Заплатите са повишени максимално за 2007 г.
Заплатите са повишени максимално за 2007 г. / Снимка: Sofia Photo Agency

Увеличението на заплатите в частния сектор за 2007 година трябва да е около 10 на сто. Това заявиха представители на работодателските организации при обсъждането на препоръчителния процент, с който трябва да се индексират работните заплати. По данни на статистиката от началото на годината възнагражденията на работещите в реалния сектор са вдигнати с 11 на сто, съобщи премиерът Сергей Станишев по време на дискусията.

Най-голямо увеличение на заплатите поискаха от КТ „Подкрепа”. Вицепрезидентът на синдикалната организация Димитър Манолов заяви, че според техните изчисления препоръчителният минимален индекс трябва да е 25,4 процента.

От КНСБ бяха далеч по-скромни. Лидерът на синдиката Желязко Христов обяви, че индексирането трябва да е с 15 процента. Осъвременяването на заплатите трябва да става по формулата процента инфлация плюс 50 на сто ръста на икономиката, припомни председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, като цитира записаното в договора на Пакта за икономическо и социално развитие.

Работодателите настояват правителството да помисли за намаляване на данъчно-осигурителната тежест, тъй като трудовите договори се облагат с най-високия процент – 60 на сто. В това число се включват всички осигурителни и данъчни плащания.

Премиерът Сергей Станишев каза, че управленските цели ще бъдат актуализирани, така че да се работи за увеличаването на доходите. Сергей

Станишев заяви още: „Има какво да се прави по отношение на облекчаване на осигурителната тежест, но моето лично мнение е, че това не трябва да става за сметка на пенсионни осигуровки. Безработицата намаля рязко, може съкращаването на осигурителната тежест да бъде за сметка на това. Но също така мисля, че може да се договаря, има основания за вдигане на минималния осигурителен праг. По отношение на данъците върху физическите лица има какво да се говори, какви скали да се възприемат, така че да бъде цялостна политика на доходите, не само на заплатите”.