимка на състоянието им”, каза д-р Андреева. По думите й на Бургаската болница не е давано достатъчно финансиране, апаратурата й не е обновявана Според министъра трябва да търсят начини не държавата изцяло да осъществява контрола и да се грижи за всички лечебни заведения, а да се върви и по пътя на публично-частното партньорство.

Според здравния министър трябва държавата да плаща и за изследвания на бременни жени след 36-та седмица - т.е. в деветия месец, както и за радиоактивни изследвания на онкоболни. Според д-р Андреева не може да има лимитиране на медицинската дейност и не трябва по-голямата част от парите на НЗОК да отиват за лекарства и медицински изделия.

Здравният министър отчете, че проверката във Фонда за лечение на деца в чужбина предстои да приключи до края на месеца. Тогава ще стане ясно дали има забавяне и какви са причините. „Ако наистина има нарушения, съм готова да освободя и директора на фонда”, обяви министърът.