/ БГНЕС
Засилени проверки на шофьорите за употреба на алкохол и наркотични вещества ще има до края на седмицата. Това съобщиха от „Пътна полиция”. Акцията се провежда на територията на цялата страна, както и на държавите членки на Европейския съюз. Полицаите ще проверяват също и за неплатени глоби, невръчени фишове и изтекли застраховки.
 
Акцията стартира в понеделник и ще продължи до края на седмицата. Проверките ще се извършват на територията на цялата страна - на всички главни пътища, магистрали и в населените места.

Повече хора са ранени при катастрофи през тази година
 
Главен инспектор Росен Рапчев от „Пътна полиция” обясни, че полицаите ще проверяват дали шофьорите са употребили алкохол или наркотични вещества преди да седнат зад волана.
 
„Имаме промяна в закона от повече от година, при която при установяване на алкохол в България е от 0.5 до 0.8 и от 0.8 до 1.2. Над 1.2 е вече престъпление и се образува досъдебно производство. За наркотици също е престъпление. Лишаване от право на управление на МПС за срок от 1 до 2 години“, заяви инспекторът.

Отнели книжките на над 250 шофьори за неплатени глоби при акция
 
Освен отнемане на книжката, на шофьора ще се налага и парична глоба. Пътните полицаи ще проверяват водачите на автомобили не само за употреба на алкохол и наркотични вещества, но и за неплатени глоби, невръчени фишове и изтекли застраховки.

БГНЕС


За колко от тежките катастрофи са виновни пияни и надрусани шофьори
 
Предишната такава акция по пътищата в страната  се състоя в края на миналата година. Тогава бяха проверени около 19 000 водача, като 246 от тях шофираха след употреба на алкохол , а 51 бяха взели наркотици.

При проверката през декември най-много шофьори, употребили алкохол, бяха установени в областите Бургас, Пловдив и София.