Защо Георги Харизанов е национален проблем, попита Борис Велчев
Защо Георги Харизанов е национален проблем, попита Борис Велчев / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Защо Георги Харизанов е национален проблем, попита Борис Велчев
50534
Защо Георги Харизанов е национален проблем, попита Борис Велчев
  • Защо Георги Харизанов е национален проблем, попита Борис Велчев

Темата Георги Харизанов и кражбата на 50 000 долара преди повече от 10 години не е от национално значение. Това коментира главният прокурор Борис Велчев преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет. Той добави, че не може да си обясни как обвинението срещу бившия шеф на „Напоителни системи" се е превърнало в проблем на страната.

Разследването за кражбата е било възобновено 10 години по-късно, след като през 2010-а са били открити пръстови отпечатъци на Харизанов. Тъй като той вече има криминална регистрация във връзка с друго дело за заплаха за убийство, прокуратурата успява да го свърже с грабежа. Велчев обаче не може да си обясни защо този случай вълнува толкова държавата: „Не мисля, че това е тема от национално значение. Аз пак се питам, кой точно е Харизанов, че това обвинение за престъпление отпреди 11 години, кражба, да стане национален проблем".

Велчев добави, че е нямало по-рано основание да се поиска отстраняване от длъжност на Георги Харизанов, тъй като той е извършил престъплението преди много години, когато все още не е заемал висшия пост.

Главният прокурор коментира и думите на заместника си Валери Първанов, че затворите са препълнени и в тях няма места за причинителите на смърт на пътя, казани по повод дискусиите между МВР и прокуратурата за завишаване на наказанията за виновниците за тежки катастрофи: „Спор между прокуратурата и МВР няма, най-малкото, защото прокуратурата няма законодателна инициатива, МВР има. Каквото реши да внесе правителството в Народното събрание, ще го направи с или без мнението на прокуратурата. Той допусна две грешки. Той не прецени правилно нито аудиторията, нито аргументите си. Повече коментар няма да направя".