/ dariknews.bg
2356 тежки пътнотранспортни произшествия със 185 загинали и 3044 ранени са станали у нас за първите пет месеца на година. Сред загиналите са 8 деца, а ранените деца в катастрофи тази година са 320.

Това сочи статистика за периода от началото на година до 29 май, оповестена по време на заседание на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението, председателствана от вътрешния министър Валентин Радев, става ясно от съобщение на МВР.

Отнели книжките на над 250 шофьори за неплатени глоби при акция

В сравнение със същия период на 2017 г. пътните инциденти са с 58 повече, ранените са повече със 189, а загиналите са с 37 по-малко.

Тази година най-много произшествия са настъпили на територията на София-град  - 347, Пловдив - 344, и Варна - 226. Най-малко катастрофи са станали на територията на Ямбол - 15, Търговище - 16, и Видин - 19.

Шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски е отчел, че основните причини за инциденти на пътя са заради шофиране с несъобразена и превишена скорост, неправомерни маневри, отнемане на предимство, навлизане в летата за насрещното движение, шофирането след употреба на алкохол и наркотични вещества.

За колко от тежките катастрофи са виновни пияни и надрусани шофьори

катастрофа автобус
"Конкурент"

Участниците в комисията са изразили категоричната позиция, че усилията на всички институции, ангажирани с този проблем, трябва да се съсредоточат основно върху превенцията и върху възможностите за влагане на повече ресурси за опазване живота на участниците в движението по пътищата.

В рамките на заседанието са били обсъдени и мерки за ограничаване на тежките пътнотранспортни произшествия през летния сезон, както и предложение за финансиране на проекти от фонда "Безопасност на движението".

кола по таван катастрофа
БГНЕС


Представени са били инициативи на външни организации, свързани с превенция на пътния травматизъм. Експертите са се запознали с идеята първичният преглед за техническа изправност и регистрацията на моторни превозни средства да преминат под контрола на Държавната автомобилна инспекция.