/ БГНЕС, архив
Затваря се законовата вратичка, позволила повечето високи сгради в столицата
96524
Затваря се законовата вратичка, позволила повечето високи сгради в столицата
  • Затваря се законовата вратичка, позволила повечето високи сгради в столицата
Затваряне на законовата вратичка, която позволи в София да се построят твърде много високи сгради - това постигат промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община, гласувани на второ четене в регионалната комисия в парламента.
 
Депутатите приеха нови ограничения за позволената височина. Зони за небостъргачи ще има, но броят и местоположението им няма да се определя от закона, а от новия устройствен план на столицата и от "Визия на София", като се отчете общественото мнение. Очаква се промените да бъдат гласувани в пленарна зала в следващите седмици, заяви вносителят им Александър Ненков от групата на ГЕРБ.
 
Депутатите забраниха строежа на сгради по-високи от 50 м в центъра на София

Чл.27, ал.3 - така се нарича вратичката в Закона за устройството и застрояването на Столична община, дала възможност на проектанти и инвеститори да издигнат повечето от новите високи сгради в столицата. На второ гласуване в Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление текстът на алинеята, свързана с покриване на калканите беше прецизиран, заяви Александър Ненков.
 
Хората от "Стрелбище" не искат сграда, висока 150 метра, да скрие слънцето

"Всичките високи сгради почти, които виждате в София, най-новите и най-високите, са именно, които са се възползвали от този член и този пропуск в закона. Поради тази причина ние възприехме някои по-крайни подходи, и даже между първо и второ гласуване нашите предложения са доста по-рестриктивни", обясни той.
 
"Първо наложихме да има 75 м таван кота корниз на височината на тези сгради. Защото законът трудно би могъл да бъде съвършен и да обхване всяка една хипотеза. Следователно възприехме варианта, в който да има все пак таван. И колкото и каквито вратички да намирате в закона, защото инвеститорският интерес е огромен, особено на тези цени на имотите, да има таван", заяви Ненков.
 
София с нова визия: Колко ще са високи вече новите сгради?

Законът определя, че ще има зони за високо строителство, но къде и колко ще се реши с новия устройствен план на София, добави той.
 
"Колегите от Столична община ще си определят точните зони и точните граници, за да не поражда полемика. Защото ние, ако го вкараме в закона и го приемем, ще има спор за точните граници, кое обхващат именно тези зони за много високо строителство. Това, което сме говорили с колегите от Столична община, и първоначалния вариант къде да бъдат тези зони, са ясни. Сега въпросът е, че ще бъдат много по-прецизно направени в нов устройствен план", заяви още Ненков.
 
Предложение: Високи сгради да има само в периферията на столицата

Александър Ненков каза още, че започнатите вече процедури ще се завършат по сега действащия ред. Новост е, че всяка сграда над 50 м ще бъде одобрявана от общински съвет и след обществени обсъждания, за да няма ситуации, в които хората не знаят, че до имота им ще се строи висока сграда.
 
Промените в закона предвиждат още големите сгради да бъдат на места, където има достатъчно пропускливост, за да не се утежни трафикът. Редица проекти са спрени до приемането на законовите промени, така се очаква те да бъдат приети окончателно до няколко седмици, добави Ненков.